Hallókészülékes lettem

Miért kell mindkét fülünkre hallókészülék?

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Amikor kiderül, hogy hallókészülékre van szükséged, valószínűleg nem fogadod könnyen. Az is lehet, hogy kicsúszik a szádon, hogy nem elég-e csak az egyik füledre tenni hallókészüléket? Megértelek. Az egy kevesebb a kettőnél. Úgy érezheted, kevésbé lenne feltűnő. Kevésbé éreznéd a változást. Én azért kicsit írnék arról, miért fontos, hogy mindkét füleden hordd a hallókészülékeidet.

Persze, csak akkor kell mindét füledre hordanod, ha az orvosilag indokolt és szükséges. Tehát, ha az audiológusod azt mondja, hogy mindkettő füledre kell hallókészülék, azt azért mondja, mert a hallásvizsgálat során olyan mértékű hallásvesztésed van mindkét füleden, amit szükséges hallókészülék hordással korrigálni. De menjünk is tovább egy lépéssel.
Miért olyan fontos az, hogy mindkettő füleddel hallj?
Valószínűleg te már hozzászoktál ahhoz, hogy nem hallasz olyan jól. Ne feledd, a legtöbben csak 7-8 évvel később kerülnek audiológushoz, holott sokkal hamarabb lenne szükségük hallókészülékes segítségre. Nem csoda hát, hogy már egy hallókészülékkel óriási változást tapasztalnak, és azt a téves érzetet keltheti bennük, hogy elég jól hallanak egy hallókészülék segítségével is. De ez koránt sem igaz.

Nem véletlenül van két fülünk.

Gondolj csak bele. Miért nem egy fülünk van a fejünkön, ha az elég lenne? Az evolúció során nem véletlenül alakult ki a fülünk a fejünk két oldalán. Ugyanis csak így lehetünk a binaurális hallás képességének birtokában. Mit is jelent ez? Azt, hogy a két oldali hallással vagyunk képesek arra, hogy:
  • beazonosítsuk, melyik irányból jön a hang,
  • felismerjük a hang forrását,
  • jobbá válik a beszédértés, részletgazdagabbá válik a beszéd,
  • zajos környezetben is jobban boldogulunk.
De nézzük csak, hogyan mutatkoznak meg ezek a hétköznapokban!
Miért kell mindkét fülünkre hallókészülék?

Forrás: Unsplash

Érthető beszéd

Amikor egy füllel azt mondod, hogy hallod a beszédet, de nem érted, akkor bizony az is szerepet játszik benne, hogy nem két füllel dolgozod fel a beérkező hangingereket. A jobb oldalról érkező hangok a bal oldali hallópályákon váltanak ki ingert, míg a bal oldalon érkező hangok a jobb oldali hallópályákon. A beszédet pedig akkor tudja a hallóközpont a legtisztábban feldolgozni, ha mindkét oldalról megkapja az információkat. És hogy miért olyan fontos a beszédértés?
Mert ha az nincs, akkor szenvedni fogsz baráti összejövetelekkor, nagy társaságban, zajos helyzetekben, telefonáláskor.
Ez is egy erős érv tehát amellett, hogy mindkét füleden legyen hallókészülék!

Biztonságérzet, hosszabb élet

A kétoldali hallással válsz képessé az irányhallásra. Amikor hirtelen hallasz egy hangot, az irányhallás segítségével vagy képes eldönteni, hogy honnan jöhet. Ha erre nem vagy képes, ez nem csupán zavaró, hanem veszélyes is. Elég csak a közlekedésre gondolni, az irányhallás segítségével tudod érzékelni, hogy honnét milyen sebességgel érkezik egy autó, mennyire van tőled távol. De számos helyzetben szükség van irányhallásra:
  • Ha keresel valakit egy házban.
  • Ha keresed a csörgő telefonodat.
  • Ha mentő jön vezetés közben.
  • Ha bújócskázol.
  • Ha zavaró hangot észlelsz.
A hangok irányt mutatnak, információt adnak és segítenek abban, hogy biztonságos döntéseket hozz cselekvés előtt. Nem kéne erről lemondanod!

Jobb tájékozódás

Ha mindkét fülből érkeznek hangok a hallóközpontba, akkor jobb lesz a tájékozódó képességünk, hiszen rengeteg információt kapsz a környezetedről pusztán a hangok alapján, amit el sem tudsz képzelni, hiszen ezek gyakran tudat alatt dolgozódnak fel, úgy, hogy észre sem veszed!  Ugyancsak jobb lesz az egyensúly érzéked is. Ha ez a kettő nincs meg, akkor szédülhetsz, bizonytalanabbul közlekedhetsz, és kicsit olyan érzésed lesz, mintha a világ nem lenne teljesen a helyén.
Miért kell mindkét fülünkre hallókészülék?

Forrás: Unsplash

Részletgazdagabb hangok

Hidd el, teljesen más két füllel hallani, mint eggyel! Elég csak a kedvenc zeneszámodat meghallhgatnod egy füllel, majd kettővel. Ugye, hogy óriási a különbség? És most képzeld el, hogy a világ összes hangját így érzékeled egy füllel: szegényebben, semlegesebben.
Ne hagyd, hogy ez így legyen! A világ a teljes hangoktól igazán szép és színes!

Mi történik, ha mégsem vállalod be a két hallókészüléket?

Nem lesz jó hatással a közérzetedre, ám ez csak az egyik kellemetlen mellékhatás. A szomorúbb és veszélyesebb hatása ennek a döntésednek az, hogy a hangingerek híján az agyad halló mechanizmusai ellustulnak majd megszűnnek. Így a füled, amelyikre nem hordasz hallókészüléket, elszokik a hangoktól, és később egyre nehezebb és kellemetlenebb lesz működésre bírni.

Kérdésed maradt?

Tedd fel azt a Tudatos nagyothallók zárt facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid is segíthetnek, vagy mi is utánajárhatunk egy-egy kérdésednek!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email