Hallásküszöb

A hallásküszöb szintet általában egy sor szinuszos, vagy tiszta hang alkalmazásával mérjük. E teszt célja, hogy meghatározza azt a legkisebb intenzitású sinusos hangsort, amit a hallgató még éppen hall. A küszöböket - klinikai okokból - általában a 125 Hz és a 8000 Hz közötti frekvenciaoktávokon mérjük.

Hallásvesztés

A hallásvesztés kialakulásának több oka is lehet, amit általában fajta és mérték szerint határozunk meg. A hallásvesztés fajtája a hallórendszeren belüli rendellenesség fokára, a hallásvesztés mértéke pedig a rendellenesség normál hallásra való hatásának mértékére utal.

Hallójárati hallókészülék

A hallójárati készülékeknél (ITE) a mikrofon, az erősítő és a hallgató mind egy olyan testre-szabott házba kerül beépítésre, amely pontosan illeszkedik a fülkagyló concha-jába.

Hallókészülék távirányító

Néhány hallókészülék esetében lehetőségünk nyílik a távirányítóval való működtetésre. A jelátvitel a távirányítóból a hallókészülékhez vagy infravörös fény, vagy ultrahang, vagy rádióhullám útján valósulhat meg.

Hangerősítő

A mikrofon jelet küld az erősítő felé, ahol az a hallókészülék beállításainak megfelelően feldolgozásra ill. erősítésre kerül. Végül, ez a megfelelő mértékben hangosított jel továbbításra kerül a hallgatóba, majd onnan a hallássérült személy dobhártyájára.

Hangerőszabályzó

Annak érdekében, hogy a viselő az adott környezeti szituációnak megfelelően tudja változtatni az erősítés mértékét, a legtöbb hallókészülék rendelkezik hangerő szabályzóval.

Hangszínszabályzó

Az equalizerek a hifi berendezésekből jól ismert funkciókat látják el a hallókészülékekben is. Céljuk, hogy a felerősített hangok kimeneti jelszintjét a viselő minden egyes halláskörnyezeti követelménynek és komfort óhajának megfelelően állíthassuk, igazíthassuk.

Harmonikus torzítás

Akkor beszélhetünk torzítás nélküli hangról, ha a rendszer anélkül tudja reprodukálni a hanghullámot, hogy bármilyen információt is elvenne, vagy hozzáadna ahhoz. Tehát, a torzítás az, ha a bemenetei jel valamiképpen módosul. Ezen belül a harmonikus torzítás egy adott jel amplitúdó torzításának egy fajtája.

Hertz

A XIX. század végén több fontos fizikai felfedezés is történt. Ezek közül az egyik - az elektromágneses sugárzás felfedezése - Heinrich Hertz német fizikus nevéhez fűződik.