Hallókészülékes lettem

5 hallókészülék tévhit, ami visszatarthat a hallókészülék hordástól

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha még csak abban a fázisban tartasz, hogy érzed, hogy szükséged lenne hallókészülékre, de nem akaródzik meglépned az első lépést, akkor ez a cikk neked szól! Merthogy, nem vagy egyedül! Rengetegen járnak a te cipődben, és normális, hogy félsz belevágni abba, hogy hallókészüléked legyen. De most megpróbálom feloldani benned ezt a félelmet, és bemutatom, melyik az 5 leggyakoribb hallókészülék tévhit, amivel valószínűleg te is küzdesz!
Mivel én gyerekkorom óta vagyok hallókészülékes, részben furcsának érzem, amikor valaki azt mondja, hogy tart a hallókészülék hordásától. Mivel én gyakorlatilag már a hallókészülékkel nőttem fel másfél éves korom óta, ezért nekem teljesen természetes, hogy a fülemben van. Annyira, hogy sokszor észre sem veszem, hogy bent van, egyszerűen nem érzem. Ugyanakkor megértem a félelmed, hiszen te most találkozol a hallókészülékkel először. Idegen az érzése a füledben, elsőre furcsa a hangzása. De ez csak egy időszak lesz az életedben.
Nekem is volt egy megszokási folyamata a hallókészülék viselésnek, meg kellett birkóznom az önfelvállalással, kommunikációs nehézségekkel, de ez csak egy időszak, ami lezajlik és nem fog többé zavarni.
Cserébe viszont adni fog neked egy csomó mindent, amiért hálás lehetsz:
 • hangokat, amikről azt hitted, már elvesztek,
 • az unokád hangját,
 • nyugodt lelkiállapotot,
 • aktív életet,
 • magabiztos kommunikációt.
Egyszóval mindent, amihez fontos, hogy jól hallj! Érdemes végiggondolnod, hogy mi mindenről maradsz le, ha nem élsz azzal a lehetőséggel, hogy jobban hallhass, és hogy melyek azok a fontos dolgok számodra, amelyeket megkaphatnál egy hallókészülékkel!
5 hallókészülék tévhit, ami visszatarthat a hallókészülék hordástól

Forrás: 123rf

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg félelem és ellenérv kavarog benned, én ezek közül ragadok ki most ötöt, hogy megcáfoljam. Íme 5 rendkívül népszerű hallókészülék tévhit!

#1 Tovább fog romlani a hallásom

Nagyon népszerű hallókészülék tévhit ez, ami mögött egy logikusnak tűnő gondolatmenet van: ,,Mivel a hallókészülék felhangosítja a hangokat, túl hangos lesz, ami roncsolja a hallásomat.” Az érvelés azonban hibádzik, mert a hallókészülék soha nem lesz túl hangos. Ez a csodálatos eszköz képes arra, hogy finomhangolják, és abszolút a te hallásállapotodhoz igazítsák! Éppen ezért csak azok a hangok kerülnek erősítésre, amelyeket nem hallasz meg, és csak annyira, amennyire szükséges. Ráadásul ezen belül te is szabályozhatod a hangerősséget, sőt, a veszélyes zajszintet a hallókészülék egyszerűen nem engedi be a füledbe. Mondok még jobbat:
Valójában akkor fog romlani a hallásod, ha nem hordasz hallókészüléket!
Agyunknak és a fülünknek az a normális, ha folyamatosan hangingerhez jut, ezáltal fejlődik, edződik. Ha ezt a halláscsökkenés miatt nem kapja meg, az a feldolgozási folyamatok ellustulásával jár. Az agy fokozatosan el fogja veszíteni arra való készségét, hogy a hangokat felismerje és feldolgozza. Hallókészülékkel azonban újra megedződhet!

#2 Nagyon csúnya látvány lesz a fülemben

Különösen azok gondolják így, akik még a régi modellekre emlékeznek, amit esetleg a nagyszülei hordtak. Emlékszem rájuk én is, gyerekkoromban nekem is olyan hallókészülékem volt, amit a kantáros nadrágom elején kellett hordanom, mert akkora volt, mint egy kazetta lejátszó. Abból indultak ki zsinórral a fülhallgatók, amelyek folyton beakadtak valahová, és kitépődtek a fülemből.
Én pont abban az időszakban lettem hallássérült, amikor a hallókészülékek fejlődni kezdtek, és volt szerencsém figyelemmel követni a hallókészülék technológia változását. És azt kell, hogy mondjam, ti csúcsmodellek közül válogathattok!
Elképesztő tudás van már ezekben a készülékekben, olyan, amilyeneket a halló emberek is elirigyelnek. És mindez annyira pici, csinos darabokba van elrejtve, hogy biztos lehetsz benne, hogy senkinek sem fog szemet szúrni, csúnya pedig végképp nem lesz!

#3 Borzasztóan kényelmetlen lesz hordani.

Lehet, hogy az első hetekben furcsa lesz, de nem mondhatnám, hogy kényelmetlen lenne hordani egy hallókészüléket. Igen, meg kell szokni az érzést, hogy valami van a füledben, de ez igaz akkor is, amikor először veszel fel tűsarkú cipőt, vagy ha elkezdesz fülbevalót hordani, vagy szemüveget. Eleinte furcsa, majd annyira megszokod rövid idő alatt, hogy észre sem veszed. Ez általában abban szokott megnyilvánulni, hogy rendszerint elfeledkezel arról, hogy hajmosás alatt a füledben van a hallókészülék, vagy oda kell nyúlnod a füledhez, hogy benne van-e vagy kivetted.
Igen, lesznek új rutinok, amiket be kell vezetned majd emiatt az életedbe, mint például, hogy strandoláshoz nem használhatod, vagy hogy éjjelre kiveszed, de ezeket pillanatok alatt meg lehet szokni.
Ráadásul az audiológusod rengeteget tud segíteni, hogy a lehető legkényelmesebb illeszték kerüljön a hallókészülékedre a kérésed szerint, mind anyagában, formájában és kialakításában.
5 hallókészülék tévhit, ami visszatarthat a hallókészülék hordástól

Forrás: 123rf

#4 Minden nagyon hangos lesz.

A régi hallókészülékek valóban beleeshettek abba a hibába, hogy minden hangot egyformán erősítettek fel, a mai hallókészülék technológia azonban elképesztő dolgokra képes, miközben folyamatosan fejlődik! A füleden lévő hallókészüléket mindig a te hallásállapotodhoz állítják be, azaz pontosan azokat a hangokat hozza be a hallásodba, amelyeket hallókészülék nélkül nem hallanál meg. Ezeken kívül pedig további dolgokra is képes:
 • Nem engedi be a túl hangos zajokat a füledbe.
 • Hallgathatsz zenét a telefonodról vezetékes kapcsolat nélkül.
 • Telefonálhatsz vezetékes kapcsolat nélkül.
 • Kérhetsz speciális beállításokat az egyes élethelyzeteidhez.
 • Manuálisan szabályozhatod a hallásélményedet: hangosíthatsz, halkíthatsz, változtathatod a hangszínt, erősítheted a beszédhangot, tompíthatod a háttérzajt.
Azért ezek elég jó dolgok!

#5 Nekem már úgyis mindegy

Biztos vagy benne? Az én hallásomból a magas hangok esnek ki elsősorban, és anyukám mindig azt mondta, ha nem volt kedvem gyakorolni a fejlesztés gyakorlatait, hogy szeretném-e érteni a gyerekemet majd, ha lesz. Elgondolkodtatott. Szerintem neked sem ártana végiggondolnod azokat a kérdéseket, hogy:
 • Szeretnél még aktív éveket megélni?
 • Szeretnél sokat találkozni, beszélgetni a családoddal, barátaiddal?
 • Szeretnél utazni?
 • Szeretnéd hallani az unokád gyerekcincogását, ahogy szólít?
Na ugye.

Kérdésed maradt?

Tedd fel azt a Tudatos nagyothallók zárt facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid is segíthetnek, vagy mi is utánajárhatunk egy-egy kérdésednek!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email