A hangnyomást mikro Pascal-ban mérjük. A leghalkabb hang, amit egy egészséges hallású ember hallhat, kb. 20 mikro Pascal hangnyomással rendelkezik. S.S. Stevens kimutatta, hogy a hangok érzete egy bizonyos szabályrendszert követ.

Ezt a szabályt Stevens „ero” szabályának nevezzük. Tanulmányai kimutatták, hogy a kompressziós skála összhangban van az érzettel. Ez a skála a decibel, vagy a dB skála, amelyet ma az egész világon egységesen a hangerő szintjének mérésére használunk. A decibel skála egy logaritmikus skála, ahol a hangnyomás megduplázása 6 dB-es szintnövekedésnek felel meg.

Az elvégzendő mérés céljához való illeszkedés érdekében a dB skála referencia szintje egyénileg választható. A leggyakrabban vagy dB SPL-ben – ami megfelel a leghalkabb, 1000 Hz-en még normál hallású ember által meghallható hangnak -, vagy dB HL-ben – ahol a referencia megfelel a megadott specifikus hang átlagos hallásküszöbének – adhatjuk meg.

A tisztahang audiometriához a dB HL skálát (hallásszint) használjuk. Itt jegyezzük meg, hogy a 0 dB-es érték egy tisztahang-audiogramon nem fog egyezni a 0 dB SPL-el. Gyakorlati célból, figyelembe véve, hogy egy egészséges, 18 éves személy nem egyformán hall minden hangot a 125 Hz – 8 kHz frekvenciák között, kiválasztásra került még egy skálarendszer. Normál hallású, 18 éves személyek tesztelésének eredményeiből kiindulva, létrejött egy új alapvető átviteli érték, mely kalkulációval dB SPL-bol, dB HL értéket kaphatunk. Hogy könnyebbé tegyük ezt a transzformációs számítást, a 0-vonalat „kiegyenesítettük”, valamint felülre helyeztük, mint egy referenciavonalat. Ezt audiogramnak, a használt mértékegységet pedig dB HL-nek nevezzük.

A dB HL skála azt jelenti, hogy egy teljesen átlagos hallású, fiatalkorú személy minden egyes frekvenciasávon 0 dB HL-es hallásszintet fog elérni. Abban az esetben, ha az audiogram görbe a 20-30 dB HL mértékű halláscsökkenést meghaladja, már hallásvesztésről beszélünk.

Related Szócikkek