Hallókészülékes lettem

Mutatunk pár életkönnyítő applikációt, amit muszáj letöltened, ha hallássérült vagy!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Emlékszem, tíz évvel ezelőtt, friss pesti egyetemistaként, ha el akartam jutni A pontból B pontba, az alapos tervezést igényelt. Leültem a gép elé egy papírral, és pontosan leírtam, hol kell átszállnom, hány megálló vezet odáig, milyen nevekkel. Szükségem is volt erre, mert akkor még nem volt se mobilnetem, se full extrás okostelefonom, és a tömegközlekedés is hagyott némi kívánnivalót maga után: a jármű, amin utaztam, gyakran mást írt ki, és mást mondott be, mint ahol éppen megállt.

Ma el sem tudnám képzelni, hogy ne használjam napi szinten a telefonom, az egyik vagy másik applikációt, vagy online szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik az életem úgy, hogy sokmindent nem hallok meg. Mondjuk hiányérzetem az még mindig van, mert azt látom, külföldön sokkal több alkalmazás létezik kifejezetten a hallássérültek akadálymentesítésére, de haladjunk csak szépen sorjában. Vannak ugyanis olyan appok és szolgáltatások, amelyeket a hallók is örömmel használnak, de én hallássérültként különösen hálás tudok lenni azért, hogy léteznek. Mondok is rá néhány példát!

Musixmatch

Emlékszem, mikor felismertem a zenehallgatás örömét, és rájöttem, hogy amit hallgatok, az nem csupán hangkavalkád, hanem amögött bizony van szöveg is, akkor először apukámat kértem meg, hogy írja le az akkoriban rongyosra hallgatott kedvenc zeném szövegét. Aztán jött a zeneszöveg.hu, amin képes voltam órákig keresgélni a dalok szövegeit, hogy végre értsem is, miről szól egy-egy szám. Most ezt már egy alkalmazás is tudja: a musixmatch. Ha leszeded a Google Play áruházból (itt), vagy az Apple App Store-ból (itt), akkor feliratozza a telefonra letöltött zenéidet, ami azért eléggé megkönnyíti a zenefogyasztásod.

Na és az is pozitívum, hogy jobban képbe kerülsz a slágerekkel, zenei ízléssel, és tíz év múlva, ha megkérdezik, emlékszel-e, mi volt a menő zene ma, akkor nem fogsz olyan értetlenül nézni a másikra, mint én, amikor a férjem skandálja, hogy “Felmegyünk a hegyekbe”, mert nem tudom, ki az a Hip Hop Boyz, pedig elvileg arra táncoltam a falunapokon.

Mutatunk pár életkönnyítő applikációt, amit muszáj letöltened, ha hallássérült vagy!

Forrás: Unsplash

Netflix és HBO GO

Tudom, olyan nonszensz, hogy ezt ide sorolom, de lássuk be:

  • még mindig nagyon gyatra a tévé műsorok feliratozása,
  • gyerekkoromban is az volt, vagy egyáltalán nem volt, így lemaradtam a világ kultfilmjeiről.

Szóval, míg mások a legújabb sorozatokért nézik a Netflixet és a HBO GO-t, addig én próbálom kitölteni az üres hézagokat is. A múlt héten például végre megnéztem a Dirty Dancing első részét, életemben először. Jókat nevetek a Jackie Chan filmeken, már csak a Titanicot kéne pótolnom (tudom, borzasztó, hogy azt se láttam még rendesen elejétől végéig feiratozottan).

Netflix app:  Google Play  Apple App Store

Nekem a HBO GO maga a kánaán. Úgy értem, egy oldal tele kizárólag feliratozott sorozatokkal és filmekkel? Ja, igen, szerintem ez pont egy olyan hely, ahol szabadon tudok garázdálkodni, korlátok nélkül. Nem úgy, mint amikor próbálom eldönteni, hogy a mozik kettő darabb feliratos filmjéből megéri-e elmenni egyáltalán valamelyikre.

HBO GO app:  Google Play  Apple App Store

Shazam

Ez egy zenefelismerő alkalmazás. A hallók inkább arra használják, hogy ha idegesíti őket, hogy nem ismerik fel a hallott zenét, akkor az app felismeri, vagy simán csak tudni akarják, kié az új klassz szám, ami szól a Mango-ban, addig én egyszerűen csak arra használom, hogy képet kapjak arról, hogy most mi az, ami mindenhol szól, és belehallgassak otthon a vezeték nélküli technológia segítségével.

Shazam app:  Google Play  Apple App Store

Közlekedést segítő appok

A MÁV alkalmazása, a menetrend figyelő és útvonatervező nálam alap, gyorsan és minimális stresszel oldom meg az utazásaimat azóta, hogy használom őket. Nem aggódom azon, hogy túlmegyek, hogy lehet, rossz megállónevet ír ki a troli, mert pontosan tudom, hol járok, és nem izgulok azon sem, hogy a vonat egyszer – főleg sötétben – valami ismeretlen helyre visz.

MÁV app:  Google Play  Apple App Store

Menetrendek app:  Google Play  Apple App Store

BKK Futár app:  Google Play  Apple App Store

Mutatunk pár életkönnyítő applikációt, amit muszáj letöltened, ha hallássérült vagy!

Forrás: Unsplash

Csevegők

Midegy, hogy Facebook Messenger, Viber, Hangouts vagy e-mail, mindet imádom azért, mert mára gyors kommunikációs platformmá vált. Végre elérhetem az embereket online bármikor, és minél önállóbban tudok intézkedni – telefonálás nélkül.

Ezeken túl pedig vannak azok a fejlesztések, amelyek kifejezetten hallássérülteknek lettek kifejlesztve. Itthon ilyen nem sok van, a KONTAKT tolmácsszolgálat az ismertebb, és jó még a 112 SOS HALLÁSSÉRÜLTEKNEK alkalmazás, hogy könnyen segítséget tudj kérni telefonálás nélkül is. Külföldön azért ennél nagyobb a kínálat.

112 SOS Hallássérülteknek app: Google Play  Apple App Store

Google Live Transcribe

A Google legutóbbi kiadása, a Live Transcribe ASR technológiát használ ahhoz, hogy a beszédet valós időben, azonnal átírja szöveggé. A beszélgetést a telefon érzékeli a mikrofonján, a szöveget a telefon mikrofonja veszi fel, és a telefon képernyőjén olvashatod, miről beszélnek körülötted. Ez az applikáció hasznos lehet például konferenciákon vagy előadásokon.  A technika 70 különböző nyelven működik, gyorsan vált két nyelv között is, és olyan zörejeket is feliratoz, ami nem beszéd: például, ha bekopognak az ajtón. A technológia nem tökéletes, de a semminél sokkal jobb, így érdemes próbát tenned vele!

AVA

Szájról olvasással nem könnyű boldogulni társas helyzetben, és ez az, ami miatt az AVA létrejött. Ha éppen egy baráti összejövetelen vagy, akkor bekapcsolhatod a telefonodon, és megkérheted a barátaidat is, hogy csatlakozzanak az alkalmazáshoz. Így a te telefonod nem csupán csak feliratozza, hogy mi hangzik el a beszélgetés során, hanem azt is jelölni tudja, hogy ki mondja éppen az adott mondatot. Ez az alkalmazás magyarul még nem elérhető, de reméljük, hogy az lesz, mert nagyon hasznos!

AVA app: Google Play

Rogervoice

A Rogervoice egy olyan alkalmazás, amely azonnal feliratozza azt, amit telefonálás során kellene hallanod, így a telefonálás elérhetővé válik számodra. Több, mint 100 nyelven elérhető, itt meg tudod nézni, hogyan működik pontosan!

Rogervoice app: Google Play  Apple App Store

Voxsci

A Voxsci egy beszédet szövegé konvertáló alkalmazás, amely elsősorban a hangposta üzeneteket alakítja át számodra e-mailekké vagy egyszerű, olvasható szöveggé. Tehát, ha eddig nem tudtál hangpostát fogadni a hallásod miatt, akkor ez az app ezt is megoldja számodra. (Magyarországon ugyan nem annyira elterjedt a hangposta küldés, mint mondjuk Kínában, ahol mindenki, de tényleg mindenki hangpostát küld, jártában-keltében, de azért sok helyzetben jól jöhetne.)

Voxsci app: Google Play  (Az App Store-ban nem érhető el ebben a régióban)

Braci Sound Alert

Ha eddig rendre nem hallottad meg, ha csörgött a telefonod, vagy csengetett a postás, és elfelejtettél enni, mert nem hallottad, hogy lejárt a mikró, akkor erre nagyon jó a Braci Sound Alert alkalmazás. Ezen ugyanis rögzíteni tudsz bizonyos hangokat az applikációban, ami így a telefon vakuvillantásával, vagy vibrálással jelzi neked, ha érzékelte az adott zörejeket.

Braci Sound Alert app: Google Play  Apple App Store

Ráadásul, ha okosórád van, azzal is összekötheted!

Mutatunk pár életkönnyítő applikációt, amit muszáj letöltened, ha hallássérült vagy!

Forrás: Unsplash

TV and cinema subtitles

Szuper kis alkalmazás arra, hogy beüsd, hogy milyen filmet szeretnél nézni, és megkeresi, hol, melyik moziban, és mikor elérhető a közeledben feliratosan. Ez elég klassz dolog, lássuk be, elég rossz minden potenciális mozi honlapját felkeresni, hogy kibogarászd, hogy melyik moziban van esélyed megnézni egy feliratos filmet. Ilyet itthonra nem találtam, de itt megnézheted, hogy milyen a külföldre kifejlesztett változat!

Subtitles Viewer!

Ez az alkalmazás segít, hogy a moziélmény igazi moziélmény legyen! Azaz felirattal együtt tudd élvezni a filmeket, akkor is, ha az adott film nem feliratos, így nem kell mindig feszültségként megélned, ha a férjed mondjuk elmenne egy mozifilmre, de az éppen nem feliratos. Ha beülsz a moziba, akkor az alkalmazás hangfelismerés alapján szinkronizálódik az adott filmmel, és telefonon feliratozza neked.  Ez csak az Apple App Store-ról húzhatod le, de több ilyen típusú alkalmazás is létezik a Google Play-ben, de a Subtitles Viewerben tuti van magyar nyelv is!

Subtitles Viewer! app:  Apple App Store

Egyelőre ezeket találtam, de ha elrugaszkodunk a valóságtól, akkor vannak extrém igényeim nekem és más hallássérült fiataloknak is, amit megosztottak velem. Lehetnének szerintünk olyan appok, amelyek:

  • szólnak, ha éppen kibeszélnek bennünket,
  • szólnak, ha éppen beszólnak nekünk,
  • szól, hogy valaki a hátunk mögött minket szólít,
  • szól, ha egy jármű mögöttünk araszol, de nem halljuk, hogy dudál, csenget.

Hajrá, fejlesztő kollégák, neki lehet állni! (Hahaha)

Viccen kívül, az összeszedett külföldi alkalmazások magyarosított verzióinak viszont nagyon örülnénk!

Mutatunk pár életkönnyítő applikációt, amit muszáj letöltened, ha hallássérült vagy!

Forrás: Unsplash

Te mit használsz? Meséld el!

Van egy zárt csoportunk Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha 17-30 év közötti hallássérült vagy. Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • közösséget találsz,
  • akikkel évközben találkozhatsz is,
  • és mert elsőként tudsz mindenről: a táborról, lehetőségekről, találkozókról, előadásokról.

Halitalisok – Itt senki sem mondja, hogy semmi!  néven találsz meg bennünket!

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top