A vezetéses halláscsökkenés egy olyan általános kifejezés, amit a középfül, vagy a külső fül kóros elváltozásaiból fakadó halláscsökkenés kifejezésére használunk. A rendellenesség forrása fakadhat a hallójáratból, a középfüli üregből, a dobhártyáról, az Eustach kürtből, vagy akár egyszerre ezen szervek együttes elváltozásából is.

Ezen kóros elváltozások, mint pl. a fülzsír túlzott felgyülemlése, az otosclerosis, vagy a dobhártya károsodása kilyukadása következtében a hanghullámok nem tudják megfelelő formában elérni a belső fület. Sok lehetőség áll rendelkezésünkre a vezetéses hallásvesztés orvosi kezelésére. Általában a vezetéses hallásvesztés, a mélyebb frekvenciákon különösen, vagy akár minden frekvencián arányosan okozhat halláscsökkenést, a gyengétől a közepes mértékig. Ez a fajta hallásvesztés nem feltétlenül utal a csiga-szintű kóros elváltozások, recruitment problémáinak jelenlétére.

A gyermekek esetében különösen nehéz a diagnózis, mert gyakran tapasztalható heti, vagy akár napi ingadozás a páciens hallásszintjében. Az elmúlt években folytatott tanulmányok igazolták számunkra, hogy a vezetéses hallásvesztés kialakulása nagymértékben negatív hatást gyakorol a verbális kommunikáció (beszéd) fejlődésére és így gyakran ennek egyenes következménye a gyenge iskolai teljesítmény. Továbbá, találunk bizonyítékokat arra nézve is, hogy a vezetéses hallásvesztés hosszú távú jelenléte szintén negatív hatással van az agy komplex hallóinger feldolgozó központjára is.

Related Szócikkek