Hallókészülékes lettem

4 tipp arról, hogyan írj a hallókészülék beállítás ideje alatt hasznos naplót az audiológusodnak

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

A jó hallókészülék egyik titkos összetevője a jó beállítás. A jó beállítás pedig akkor  lesz a tiéd, ha a hallásgondozód pontosan tudja, mire van szükséged, mert te elmondod neki, mi zavar és mit imádsz a hallókészüléked hangjában.


Ezt a legjobban úgy közvetítheted, ha azonnali, friss, részletes információkat osztasz meg az audiológusoddal, és erre a legcélravezetőbb eszköz, ha naplót vezetsz a próbahordás és a beállítás ideje alatt. Ezt aztán átadhatod neki, hogy ez alapján beállítsa, finomhangolja a hallókészülékedet.

Hogy nem tudod, mi kerüljön a naplóba? Segítek!

Teljesen megértem a tanácstalanságod, főleg, ha első alkalommal kérnek tőled ilyet, mert még a sokadik hallókészülék váltásnál is komoly kihívás tud lenni az, hogy megfogalmazd, miket is érzel, hallasz az új hallókészülékeddel.

Ilyenkor még az olyan egyszerű kérdésekre is nehéz válaszolni, hogy jó vagy rossz?

Emlékszem, amikor először kerültem olyan audiológushoz, akinek a munkája egyben a hivatása is volt, hirtelen nem értettem hol, melyik bolygón vagyok. Olyan gondolatok cikáztak bennem, mint hogy:

Miért vitatkozik velem?

Miért magyaráz?

Miért kérdez ennyit?

És leginkább:

Mi a frászkarikát válaszoljak?

Közben célirányosan, konkrétan kérdezgetett, különféle zajokat csapott, kifaggatott, mit hallok, kiküldött a váróba és az utcára is, hogy figyeljem meg, ott mit hallok vele. Aztán hazaküldött a hallókészülékkel együtt, hogy figyelgessem, miket tapasztalok.

4 tipp, hogyan írj hallókészülék beállítás alatt hasznos naplót az audiológusodnak

Forrás: Unsplash

Teljesen paff voltam. Nem ehhez voltam szokva, hanem ahhoz, hogy a fülemre nyomnak egy készüléket, aztán azt mondják, ez jó lesz, nincs más, menjek Isten hírével, majd megszokom. (Így utólag már tudom, hogy az mennyire nem volt jó.)

Akkor még nem voltam tudatos hallókészülék vásárló, de mióta az vagyok, igyekszem nektek is megírni, hogyan vállhattok ti is azzá. Írtam már nektek arról, hogyan kezdjetek neki a hallókészülék keresésnek, milyen nehézségekkel szembesülhettek a próbahordás alatt, honnan ismerhetitek fel, hogy egy hallókészülék jó vagy rossz a számotokra, hogyan szokhatjátok meg a lehető legkönnyebben a kiválasztott hallókészüléket, és milyen extrákat érdemes keresnetek a hallókészülékekben, ami nincs mindegyikben. Ha ezeket te is követed, már jó úton jársz, és a hab a te tortádon az lesz, ha írsz egy szuper naplót az audiológusodnak, hogy tudja a hallókészülékedet minél jobban a te hallásodnak, ízlésednek, elvárásodnak megfelelően beállítani.

Először fogalmam sem volt, mégis mit kellene megfigyelnem, de idővel aztán szépen lassan elkezdtem megérteni a nálam beállt változások között az összefüggéseket. Rátaláltam a szavakra és mondatokra, amivel ki tudtam fejezni, amit tapasztaltam az új hallókészülékkel. Most ezeket fogom pontokba szedve tanácsként leírni, hogy ti már sokkal könnyebben, céltudatosabban tudjatok naplót írni a hallókészülék beállítás alatt.

#1 Tulajdonképpen magadnak jegyzetelsz

Nem minden audiológus fogja ezt kérni tőled, de sokkal jobb, ha tényleg szánsz időt arra, hogy a tapasztalataidat leírd. Mindegy hová, csak egy helyre és rendszeresen jegyzetelj, tehát legyen kéznél mindig!

Egyszerűen azért, mert az ember hajlamos azt gondolni, hogy az a nagyon élénk, határozott gondolat meg fog maradni benne, és eszébe fog jutni a rendelőben is, de nem így lesz.

Csak a nagy üresség lesz, meg a csend, meg az audiológusod kérdő tekintete. Tudom, mert velem megtörtént.

Szóval, ha eszedbe jut bármi, azt Azonnal. Írd. Le!

4 tipp, hogyan írj hallókészülék beállítás alatt hasznos naplót az audiológusodnak

Forrás: Unsplash

Saját magaddal fogsz kitolni, ha nem fektetsz bele elég energiát: nem lesz a hallókészüléked igazán jól beállítva.

#2 Gondold át, hogy mit szeretnél, mit adjon neked az új hallókészüléked

Egy audiológus általában arra törekszik, hogy visszaadja számodra azt a hallásélményt, ami közel hasonlít az igazi halláshoz. A mai modern hallókészülékek ezt képesek is megadni technológiailag, de a probléma az, hogy nem biztos, hogy te úgy is akarsz hallani, mint aki születése óta jól hall: azaz mindent.

Akárhogy is nézzük, a legfontosabb, hogy a beszédértésed elég jó legyen ahhoz, hogy a kommunikáció ne okozzon nehézséget. Nyilván akkor az a legjobb, ha az emberek beszédét hallod a legjobban.

Érdemes azt megfigyelned, hogy mire vágysz, mit akarsz meghallani, és mi kell ahhoz, hogy azt meghalld.

Mondok egy egyszerű példát.

Meg akarod hallani a beszédet, mert észreveszed, hogy arra szükséged van. Akkor megfigyeled, mikor megy ez nehezen, és ezt lejegyzetelheted:

Rosszul értem a beszédet az étteremben, szólt a zene, amikor elhallgatott, akkor is volt háttérzaj, de már értettem mit mondanak.

vagy

Rosszul értettem a meetingen a kollégákat, semmi sem segített.

Ebből az audiológusod már fog tudni dolgozni.

Ugyanígy felébredhet az igény benned arra, hogy az egyik zeneszámodat hallhasd. Vagy hogy a koncertet élvezd, vagy a színházat. Jó módszer, ha pontosan megfogalmazod, mit szeretnél hallani, mi zavart benne, és mitől lett jobb vagy rosszabb a helyzet.

#3 Próbáld ki a hallókészülékedet minél több helyzetben!

A hallásgondozás fogalma pontosan azért létezik, mert ez egy soha véget nem érő folyamat. Mindig bele fogsz kerülni újfajta helyzetekbe, amiben újabb felismerésre fogsz jutni a hallásoddal kapcsolatban, amelyek miatt finomhangolni kellhet a hallókészüléked. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb megfordulj azokon a helyeken, ahol az életviteled miatt gyakran jelen vagy. 

4 tipp, hogyan írj hallókészülék beállítás alatt hasznos naplót az audiológusodnak

Forrás: Unsplash

Minden helynek más az akusztikája, a zajkörnyezete, és más emberekkel találkozol ott. Ezek mind másképp hatnak rád, és ezt érdemes leírnod.

 • Nyugodtan nyiss új fejezeteket a helyszínek alapján, és alaposan fejtsd ki, mit tapasztaltál az ottjártadkor:
 • Mit csináltál ott (telefonáltál, beszélgettél, kint áltatok a forgalom előtt, vagy bent ültetek egy zenekar mellett)?
 • Mit hallottál pontosan?
 • Mi zavart?
 • Min változtattál volna és mennyire?
 • Mi tetszett nagyon?

#4 Legyél nagyon konkrét!

Emlékszel még, amikor általánosban felelned kellett egy olyan anyagból, amit nem tanultál meg, és csak 2-3 mondatot tudtál róla elmondani magadban? Mégis, a tábla előtt azt a pár mondatot cafatokra szedted, és 12 mondatot csináltál belőle. Ezt alkalmazd a naplóírásnál is!

Felejtsd el a tőmondatokat és az olyan leírásokat, mint hogy “ez rossz volt” vagy “nem hallottam jól”. Legyél aprólékos és fejtsd ki bátran, mit éreztél, mit tapasztaltál. Fejtsd ki, hogy miért volt rossz valami, és használj bátran hasonlatokat!

Különösen ha hallókészülékről váltasz hallókészülékre, akkor tudsz nagyon jól viszonyítani. Elmondhatod, hogy ugyanazt a hangot hogyan hallottad a régivel, hogyan most, melyik volt jobb, és miért.

Például:

Édesapám hangja régen érthető volt, most brummog, mint egy medve.

vagy

A mikró hangja visít, nagyon zavar, pedig a régivel kellemes hangja volt, búgóbb.

Ne félj, hogy túl sokat beszélsz, vagy feltartod az audiológusod. Számára minden ilyen tapasztalat kincset ér, és jelentősen megkönnyíted vele a közös munkátokat, aminek a végén egy jól beállított hallókészülék kerül a füledre.

Még több segítségre van szükséged?

A hallókészülék kiválasztása során jól jön, ha van egy támogató közeg, ahol tanácsot, segítséget tudsz kérni. Mi tudunk számodra ilyet biztosítani: létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak a Tudatos nagyothallók nevet adtuk, pont azért, mert mi abban hiszünk, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Tudjuk, hogy olykor nehéz boldogulni hallásproblémával az élet egyes területein, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor úgy alakíthatod az életedet, ahogyan Te szeretnéd! Ebben a szellemben szeretnénk ezt a csoportot kezelni, és ennek te is részese lehetsz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved, de ellőhetsz hallássérült poénokat is,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top