Felfelé terjedő maszkolás

Amikor egy halk és egy hangos hangot hallgatunk egyszerre, előfordulhat, hogy a halk hangot szinte egyáltalán nem halljuk. Ez azért van, mert a halk hangot maszkolja a hangos hang.

Frekvencia

A frekvencia egy meghatározott idő alatt történő, ismétlődő események számát jelenti. Mértékegysége a másodperc alatt történt rezgések száma alapján a Hz (Hertz).

Fül mögötti készülék

A fül mögötti készülékek (BTE) igen széles körben terjedtek el. A mikrofon, az erősítő és a hallgató mind, egy kis fül mögött elhelyezkedő „házban” kapott helyet.

Fülfertőzés

A fertőzések közrejátszhatnak a jelentős hallásvesztést eredményező rendellenességek kialakulásában, úgy a külső, mint a középfülben. A külső fül és a dobhártya bakteriális fertőződése nem szokatlan eset, habár általában hatékonyan kezelhető és kevéssé van hatással hallásunkra.

Fülzsír

A fülzsír (cerumen) a külső hallójárati mirigyek által termelt, sárgásbarnás váladék. Eredeti funkcióját tekintve, feladata a hallójárati bőr puhán, nedvesen tartása, de ezen kívül még védelmet nyújt az egyéb fülbe kerülő idegen tárgyak, ill. kisebb bogarak ellen is.

Fülzúgás

A fülzúgás (tinnitus) általában a hallásvesztés kezdetén jelentkezik a fülben. A hallásvesztés mértéke lehet egészen enyhe is: az öregedés velejárója, zajártalom, vagy másfajta kóros elváltozás.