A jó hallókészülék megtalálása nem könnyű. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a hallókészülék kiválasztásának folyamata tele van olyan pontokkal, ahol könnyen dönthetünk rosszul. Persze, nem csak te, az audiológusod is, hiszen mindkettőtöknek ugyanolyan fontos szerepe van abban, hogy jó döntés születhessen. Hibázni viszont emberi dolog, most az veszem végig, te mit kerülj el a hallókészülékedhez vezető úton!

#1 Ne legyenek túl nagy elvárásaid!

Az audiológusok szerint a hallássérült ügyfelek nagy része azért választ olyan nehezen hallókészüléket, vagy azért érzik azt, hogy rossz döntést hoztak, mert túl nagy elvárásaik vannak a hallókészülék irányába:

 • Legyen azonnal komfortos.
 • Tökéletesen szűrje a zajt.
 • A hangzása ugyanolyan legyen, mint a régi készüléké.
 • A beszéd minden körülmények között legyen kristálytiszta.

És ez csak néhány a sok közül. Lássuk be, hogy olyan hallókészülék nem létezik, ami meg tudna felelni minden elvárásnak. Egyrészt a hallássérülés típusa és foka is befolyásolja azt, hogy egy hallókészülék mit képes biztosítani a számodra, másrészt a technológia fejlődik, ami azt jelenti, hogy fantasztikus dolgokat képes adni neked, de ez néha áldozatokkal jár – például átmeneti diszkomfortérzettel, míg megtanulod az új hallókészülékeddel való együttműködést.

Sokkal jobb taktika, ha átgondolod, mire van szükséged leginkább a hétköznapokban, és priorizáld azokat. Például az egyik hallókészülékkel szuper a beszédértésed, cserébe picit másabb a hangzás. Gondold át, milyen kompromisszumokat vagy hajlandó kötni, és mi az, amiből semmiképpen sem engedsz!

6 hiba, amit elkövetsz hallókészülék vásárlásakor

Forrás: 123rf

#2 Ne legyél türelmetlen!

Sokan azt szeretnék, ha már az első próbált hallókészüléknél rájuk mosolyogna a szerencse, és akár beállítások nélkül is azonnal tökéletes lenne a hallásélményük. Nem mondom azt, hogy ilyen nem létezik, de ne ez legyen a kiinduló alapod, amivel nekivágsz az egésznek!

Minden hallókészülék más és más, minden beállítással változhat a hallásélmény. Ne sajnáld az időt arra, hogy megtaláld a számodra legideálisabban hangzó világot!

Legyél kitartó, és tudatosítsd, hogy lehet hónapokig, akár fél-egy évig is eltarthat, mire a füledre kerül az a készülék, amivel megérkezik az elégedettség-érzés!

#3 Ne hagyatkozz az első érzésre!

Gyakori hiba, hogy azonnal szeretnél túlesni az egész folyamaton, amit megértek, de gondolj bele, hogy 6 év alatt mennyi minden történt a hallókészülék piacon! Ennyi fejlesztést időbe telik kipróbálni, megtapasztalni, és érthető módon a fejlesztések abban is megnyilvánulnak, hogy számodra nagyon furcsa és idegen lesz a hangzás. Éppen ezért hagyj időt arra, hogy kipróbálj egy hallókészüléket.

Vidd haza, tapasztald meg vele a világot, mert lehet, hogy ami elsőre szokatlan és kellemetlen, az egy hét múlva már egyáltalán nem lesz zavaró.

Sőt, rácsodálkozol majd, mi mindent tud a hallókészülék, amit az első napokban nem vettél észre a sok zavaró tényező miatt!

#4 Ne az esztétikum legyen az első!

Tudom, hogy csábítóan néznek ki a pinduri hallókészülékek, amik tényleg alig látszódnak ki a füledből, vagy a füled mögül, de ne hagyd, hogy a méret befolyásoljon a döntésedben!

A technológiát be kell tudni csomagolni egy pici dobozba, és lehet, hogy az a tudás, amire a te fülednek szüksége van, az csak a nagyobb gépházba fér bele.

Gondold végig: biztos, hogy úgy akarsz élni, hogy alig látszik a hallókészüléked, de cserébe a hallásélményed alig javul, vagy alig használod ki a technológia adta lehetőségeket?

#5 Ne legyél rugalmatlan!

Volt már, hogy úgy érkeztél egy halláscentrumba, hogy határozott elképzeléseid voltak a hallókészülékkel kapcsolatban, és amelyik készülék akár csak kicsit nem felelt meg ezeknek, akkor elvetetted? Ezt ne tedd!

Egész egyszerűen azért ne, mert megfosztod magadat a lehetőségektől! Olyan fantasztikus dolgoktól eshetsz el, amiről nem is tudsz!

Ne vesd el az audiológusod összes javaslatát! Ha azt ajánlja, próbálj ki egy újabb beállítást, akkor adj neki egy esélyt, mert idő kell ahhoz, hogy megtapasztald a változásokat! Mi rossz történhet veled? Maximum végül mégsem kéred ezt a változtatást!

6 hiba, amit elkövetsz hallókészülék vásárlásakor

Forrás: Unsplash

#6 Tisztítsd a hallókészüléket!

Nagyon fontos a hallókészülék tisztán tartása, amit az audiológusod tanácsai szerint végezz el rendszeresen! Gyakran ugyanis a hallókészülék meghibásodása mögött ez áll, nem pedig szériahiba. A koszos mikrofon megnehezíti a hangfeldolgozást, az izzadtság ugyancsak nagy ellensége a készüléknek, a savassága úgymond “megeszi a készüléket”, ezért nagyon fontos, hogy használd a páramentesítő készülékeket, a tisztító tablettát!
Ezek használatával sokat tehetsz azért, hogy a hallókészüléked ne legyen gyakori látogatója a szervízeknek!

Több tanácsra lenne szükséged?

Ha nemrég vagy felnőttként lettél nagyothalló, sokat segíthet egy befogadó közösség. Akár a hallókészülék kiválasztásáról van szó, akár hallássérüléssel, önismerettel kapcsolatos kérdéseid vannak, jól jöhet egy hely, ahol tanácsot, segítséget tudsz kérni.

Mi tudunk számodra ilyet biztosítani: létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak a Tudatos nagyothallók nevet adtuk, pont azért, mert mi abban hiszünk, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Tudjuk, hogy olykor nehéz boldogulni hallásproblémával az élet egyes területein, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor úgy alakíthatod az életedet, ahogyan Te szeretnéd! Ebben a szellemben szeretnénk ezt a csoportot kezelni, és ennek te is részese lehetsz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved, de ellőhetsz hallássérült poénokat is,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!