Idegi eredetű hallásvesztés

Az idegi eredetű hallásvesztés a csigán (cochlea) belüli szőrsejteket és/vagy a VIII. koponyai ideg hallóidegrostját érintő rendellenességekből ered. Ha az érzékelő mechanizmus szerkezete valamilyen módon sérül, a mechanikus energia, elektromos energiává történő alakító képessége csökken.

Időskori hallásvesztés

A belső fül leggyakoribb károsodását presbycusis-nak, vagy más néven időskori hallásvesztésnek nevezzük. A természetes öregedési folyamat velejárója a presbycusis, amely a szőrsejtek fokozatos romlásával, elhalásával magyarázható.

Illeszték

Egy műanyag szerkezet, ami felerősített hanghullámokat továbbít a hallókészülékből a fülbe. Általában az egyénről vett minta alapján készül, amit a hallókészülékkel együtt illesztenek.

Iránymikrofon

Az iránymikrofonok a jel-zaj arányt hivatottak javítani a közvetlenül előröl érkező hangok esetében, úgy, hogy tompítják a más irányból érkező hangok erősségét.

ITE

A hallójárati készülékeknél (ITE) a mikrofon, az erősítő és a hallgató mind egy olyan testre-szabott házba kerül beépítésre, amely pontosan illeszkedik a fülkagyló concha-jába.