Az UCL, vagy kellemetlenségi küszöb az a hangnyomásszint, amely felett a páciens a hangosság miatt már kellemetlenséget érez, tehát tiszta hanggal, vagy keskenysávú zajjal oktávonként meghatározzuk azt az erősséget, amely már kifejezetten kellemetlen számára.

Ez a szint, a “Threshold of Discomfort” (TD), valamint az “Uncomfortable Loudness Level” (ULL) elnevezéseken is elfogadott. A mérésfajta fontos mind diagnosztikai, mind hallókészülék illesztési szempontokból. Az UCL a hallásküszöbbel együtt adja meg az adott egyén teljes hallástartományát, a dinamikatartományt.

Az UCL mérés elvégzése alatt nagyon fontos, hogy a páciens végig érezze, hogy a hangnyomásszint csak az általa jelzett szintig emelkedhet, tovább nem. Ez az egyértelmű és érthető instrukciók teljes körű ismertetését jelenti. Az UCL-t lehetőségünk van több jelfajta szerint mérni, mint pl. a beszéd, az 1/3 oktáv zajhullámsáv, stb. Ezzel együtt viszont elengedhetetlen a méréshez használt jel fajtájának, az eljárásmód prezentációjának (hangtér vagy fejhallgató; monaurális vagy binaurális), valamint a jelkalibrációnak (dB SPL vagy dB HL) feltüntetése a vizsgálati lapon.

Related Szócikkek