Sensorineuralis hallásvesztés

A sensorineurális hallásvesztés a csigán belüli érzőideg sejtek (szőrsejtek) és/vagy a VIII. koponyai ideg, hallóidegrostját érintő rendellenességekből ered. Ha az érzékelő mechanizmus szerkezete valamilyen módon sérül, a mechanikus energia, elektromos energiává történő átalakító képessége csökken.

Spektrum

A spektrum, egy adott akusztikus jelen belül elhelyezkedő, frekvencia komponensek eloszlásnak grafikus ábrázolása. Ennek grafikus ábrázolására számtalan különböző lehetőségünk nyílik, a hangot például ábrázolhatjuk időben hullámforma, vagy frekvenciában, frekvencia spektrum által.

Szemüvegszárba épített hallókészülék

A szemüvegszáras hallókészülékek működésüket tekintve ugyan olyanok, mint a BTE készülékek. Vezetéses halláscsökkenés esetén használhatunk Direkt Csontvezetéses megoldást is, ami a csonton keresztül közvetlenül a belső fülbe vezeti a hangot, ilyenkor nincs vezeték a fülben, kozmetikailag jó az eredmény.

Szőrsejtek

A szőrsejtek a legfontosabb érzékelő sejtek és az agyból ki, ill. befelé futó hallóidegrostok működtetik. Amikor észlelünk egy hangot, a Basilaris Membrane elkezd vibrálni.