Hallókészülékes lettem

Honnan tudjam, hogy a próbált hallókészülék jó vagy rossz?

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Még mindig hallókészülék és próbahordás a téma, mert egy nagyon bizonytalan érzésekkel teli folyamat ez, amiben talán az egyik leggyakoribb kérdés, amivel találkozom, hogy mégis, honnan ismerjem fel, hogy a hallókészülék, ami a fülemben van, az jó vagy rossz? Most ezeket a jeleket fogom összegyűjteni, hogy a következő próbahordásnál legyen honnan puskáznod!

Pontosan tudom, milyen érzés úgy ülni az audiológussal vagy éppen a fül-orr-gégész szakorvossal szemben, hogy fogalmad sincs, mit is várnak el tőled pontosan. A rád szegeződő tekintetek zavarnak, várják, hogy mondj valamit az imént füledbe tett hallókészülékről, néha még azt is megkérdezik, hogy:

– Na?

– Milyen?

– Jó?

És közben honol a síri csend. Neked meg az égvilágon semmi, de tényleg semmi nem jut eszedbe.

Meg kell, hogy nyugtassalak: ez teljesen rendben van!

Miért is jutna az eszedbe bármi is, amikor rendkívül kevés tapasztalatod van hallókészülék próbával, és nincs semmilyen összehasonlítási alapod? Miért tudnál bármilyen következtetést levonni abból, hogy csak ültök ott néma csendben, és nem hallasz semmit. A legtöbb, amit ilyenkor mondani bírnál, az valószínűleg az, hogy ez az egész helyzet nagyon rossz, és legyen már vége. És én ezt teljesen megértem.

Nem mindegy, milyen audiológus ül veled szemben!

Én ültem már rossz és jó audiológusnál is, így nagyon jól tudom, mennyit számít, hogy a szakember hogyan áll hozzád: mit kérdez, hogyan terelget, hogyan próbálja meg kihúzni belőled azt, amit te sem tudsz megfogalmazni. Legyen ez az intő jel:

Ha a szakember választ vár tőled, de nem próbál segíteni, akkor válts helyet!

Amikor egy jó szakembernél ülsz, akkor a következőkről tudhatod, hogy jó kezekben vagy:

 • zajt generál körülötted, és ezzel is méri, mit hallasz, milyen számodra ezeknek a zajoknak az érzékelése,
 • javasolja, hogy menj egy kört a váróban, esetleg az utcán, majd számolj be róla, mit tapasztalsz,
 • célzott, jól érthető kérdéseket tesz fel.

Tudom, ezzel még nem jutottunk közelebb ahhoz, hogy te hogyan ismerd fel, hogy számodra mit jelent a jó hallókészülék, és miről ismerheted fel, hogy a füledben lévő az ideális, de mindjárt arról is szó lesz. Először ugyanis fontosabb azt tisztán látnod, hogy mit tapasztalhatsz első alkalommal, amiről azt gondolhatod, hogy a hallókészülék rossz, pedig egyszerűen csak velejárói a hallókészülék kiválasztás folyamatának.

Honnan tudjam, hogy a próbált hallókészülék jó vagy rossz?

Forrás: Unsplash

#1 Idegen lesz a hang, amit hallani fogsz

Nem lesz olyan, mint amit elképzelsz, vagy mint amire emlékeztél. Ennek több oka is van:

 • Régóta halogattad a hallókészülék viselés elkezdését, pedig szükséged lett volna rá. Ilyenkor az agy a csendesebb hangzásvilágot szokta meg, és a valódi hangzás pedig szokatlan számára.
 • Ha a régi készülékedről váltasz egy újra, jó ha tudod, minden hallókészülék hangzása kissé másabb. Ezt szokni kell.
 • A hallókészülékeden nem megfelelő a beállítás.

A jó hír, hogy mindezekre van megoldás. Az audiológusod segít a hallókészülék megfelelő beállításában, és így idővel már nem lesz kellemetlen az új hallásélményed. Ám, ha még a próbahordás időszaka alatt, többszöri hallókészülék beállítás után is azt érzed, nem tudsz együtt élni a hangzással, akkor valószínűleg másik készülékkel kell próbálkoznod.

#2 Nem fogod tudni felismerni rögtön az összes hangot

Idő kell, míg az agy megtanulja felismerni az új hangokat – ez egy tanulási folyamat. A hallókészülék beállításainak finomhangolásával is javulni fog a helyzet, és napról napra újabb hangokat tanulsz meg majd beazonosítani.

#3 Bizonytalan leszel, még a jó hallókészülék esetén is

Fontos, hogy tudd, a hallókészülék kiválasztása nem egy egyértelmű döntési helyzet, mint ahogy magabiztosan tudod, hogy a hotdogodat kecsappal vagy mustárral kéred-e. Ezért fontos, hogy sok hallókészüléket próbálj, és használd ki a 16 napos próbahordás időszakát.

Tehát fontos, hogy tudatosítsd, hogy egy hallókészülék kiválasztása időt és türelmet fog igényelni a részedről.

A nehézségeken való átlendüléshez itt adtam tippeket, ha pedig bővebben szeretnél olvasni a hallókészülék kiválasztás folyamatáról, akkor ide kattints!

És akkor most jöjjön, melyek azok a jelek, amelyekből megbizonyosodhatsz arról, hogy a hallókészülék, ami a füledben van, az megfelelő a számodra!

#1 Kevésbé leszel fáradt

Ha rosszul hallasz, az kihatással van az energiaszintedre is, hiszen a kieső információkat az agyad igyekszik máshonnan beszerezni. Például vizuális jelekből, metakommunikációból, szájról olvasásból, illetve próbálja kilogikázni azt, amit nem ért. Ez fárasztó, megnő az alvásigényed, dekoncentráltabb leszel.

Egy jó hallókészülékkel ezek a nehézségek csökkennek.

Mivel egy jó hallókészülék sok hanginformációval lát el és támogat téged, ezért kevesebb energiádba kerül koncentrálnod a nap folyamán a kommunikációs helyzetekben. Így pedig kevésbé fáradsz el, és szívesebben vegyülsz az emberekkel, jársz el programokra.

Honnan tudjam, hogy a próbált hallókészülék jó vagy rossz?

Forrás: Unsplash

#2 Meg tudod fogalmazni: ez a hallókészülék jobb, mint a többi

Bár nehéznek tűnhet egy hallókészülékről eldönteni, hogy jó vagy rossz, sokkal könnyebb, ha viszonyítod őket egymáshoz. Ezért fontos, hogy minél több hallókészüléket próbálj, mert úgy tudod, milyen elvárásokat támaszthatsz feléjük, és ha azt nem is tudod kimondani, hogy a füledben lévő darab jó-e, azt igen, hogy jobb-e, mint a többi.

És ha jobb, akkor nyert ügyed van!

#3 Könnyebben vagy jelen a mindennapokban

A beszédértés és a megfelelő hangok  hiányában az energiáid nagy részét a túlélésre összpontosítod. Arra, hogy

 • ne kerülj kínos helyzetbe a rossz hallásod miatt,
 • kitaláld, miről maradtál le (már megint),
 • alkalmazkodj a nehéz helyzetekhez,
 • megőrizd másokban a rólad kialakított pozitív képet,
 • be tudj csatlakozni egy beszélgetésbe.

Nem csoda, hogy emellett képtelen vagy a jelenben lenni, mert mindig előre tervezel, kommunikációs stratégiákat dolgozol ki, hogy hogyan oldd meg a következő kommunikációs helyzetet. Nagyon tipikus jele ennek az üzemmódnak az, hogy nem emlékszel, hogy mikor és mit csináltál. Például beszélgetsz a barátoddal, míg a lakásához értek, de nem emlékszel az odavezető útra. Tehát, ha azon kapod magad, hogy jobban képes vagy a most történő dolgokra figyelni, akkor a hallókészülék egyértelműen jó választás a számodra!

#4 Nyugodtabb vagy

Nem véletlen, hogy a hallás kifejlődött az evolúció során. A hallásunk által számtalan veszélyt ki tudsz kerülni: a fék csikorgása, a sziréna hangja, a kiáltások mind arra szolgálnak, hogy tested időben reagáljon a lehetséges veszélyre, és kikerülő mozdulatsort hajtson végre. Ha ezek a jelzések hiányoznak a mindennapokból, sokkal nyugtalanabb lehetsz, megijedhetsz váratlan vizuális behatásoktól:

 • valaki váratlanul a látóteredbe kerül, miközben egyedül vagy, és nem számítasz rá,
 • túl közel kerül hozzád az autó, és nem számítasz rá,
 • valaki megérint, mert nem hallod, hogy szólongat,
 • a közlekedés feszültséget okoz, különösen útátkeléskor,
 • folyton aggódsz, hogy nem hallasz meg valamit: pl. a gyermeked, unokád sírását, telefoncsörgést, vagy hogy valaki jött hozzád.

Ha egy hallókészülék tudja csökkenteni benned ezeket a félelmeket, az egy jó pont!

#5 Tudsz figyelni a körülötted lévő világra

Ahogy fentebb is írtam, a folyamatos koncentrálás, az, hogy minden erőddel igyekszel érteni és hallani, sok energiát felemészt. Ennek egy másik mellékhatása lehet, hogy a világ beszűkül számodra. Ugyanis nincs már energiád arra, hogy bármi másra figyelj azon kívül, hogy

 • az emberek száját nézed,
 • a hallott hangokra fókuszálsz,
 • és próbálod értelmezni azokat.

Emellett nem nézel máshová. Nem veszed észre, hogy eljött az ősz, és az avar zörög a lábaidnál, és hogy az mennyire szép. Azt sem veszed észre, hogy a buszon, amin ülsz, az emberek mit csinálnak. Egy jó hallókészülékkel újra megtanulsz rácsodálkozni arra, hogy a világban mennyi minden történik.

#6 Kompatibilis a hallókészülék az okoseszközeiddel

Itt már írtam arról, hogy a vezeték nélküli technológia milyen csodákat képes behozni a mindennapjaidba, ám ehhez az is kell, hogy a hallókészüléked és a kiegészítői kompatibilisek legyenek a telefonoddal. Ezért érdemes átbeszélned az audiológusoddal, hogy mik a lehetőségeid: telefont váltasz, más hallókészüléket választasz inkább, vagy létezik erre más megoldás?

#7 A hallókészülék hangjai kellemesnek mondhatóak

Alapvetően mindegyik hallókészülékkel át fogod élni az “idegenszerűség” érzését, ám ennek pár héten belül csökkennie kellene. Ennyi idő ugyanis kell, hogy az agyad alkalmazkodjon az új hangokhoz, helyükre tompuljanak a karcos hangok – persze a hallókészülék beállításainak megfelelő és rendszeres finomhangolása mellett. Azonban, ha még a finomhangolások után is azt érzed, hogy kifutnál a világból a hallókészülék adta hallásélménytől, akkor lehet, hogy inkább egy másikkal kellene próbálkoznod.

Egyébként azt vallom, hogy a jó hallókészülékre való rátalálás a tájékozódáson és a befelé figyelésen múlik. Tehát nézz utána, mire kell figyelned a kiválasztás során, hogy ne fuss vakvágányra (ehhez érdemes olvasnod a Hallókészülékes lettem rovat cikkeit), és kérdezd meg végig önmagadat arról, hogy mit érzel, amikor a füledben van a hallókészülék.

Honnan tudjam, hogy a próbált hallókészülék jó vagy rossz?

Forrás: Unsplash

Keress támogatókat!

A hallókészülék kiválasztása során jól jön, ha van egy támogató közeg, ahol tanácsot, segítséget tudsz kérni. Mi tudunk számodra ilyet biztosítani: létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak a Tudatos nagyothallók nevet adtuk, pont azért, mert mi abban hiszünk, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Tudjuk, hogy olykor nehéz boldogulni hallásproblémával az élet egyes területein, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor úgy alakíthatod az életedet, ahogyan Te szeretnéd! Ebben a szellemben szeretnénk ezt a csoportot kezelni, és ennek te is részese lehetsz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved, de ellőhetsz hallássérült poénokat is,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top