Az audiogram az audiometrikus frekvenciákon keresztül ábrázolt hallás grafikus megjelenítése. Legegyszerűbb formájában, a dB HL-ben (Hallásszint) kifejezett hallásküszöböt mutatja, oktáv vagy közép oktáv frekvenciákon, 125 Hz – 8000 Hz-ig.
A horizontális tengelyen a frekvenciát ábrázoljuk Hz-ben, amely oktávok szerinti hangközökre (125 Hz – 8 kHz) van osztva. A vertikális tengelyen a jel intenzitását mérjük dB HL-ben, amelyet 10 dB-es részekre osztunk (áltálában -10 dB – 120 dB-ig terjedő skálán). Az átlagos hallás -10 dB HL és 20 dB HL között található és az ábrán besatírozva látható.
Az audiogram ezen kívül a fül dinamikus tulajdonságait is reprezentálja. Ezt több – professzionális hallásszakértő által elvégzett – audiometriás vizsgálattal tudjuk elérni. Ezen vizsgálatok közé tartozik:
  • MCL” – az a hangnyomásszint, amelyet legszívesebben hallgatunk, akár hosszú ideig is.
  • UCL” – az a hangnyomásszint, amely hallgatása közben olyan hangerőnek vagyunk kitéve, hogy kellemetlen érzésünk támad.
A hallásküszöb jelzi az egyén által érzékelt leghalkabb hangokat (tiszta hang). Ezen küszöböket külön-külön, jobb és bal fülre is meg kell mérni. A hallásküszöb vizsgálatot elsősorban egy mindkét fület takaró fejhallgató segítségével végzik el, ahol a hangok a levegőn keresztül jutnak el a dobhártyáig. Ezt nevezzük légvezetéses hallásvizsgálatnak.
Alkalomadtán, egy kisebb, a fül mögötti csontra helyezhető fejhallgatót is használnak, amellyel így vibráció útján, a csont segítségével közvetlenül továbbíthatjuk a belső fülbe a hangokat. Ezt csontvezetéses hallásvizsgálatnak hívjuk. Ez egy hasznos diagnosztikus eljárás lehet a probléma pontos lokalizálását illetően. A diagramot mindkét fülre, külön-külön el kell készíteni, mindig megkülönböztetve a jobb és bal fület.