Hallókészülékes lettem

Javuló hallás? Így hallhatsz jobban, mint eddig!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha már rátaláltál arra a hallókészülékre, amit szeretsz, és amivel úgy érzed, komfortosan tudsz élni, valószínűleg nem gondolkodsz azon, hogyan lehetne a hallásélményed még ennél is jobb. Az ok érthető, hiszen elégedett vagy, miért is keresnél még jobbat? Én viszont azt mondom, hogy legyél motivált keresni a lehetőségeket a jobb hallásra, mert megéri!
Tudom, valószínűleg arra gondolsz, hogy örülsz, hogy túlvagy a hallókészülék próbahordásokon, beállításokon, végre kifizetted, a tiéd, végre megszoktad és az illeszték is jó. Nem akarsz te már ezzel foglalkozni, csak ha lejár a hallókészülék kihordási ideje, és muszáj lesz. Megértelek, hallókészüléket keresni, kiválasztani a számodra lehető legjobbat, az frusztráló és lelkileg megterhelő. Jó, hogy nem kívánod magadnak ezt még egyszer.
Ugyanakkor nem árt azt sem mérlegelned, hogy a jelenlegi hallókészüléked is elhordod egyszer, és addig viszont előre felkészülhetsz arra, hogy jó döntést hozz!
Ezen túl pedig nem rossz, ha tisztában vagy olyan lehetőségekkel és eszközökkel, amelyek segíthetnek abban, hogy jobb hallás birtokába juss!

De hallani csak egyféleképpen lehet, nem?

Eszedbe juthat az is, hogy hogyan hallhatnál jobban, hiszen van egy adott hallásállapotod, abból jobb már úgysem lehet. Ez így logikusnak tűnhet, de nem igaz. A hallókészülék technológia ugyanis folyamatosan fejlődik, és képes arra, hogy egy-egy új hallókészülék modell még többet hozzon ki a hallásodból, mint az előző hallókészülékeid.
Én gyerekkorom óta vagyok hallássérült, és emlékszem, hogyan hallottam a 20 évvel ezelőtti hallókészülékemmel, és azt kell, hogy mondjam, soha nem hittem volna, hogy hallhatok olyan jól, mint ahogyan a mostani hallókészülékemmel hallok.
Tehát, nem érdemes soha elvetni azt a gondolatot, hogy a hallás, amit tapasztalsz, az lehet mindig jobb. És hogy hogyan tehetsz ezért tudatosan? Ezzel a 3 vezérgondolattal biztosan!
Javuló hallás? Így hallhatsz jobban, mint eddig!

Forrás: Unsplash

#1 Kövesd a technológiai újításokat!

A hallókészülék technológia ma már legalább annyira gyorsan fejlődik és változik, mint az okosórák vagy az okostelefonok technológiája. Már nem csak arra képesek, hogy egyre nagyobb legyen az erősítésük, hanem kényelmi és életkönnyítő funkciókat is pakolnak beléjük. Olyan algoritmusok dolgoznak már egyre kisebb gépházakban, amelyekkel a lehető legjobban személyre szabható egy hallókészülék. Mindig érdeklődj az audiológusnál arról, milyen újdonságok elérhetőek hallókészülékek terén, miben gondolkodnak a tervezők. De a sorstársaidat is megkérdezheted, hogy ők milyen újításokat tapasztaltak. Most például enélkül a 4 kérdés nélkül nem is érdemes nekiállnod egy hallókészülék kipróbálásához, mert az alap kellene hogy legyen, hogy ezekre képes legyen a hallókészüléked.

#2 Tervezd meg a költségvetésedet!

A legújabb technológiák nem biztos, hogy kedvező áron lesznek elérhetőek, ezért nem árt, ha előre tervezel a költségvetésedben. Egy hallókészülék kihordási ideje hat év, gondold végig, hogy ezidő alatt mennyit és milyen módon tudsz félretenni egy jövőbeli hallókészülék vásárlásra.
Ne feledd, egy profi hallókészülék jelentősen javít az életminőségeden, nem biztos, hogy ezen kellene spórolnod!

#3 Élj a kommunikációs kiegészítők adta lehetőségekkel!

Mert ha valamik, akkor ezek az eszközök képesek jobb szintre emelni a hallásélményedet! Egy hallókészülékeddel kompatibilis adó-vevő, mikrofon, vagy a vezeték nélküli technológia a hallókészülékedben csodákat képes művelni a hétköznapokban. Íme néhány példa:
  • kristálytiszta hang a hallókészülékedben telefonáláskor
  • kristálytiszta hang a hallókészülékedben médiatartalmak nézésekor, hallgatásakor
  • kristálytiszta előadói hang egy hatalmas konferencián
  • könnyebb beszédértés társas helyzetekben
  • könnyebb kommunikáció videóhívás során
Mindig járj utána annak, hogy milyen lehetőségeid vannak!

Kérdésed maradt?

Tedd fel azt a Tudatos nagyothallók zárt facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid is segíthetnek, vagy mi is utánajárhatunk egy-egy kérdésednek!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email