Az audiológus feladata a hallásproblémák diagnosztizálása és kezelése, minimalizálva a problémáknak a betegek életére gyakorolt ​​hatását. Az audiológusok minden beteg számára személyre szabott segítséget nyújtanak, hogy kommunikálni tudjanak a környező világgal.

A hallásproblémák kezeléséhez először azonosítani kell őket. Az audiológusok teszteket és hallásellenőrzéseket végeznek a betegeken, hogy felmérjék és megértsék, milyen típusú segítségre lesz szükségük. Az ezekből a vizsgálatokból nyert információk alapján az audiológusok tanácsot adhatnak a betegeknek hallásuk egészségi állapotáról, és ajánlhatnak szükséges kezelést. Ha kezelésre, vagy hallókészülékre van szükség a beteg számára, az audiológus a kezelésnek a páciensnek leginkább megfelelően testre szabhatja a beteg számára legmegfelelőbb megoldást. Ez magában foglalja a megfelelő hallókészülék megtalálásának segítését, felszerelését, programozását és karbantartását. Ez vonatkozik más ajánlott kezelésekre is.

Bár a kezelés és a hallásproblémák hatásainak csökkentése az audiológus fő feladata, ezentúl a betegek és a nyilvánosság oktatása és oktatása is szerepet játszik. A halláskárosodás megelőzésének, valamint a hallásvédelemnek általában az a fő hangsúlya, amit egy audiológus tanít, és amit az iskolákban, a munkahelyeken és a közösségen keresztül tartott előadások révén meg lehet tenni. Fontos, hogy az audiológusok oktassák a nyilvánosságot a halláskárosodásról és arról, hogy mennyire fontos a hallás egészsége, valamint arról, hogy az audiológusok hogyan tudnak segíteni.