Vegyes sali

Ezek voltak a 15 legkedvencebb cikkeitek tőlünk 2019-ben hallássérült témában!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Az év lezárása idén nem volt egy egyfajta AHA-élmény, sem pedig azt nem éreztem, hogy lezárult valami. Talán azért sem, mert felújítunk (igen, e cikk publikálásának pillanatában már nyolc hónapja), és ha valamit, azt biztosan leszűrtem 2019-ben, hogy a türelem az egy jó dolog, váratlan dolgok mindig akadnak, és azt hiszem, eljutottam egyfajta zen állapotba, amikor ez egyszerűen már nem érdekel. Jöjjön aminek jönnie kell, majd valami lesz, megoldjuk! De azért most ezzel a cikkel mégiscsak lezárom ezt az évet.

Tudjátok, sokat írok, így aztán ez sokszor azzal jár, hogy amikor egy cikket írok éppen, akkor abban nagyon benne vagyok, aztán jön a következő, és a hét végén már arra sem emlékszem, miket írtam a hét elején. Így aztán most kifejezetten jól esett előkeresni 2019 cikkeit itt a blogon, hogy aztán előkeressem közülük azt a 15 darabot, amelyiket ti a legjobban szerettetek, mert a legtöbben olvastátok.

Nos, azt hiszem, hogy 2019-ben is sikerült elég sok olyan cikket hoznom, amiben feltártam a hallássérült lét tabutémáit, foglalkoztam a szülőiséggel, a hallókészülék kiválasztással és műfajilag is volt sokminden: egyperces, interjú, vendégposzt. Na, lássuk csak, melyek voltak a legszerethetőbbek, és ha eszembe jut némelyikről valami, azt is megírom.

6 ok, amiért nem hiányozhat egy hallássérült tábor a gyermeked életéből!

Elég szívet melengető volt látni, hogy toronymagasan ez a cikk végzett az élen, mert ez azt jelenti, hogy érdekel benneteket a tábor téma. Igaz, ez amúgy is nagy érdeklődésnek örvend a körötökben, mert jövőre már a III. Hali-tali tábort szervezzük meg, és hol van még a nyár, de a helyek nagy részét már el is kapkodták. Elég jó érzés, hogy sikerült hagyományt teremtenünk ebben, és én gondolatban már ott tartok, hogy de jó lenne valami kerek évfordulóig eljutni, aztán a következőig...olyan jó jubiláló bulit csaphatnánk!

Ezek voltak a 15 legkedvencebb cikkeitek tőlünk 2019-ben hallássérült témában!

Forrás: Unsplash

Anyuka, hogy nem vette észre egy éves koráig, hogy nem hall a gyerek? – így ne kérdezzünk az SNI-s gyerekek szüleitől

Ez a cikk nem az én érdemem, hanem Ambrózy Noémié, aki a vendégposzt megírásakor még csak itt-ott osztotta meg gondolatait velünk, de jövő évtől már saját blogja indul majd Cicanapló néven, amit hallássérült gyermeket nevelgető szülőként érdemes lesz követned! Emellett pedig a Csendetlenkedő csoportunk adminja is, ahol segít bölcs válaszaival a sorstárs közösségnek! A szülők jövőre is fontos célcsoportja marad "A Hallás Társasága" Alapítványnak, így érdemes követned bennünket folyamatosan, nehogy lemaradj!

5 dolog, amiben a hallássérült gyerekek másképp működnek mint a hallók

Ó, ezt a cikket imádtam írni! Visszamehettem a gyerekkoromba, és átgondolhattam, hogy hogyan is érzékeltem akkoriban a világot. Pontosan mennyit értettem belőle, és hogy egyes események miért úgy történtek, ahogy. Nagyon érdekes volt kívülről szemlélni az egyes gyerekkori emlékeimet, és rájönni arra például, hogy extrém érzékeny voltam minden jelzésre, ami csak információt adhatott arról, hogy mi történik körülöttem.

A légáramlás, a mozgó fények, árnyékok, a tükör, a tükröződő felületek mind segítettek pótolni azt, amit a hallás révén nem kaphattam meg.

Érdemes elolvasnod ezt a cikket, ha kimaradt, szerintem nem véletlenül lett a harmadik legolvasottabb cikk 2019-ben.

4 téli kommunikációs helyzet, ami minden hallássérült mumusa

Meglepett, hogy ez a cikk a kedvencetek lett, mert olyan nüansznyi jelenségeket szedtem össze benne, hogy nem gondoltam, hogy lesz ekkora jelentősége. De úgy tűnik, tényleg ennyire sokat számít, hogy megfogalmazunk hétköznapi valós problémákat: az embernek jól esik, ha elismerik, hogy bizonyos piszlicsárénak hitt dolgok igenis okozhatnak gondot! Mindenesetre a hallóknak is ajánlom elolvasásra, mert ha ezeket tudják télen a hallássérült ismerősükről, akkor jelentősen meg tudják könnyíteni az életüket egy kis odafigyeléssel. A cikkért pedig kattints ide!

“Anyu arca a legtisztább arc a világon.” – egyperces arról, hogy látja a hallássérült gyermek a szülőt

Gondoltam, hogy nem fog kimaradni ez a cikk a listáról, mert én is a legkedvesebb írásaim közt tartom számon, és még sokáig ott is fog maradni. Végig anyukámra gondoltam, amikor írtam, és az ő mozzanatait cselekvéseit szőttem bele a cikkbe. Ha úgy tetszik, ez egy visszajelzés, amit fontosnak tartottam megírni, mert minden hallássérült gyermeket nevelő szülőnek olvasnia kellene ezeket a sorokat, amelyeknek a lényege az, hogy

Úgy csinálod jól, ahogy csinálod!

Így lesz a tiéd a legjobb hallókészülék!

Nagyon sokat szöszöltem ezzel az anyaggal, mert igazán aprólékosan akartam megírni, hogy semmi sem maradjon ki. A saját bőrömön is megtapasztaltam már azt, milyen egy rossz hallókészülékkel élni három éven keresztül, így mindenképpen bele akartam írni minden olyan fontos információt, amivel más ezt el tudja kerülni. Szóval, ha hallókészülék váltás előtt állsz, ez egy hasznos cikk, de biztosan észrevetted már, hogy egyre több anyag jelenik meg a tudatos nagyothallóvá válással kapcsolatban is, és megsúgom: ez 2019-ben is így marad!

Így rendezz akadálymentes gyereknapot hallássérült gyerkőcöknek!

Soha, de tényleg soha nem vettem még részt akadálymentesített gyereknapon, így többnyire csak sodródtam a gyereknapokon, és nagyjából ennyi emlékem is van róla. Soha nem vártam, soha nem értettem, mi ez, úgyhogy kifejezetten kihívás volt fejben visszaképzelni magam gyereknek, és átgondolni, hogyan tudtam volna élvezni. És hát ezért különösen öröm is, hogy a top 15 cikkben benne van, mert akkor sokakat érdekelt, és tudják hasznosítani is. Mentsd el magadnak te is, itt a cikk, gyereknap előtt pedig ásd majd elő és használd!

Ezek voltak a 15 legkedvencebb cikkeitek tőlünk 2019-ben hallássérült témában!

Forrás: Unsplash

5 dolog, amit a siket és a nagyothalló emberek másképpen látnak

Több olyan cikket is sikerült idén megírnom, amitől tartottam, hogy darázsfészekbe nyúlok.  Ez a cikk is ilyen volt. Nekem fontos volt, hogy igazi tabu témákhoz is hozzányúljak, mint például az, hogy a siketek és a nagyothallók gondolkodása közti különbségek, de közben nagyon szerettem volna, ha úgy tudom ezeket bemutatni, hogy közelebb is hozzák ezt a két csoportot. Nekem a cikk legfontosabb gondolata ez volt:

....fontos, hogy úgy hallgassunk meg másokat, hogy elfogadjuk azt, hogy ugyanarról másképpen gondolkodunk.

Nekem ez a hétköznapokban is egy nagyon fontos irányelv, amihez tartom magam.

Egy fejlesztő könyv, ami különlegesebb a többinél – interjú Diósi Annamáriával, a Hallod? című könyv szerzőjével

Ancsi munkásságát régóta követem, így aztán nem volt kérdés, hogy azonnal meginterjúvolom, amikor kijött a fejlesztő könyve. Mivel végig láttam, hogyan születik meg ez a kis könyv, különösen a szívemhez nőtt, tudtam, mennyi munkája van benne Ancsinak. És hát az sem jelentett kis vonzerőt, hogy végre olyan ember kezéből került ki ilyen, aki maga is hallássérült. Ez szerintem sokat számít. Ha megismernéd Ancsit, meg az ő fejlesztő könyvét, akkor kattints ide !

,,A húgom alapjaiban változtatta meg a világnézetemet!” – beszélgetés egy halló-hallássérült testvérpárral

Ezt a páros vendégposztot egyszerűen I-MÁD-TAM! És milyen régóta akartam is egy ilyet! Mázli, hogy Dóri és Linda ennyire nyitottak voltak hozzá, és megszületett általuk ez a remekmű! Szóval egyértelműen az ő érdemük, hogy olvashatjátok, és olvassátok is el, mert annyira szép példája annak, hogyan hatunk egymásra!

Londonban majdnem a vécében végeztem – egy hallókészülék vallomása

Na jó, ezt az anyagot tényleg mindenki imádta, mert nagyjából benne van az összes nyűgünk, félelmünk a hallókészülékkel kapcsolatban, és az már csak bónusz, hogy a hallókészülék szemszögéből mesélődik az egész. Régebben, amikor a VOUS magazinnál dolgoztam újságíróként, gyakran írtam ilyen jellegű anyagokat, ahol mások bőrébe bújtam, így gondoltam, ideje megszólaltatni egy hallókészüléket is. Szerethető anyag lett.

,,Tudom, hogy hamisan énekelek, de nem érdekel.” – hallássérült anyapillanatok halló gyermekkel

A 2019-es blog bakancslistámon rajta volt egy olyan blogposzt is, amit egy hallássérült anyuka írt, akinek halló gyereke van. Mivel magam is elgondolkoztam már azon, hogy ez milyen lesz majd, ezért nagyon szerettem volna olvasni erről. Vanda pedig ezt bevállalta, megírta, én közzétettem, te pedig itt elolvashatod! Soha ne teljesüljön ennél nehezebben egy kívánságom se!

Ezek voltak a 15 legkedvencebb cikkeitek tőlünk 2019-ben hallássérült témában!

Forrás: Unsplash

Siket, nagyothalló, hallássérült – Te hogy hívod magad?

Na, ebben a cikkben volt időm hosszan kifejteni, hogyan alakult a jelzők használata nálam, hogyan másoknál, mik az általános észrevételeim, meg hogy miért ilyen bonyolult az egész. Szerintem ezt írtam a legtovább az összes cikk közül, mert jól meg kellett rágnom minden gondolatot, hogy hogy is van ez az egész. Furcsa belegondolni, mennyi év van amögött, hogy ezt most ilyen tisztán látom, mennyi olyan tapasztalat, mint például ez:

"Ha azt mondom, siket vagyok, akkor elkezdenek úgy viselkedni velem, mintha nem értenék semmit, írni akarnak nekem, vagy  túlzottan artikulálnak. Ha a nagyothallót mondom, tízből kilencszer üvöltés lesz a vége."

Ilyenekkel foglalkoztam benne, és végeredményben elég összeszedett is lett.

Hallássérült ember csak hallássérült emberrel lehet boldog párkapcsolatban?

Tagadhatatlan, hogy a szerelem, a párkapcsolat az egyik legkedvencebb téma nálatok, de nem is csodálom, mert annyi kérdést vet fel mindenkiben: A nagyothallók halló párt választanak? Vagy nagyothalló csak nagyothallóval lehet igazán boldog? Lehet párt választani hallásgörbe alapján? Vagy egyáltalán érdemes? Ki van ránk jobb hatással? Egy hallássérült vagy egy halló társ? Vagy egyáltalán van különbség? Bonyolult a szerelem, vagy csak mi bonyolítjuk túl? Ide kattintva elolvashatod a válaszokat, főleg, mert ez volt egy ezzel foglalkozó cikksorozat első része, utána még kifejtettük tovább itt és itt.

9 tanulság, amit hallássérült tanulóként levontam a vizsgaidőszakaimból

Ez az anyag egy életszakaszt zárt le nálam. Ekkor tettem pontot többévnyi egyetemista létnek, és akkor még írtam néhány cikket a témában, hogy a nagy konklúziókat levonjam. A több közül ez volt az egyik ilyen blogbejegyzés. És ha éppen érint téged a téma, akkor olvasd el te is!

Hát így. Ez lett volna 2019 itt az AHTA blogon! Remélem jól éreztétek magatokat velünk, és jöttök 2020-ban is, azt megígérem, hogy nem hagyunk benneteket cserben! Addig is, csatlakozz a csoportjainkba!

Érezd magad otthon nálunk!

Van egy zárt csoportunk Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha 17-30 év közötti hallássérült vagy. Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • közösséget találsz,
  • akikkel évközben találkozhatsz is,
  • és mert elsőként tudsz mindenről: a táborról, lehetőségekről, találkozókról, előadásokról.

Halitalisok – Itt senki sem mondja, hogy semmi!  néven találsz meg bennünket! De ha hallássérült gyermeket nevelő szülő vagy, akkor gyere a Csendetlenkedő facebook csoportunkba, ha pedig a hallókészülék választással kapcsolatos részletek érdekelnek, akkor gyere a Tudatos nagyothallók csoportunkba!

Várunk nagyon!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email