Hallókészülékes lettem

4 kérdés, amit fel kell tenned, ha hallókészülék vásárlás előtt állsz!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha még csak az első hallókészülék vásárlás előtt állsz, vagy éppen az elsőt cserélnéd másodikra, valószínűleg nem vagy még gyakorlott abban, hogy miről kérdezd az audiológusodat. Megilletődött vagy, minden annyira új, és ezzel nincs is semmi baj! Én viszont segítek, mi az, amit semmiképpen ne felejts el megkérdezni!
Mielőtt azonban belevágnék, hadd ajánljak néhány cikket, amelyek segíthetnek neked a megfelelő, számodra tökéletes hallókészülék megtalálásában: És akkor nézzük, mire érdemes ezen túl még rákérdezned az audiológusodnál!

Milyen segédeszközökkel tud együttműködni?

Lehet, hogy most még úgy gondolod, nincsen szükséged adó-vevőre, mikrofonra vagy más hallókészüléket kiegészítő kommunikációs segédeszközre, de a kihordási ideje a hallókészülékednek hat év. Hat év alatt pedig változhat az élethelyzeted, azzal együtt pedig az igényeid is.
Ezért mindenképpen kérdezz rá, hogy milyen segédeszközöket tudsz igényelni hozzá, azok hogyan csatlakoznak az általad kiszemelt vagy aktuálisan próbált hallókészülékedhez.
Ha teheted, van rá lehetőséged, próbáld ki, érdeklődj az áraikról. Lehetnek ugyanis eltérések a hangzásban, beállítási, kihasználási lehetőségekben. De az is sokat számít, hogy mennyire kényelmesen tudod használni azokat. Például több kábelen kell átküzdened magad, vagy vezeték nélkül kapcsolódnak az eszközök. Nem mindegy!
4 kérdés, amit fel kell tenned, ha hallókészülék vásárlás előtt állsz!

Forrás: Unsplash

Bluetooth technológia van benne?

Sokszor találkozok olyan esetekkel, hogy valaki azért nem olyan hallókészüléket választott magának, amiben van Bluetooth technológia, mert egyszerűen nem mondták neki, hogy van ilyen, és nem hívták fel a figyelmét arra, hogy mi mindenre jó az, ha ezzel a technológiával rendelkezik a hallókészülék. Pedig, ha tudta volna, újragondolta volna a hallókészülék vásárlást. De mire is jó a Bluetooth kapcsolat? Arra, hogy a hallókészüléked vezeték nélkül tud kapcsolódni az okostelefonodhoz, laptopodhoz, esetenként a tévédhez, vagy a kommunikációs segédeszközeidhez.
Ez azért eszméletlen jó, mert így az eszközeiden hallható hang egyből a hallókészülékedbe továbbítódik, és egy erőteljes, tiszta, szuper hangminőségben fogod hallani!
Ez pontosabban azt jelenti, hogy:
  • a telefonálás érthetőbb, könnyebbé válik
  • a médiatartalmakat könnyedén hallgathatod
  • az adó-vevődből érkező hang kristálytiszta lesz.
Ebben a cikkben meséltem bővebben a vezeték nélküli technológia előnyeiről, itt pedig arról, hogy a telefonálást hogyan változtatta meg egy ilyen hallókészülék nálam!

Milyen telefonnal kompatibilis a hallókészülék?

Nagyon nem mindegy, mert ha utólag derül ki, hogy a telefonoddal nem kompatibilis, az plusz kiadást zúdít a nyakadba, ami nem túl nagy öröm. Másrészt vannak hallókészülékek, amelyek bizonyos operációs rendszerrel – iOS vagy Android -jobban működnek együtt, így érdemes belekalkulálnod egy esetleg telefoncsere árát is a hallókészülék vásárlásba!

Hogyan szabályozható a hallókészülék?

Emlékszem, gyerekként csak a hallókészülék gombjaival lehetett váltogatni a hallókészülék programjai között, és csak maximum három program volt rajta egyszerre. Ma már ebben is óriás ugrás következett be az elmúlt évtizedben. Először megjelentek a ceruzának kinéző távirányítók, amivel diszkréten lehetett váltogatni a programok között, nem kellett a fülhöz nyúlni, most pedig már okostelefonon tudsz letölteni alkalmazásokat, amelyen rengeteg dolgot állíthatsz:
  • hangerősséget
  • a vezeték nélkül hallgatott hang erősségét
  • a hangszínt
  • a mély és magas hangok arányát
  • a telefonhangot
  • és sokkal több programmódot kérhetsz rá háromnál!
Nézz tehát utána, hogy az általad próbált hallókészülékhez milyen alkalmazás tölthető le, mit tudsz vele állítani a hallókészüléken!

Kérdésed maradt?

Tedd fel azt a Tudatos nagyothallók zárt facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid is segíthetnek, vagy mi is utánajárhatunk egy-egy kérdésednek!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email