Hallókészülékes lettem

Karácsony a szeretteidtől távol – így kommunikálhatsz velük jobban a Covid korlátozás alatt

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Az idei karácsony másabb lesz, mint az eddigiek a Covid korlátozás miatt. Kevesebb ölelés lesz. Nagyobb lesz a távolság köztünk és a szeretteink között. Ezt a legtöbben valószínűleg majd a technológiával igyekeznek majd áthidalni, de ha hallássérült vagy, akkor valószínűleg nem ez a kedvenc platformod. Mi azért most megpróbálunk segíteni, hogy az idei ünnepek alatt hogyan tarthatjátok a kapcsolatot a távol lévő szeretteitekkel.
Mert idén valószínűleg ez lesz az általános. Mindenki a saját otthonában, nagyon szűk körben ünnepel majd. Vagy azért, mert a bevezetett korlátozások csak ezt teszik lehetővé, vagy pedig óvatosságból, hogy megóvjuk szeretteink egészségét. Mindenki úgy alkalmazkodik az új helyzethez, ahogyan tud. Ajándékot csomagolnak és adnak fel postán, távolságot betartva az utcáról beszélgetnek az ablakon kihajoló szeretteikkel. Előtérbe kerül a telefon, a videóhívás, a vizuális tartalmak. Tudom, mert én is tapasztalom ezt, főleg, hogy a szüleim a határon túl élnek, így megpróbálom öszeszedni, melyek azok a stratégiák, amelyek nekem beváltak, és így esetleg nektek is jó lehet.
Karácsony a szeretteidtől távol - így kommunikálhatsz velük jobban a Covid korlátozás alatt

Forrás: Unsplash

Videóhívás

Egyértelműen ez lett a kedvenc kommunikációs csatornám, mióta keveset találkozunk. Sokkal gyakrabban hívom a szüleimet Facebook messengeren videóhívásban, mint a járvány előtt, és ezt a szokásomat meg fogom tartani a járvány lecsengése után is. Van, hogy naponta is rájuk hívok, ha csak annyira is, hogy beköszönjek, mert így is látjuk egymást egy kicsit, ráadásul körbe tudom vezetni őket az én térfelemen, tehát kvázi belelátunk egymás életébe. Nagyjából hasonló terveim vannak karácsonyra is, főleg, hogy több szülinapos is van a családban. Lesz majd csoportos hívás, amikor mindenki egyszerre lesz jelen. Megbeszélt időpontban beköszön mindenki, és felköszöntjük a szülinapost. A sokemberes beszélgetés már kihívás nekem, mert általában valaki mindig kiszalad vagy kilóg a képernyőből, és a szájról olvasásnak lőttek, ezért majd összekapcsolom a hallókészülékem Bluetooth-on keresztül a laptoppal vagy a telefonommal.
Úgy sokkal élesebben fogom hallani őket, ami sokat segít majd, pedig tényleg elég rossz a hallás utáni beszédértésem.
Egyébként csoportos hívásnál általában valaki mindig van mellettem, aki kisegít, ha valamit nem hallottam. Elismétli, én pedig válaszolok. Szóval én mindenkit biztatok a használatára, mert nekem ez az egyik legbiztonságosabb közeg az online térben.

Adó-vevő

Nekem ilyenem nincsen, de tervben van, hogy egyszer majd lesz. Próbáltam már, és nagyon pozitív tapasztalataim voltak, csak akkor éppen nem volt aktuális, hogy beszerezzem. Alapvetően olyan helyzetekre használtam volna akkor is, amikor már a szájról olvasás nem elég, vagy nem alkalmazható:
 • sötét van, tehát például télen, szürkületben, este, vaksötétben,
 • utcai helyzetben, például sötétben, kutyasétáltatás közben,
 • zajos helyeken,
 • autó vezetés közben,
 • nagy távolságoknál.
Valószínű, hogy ha abban a helyzetben lennék, hogy maszkban tudok csak beszélgetni a szeretteimmel, úgy, hogy nagyobb távolságot tartok, például az utcáról, akkor ezt az adó-vevőt használnám. Amit én próbáltam, az vezeték nélkül kapcsolódott a hallókészülékemhez, és nekem csak a beszélő ruhájára kellett csíptetnem a kütyüt. (Nem mondok konkrét márkát, mert minden hallókészülékhez van kompatibilis ilyen eszköz, csak kérdezzetek rá az audiológusotoknál, mik a lehetőségeitek ezen a téren!)
Tényleg szuperül működött, tisztán, szörcsögés nélkül hallottam a beszélő hangját a hallókészülékemben.
Nem csinálok belőle titkot, én bizony nagyon tudom értékelni azt, hogy a technológia már itt tart, mert még emlékszem az első hallókészülékemre, amit a kantáros nadrágom elülső részén hordtam, mint egy mini walkmant. Akkor még álmodni sem mertem ilyenről, úgyhogy használjátok ki ezt a lehetőséget!
Karácsony a szeretteidtől távol - így kommunikálhatsz velük jobban a Covid korlátozás alatt

Forrás: Unsplash

Telefonálás

Én még mindig hadilábon állok a telefonálással, tudjátok, írtam már róla többször, milyen hallásélményeket, új tapasztalatokat szereztem az újabb hallókészülékeimmel. Legutóbbi hallókészülékem még nem tudott közvetlenül csatlakozni a telefonomhoz, csak egy jelközvetítő eszközzel. Részben emiatt a telefonálás során hallott hang ugyan jobb volt, mint amit azelőtt hallottam, de nem volt elég ahhoz, hogy a kellő beszédértés meglegyen ahhoz, hogy telefonálni tudjak. A mostani hallókészülékem már közvetlenül kapcsolódik, ráadásul a technológia is sokkal jobb, emiatt a hang, amit hallok, sokkal tisztább.
Ezzel odáig jutottam, hogy már olyasvalakivel is beszéltem telefonon, akit nem ismerek azért annyira jól, mint a férjemet, akivel már majdnem 10 éve vagyunk együtt.
Azért hangsúlyozom ezt így ki, mert az én hallásom és a beszédértésem tényleg nagyon rossz. Tehát, ha én ekkorát tudtam előrehaladni egy jó hallókészülék technológiával, akkor neked, akinek a hallása esetleg jobb az enyémnél, és kevésbé támaszkodsz a szájról olvasásra, még nagyobb segítséget fog jelenteni, és akár a telefonálás is könnyebbé válhat! Ha legközelebb hallókészülék váltásra kerül sor, mindenképpen kérdezd meg az audiológusodat, hogy tud-e ilyen hallókészüléket adni neked tesztelésre! Ha pedig a mostani készüléked nem tud ilyet, érdeklődj azután, hogy milyen telefonálást megkönnyítő technológiát tud ajánlani neked!

Feliratozó programok

Bevallom őszintén, én az egyik feliratozó programmal sem vagyok 100%-osan megelégedve. Sokmindent félreért, sokszor csak még jobban összezavar. Mankónak viszont jó, ha éppen nagyon nem értek valamit, és rápislantok, akkor segít kontextusban gondolkodni, ami alapján már könnyebben kikövetkeztetem, mit mondhattak. Ilyen alkalmazás a Google Azonnali Átírás, de az almás telefonokon, gépeken is van már szövegfelismerő program.

Írótolmács

Az Alapítvány már többször hozott tető alá online eseményeket, előadásokat, ahová mindig hívtunk írótolmácsot az akadálymentes kommunikáció biztosítása végett. Technikailag ugyan kicsit komplikált, ha csoportos beszélgetésről van szó, de megoldható!
Ne felejtsd el, hogy hallássérültként jogosult vagy évente 120 óra tolmácsszolgáltatást igénybe venni ingyenesen!
Az írótolmács szóról szóra mindent leír neked, ami elhangzik, így tudsz támaszkodni rá a kommunikáció során! Nyilván ez sem 100%-os megoldás, és igényel némi alkalmazkodást azoktól is, akik a beszélgetésben részt vesznek. Gondolok itt arra, hogy ne hadarjanak, picit lassítsanak a tempón, hogy az írótolmács győzze a tempót követni. Ha ez megvan, szerintem pozitív tapasztalatot fog jelenteni neked!

+1 Érvényesítsd az akaratodat!

Tudom, mennyire nehéz új helyzetekben érvényesíteni az akaratodat. Nyugtasson meg a tudat, hogy én is sokszor lefagyok, beletelik pár alkalomba, míg megtanulok jól reagálni. De ne felejtsd el, hogy jogod van
 • kifejezni, hogy mi okoz nehézséget,
 • kérni, hogy olyan körülményeket alakítsatok ki, ahol te is aktívan részt tudsz venni,
 • és dühösnek lenni, ha nem jön össze.

Neked is van jó ötleted? Ne tartsd magadban!

Van egy zárt csoportunk Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha 17-30 év közötti hallássérült vagy. Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • közösséget találsz,
 • akikkel évközben találkozhatsz is,
 • és mert elsőként tudsz mindenről: a táborról, lehetőségekről, találkozókról, előadásokról.

Halitalisok – Itt senki sem mondja, hogy semmi!  néven találsz meg bennünket!

Várunk nagyon!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email