Decibel

A hangnyomást mikro Pascal-ban mérjük. A leghalkabb hang, amit egy egészséges hallású ember hallhat, kb. 20 mikro Pascal hangnyomással rendelkezik. S.S. Stevens kimutatta, hogy a hangok érzete egy bizonyos szabályrendszert követ. Ezt a szabályt Stevens "ero" szabályának nevezzük. Tanulmányai kimutatták, hogy a kompressziós skála összhangban van az érzettel. Ez a skála a decibel, vagy a dB skála, amelyet ma az egész világon egységesen a hangerő szintjének mérésére használunk. A decibel skála egy logaritmikus skála, ahol a hangnyomás megduplázása 6 dB-es szintnövekedésnek felel meg.

Digitális gerjedésgátlás

Digitális gerjedésgátlás séma. A DFS folyamatosan monitorozza a mikrofonhoz visszaérkező hangot és összehasonlítja a statikus szűrő tárolóban lévő „mintával”. Ha a hang nem azonos, akkor egy azonos nagyságú de ellentétes fázisú jellel kioltja azt.

Digitális jelfeldolgozás

A digitális jelfeldolgozás azt jelenti, hogy a hangot matematikailag tároljuk, majd számsorozatként kódoljuk, ami egy adott pillanatnyi időben tükrözi a hang terjedelmét és erősségét.

Dinamikatartomány

Egy hallássérült személy légvezetéses hallásküszöbe és UCL-e közötti intenzitásszint terjedelmét nevezzük dinamikatartománynak, vagy más néven residuális hallásnak.

Dobozos készülék

A dobozos hallókészülékek esetében az alkatrészek egy cigarettadoboztól kisebb méretű „tárolóban”’ helyezkednek el. A készüléket egyszerűen elhelyezhetjük ingünk zsebében, ahonnan egy kábel segítségével csatlakozhatunk a fülhallgatóhoz. Annak fejében, hogy a mikrofon meglehetősen távol helyezkedik el a hallgatótól, a készülék kevésbé hajlamos az akusztikus gerjedésre, így lehetőséget biztosít a nagymértékű erősítésre.