Hallókészülékes lettem

Így hozhatod ki a legtöbbet a hallókészülékedből a próbahordás ideje alatt

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha hallókészülékes lettél, akkor már megtetted az egyik legnehezebb lépést: felismerted a problémát és segítséget kértél. A következő legfontosabb lépés, amit meg kell tenned az az, hogy körültekintően kiválasztod a számodra legmegfelelőbb hallókészüléket. Ennek a legjobb próbája pedig a próbahordás, ami nem kevés kihívás elé állít téged.

Tudom, ez nem egyszerű, hiszen minden annyira új és ismeretlen. Az ismeretlen pedig mindig félelmetes. Az is tény, hogy nehéz úgy döntést hozni valamiben és valamiről, amiben nincsen tapasztalatod. És valljuk be, ritkán találja szembe magát az ember használati utasítással ezzel kapcsolatban, és az audiológusnak sincs mindig ideje alaposan kifejteni, hogy mire számíthatsz a próbahordás alatt.

A legfontosabb, amit tudnod kell: szokatlan lesz. A jó hír viszont az, hogy meg fogod tudni szokni. Az, hogy mennyire gyorsan, az egyénenként eltérő.

Most, ebben a cikkben nem csak konkrét tanácsokat szeretnék összeszedni a próbahordáshoz, hanem arról is szeretnék írni, hogy mire számíthatsz. Mi az, amit érezhetsz, tapasztalhatsz a próba során, hogy ne érezd azt minden új történés után, hogy ez így nem jó.

Mert a szokatlan nem mindig jelez rosszat.

Így hozhatod ki a legtöbbet a hallókészülékedből a próbahordás ideje alatt

Forrás: Unsplash

Hogy értem ezt?

Úgy, hogy az idő során, míg megszoktad a romló hallásod következtében kialakult új hallásélményt, az lett számodra a normális, a természetes. Ez egy annyira lassú folyamat, hogy észre sem veszed, így nem éled meg rögtön rosszul, csak amikor már érezhető hátrányai vannak a hallásvesztésednek.

Ezért, amikor a hallókészülék a füledre kerül, és visszaállítják számodra azt a hallásélményt, amit eredetileg elvesztettél, az kellemetlen lesz: zajos, éles, kontrasztos, hangos.

Valójában azt kell újra megszoknod, amit régen elvesztettél.

Ne ijedj meg tehát attól, ha hirtelen minden zajossá válik, mert ez idővel újra természetes lesz. A hangok tompulni fognak, az agyad megtanulja őket elfogadni, kiszűrni, helyükön kezelni. Ezért fontos a folyamatos hallásgondozás: a beállítások során picit mindig módosítanak a beállításokon, épp csak annyit, ami még nem megterhelő, és addig, míg meg nem közelítitek a régi hallásélményedet.

A beállítások és a próbahordás alatt azonban több érzés és furcsa élmény is része lehet a hétköznapjaidnak. Most összegyűjtöm a leggyakoribbakat.

„Megijedtem a hangoktól.”

Ahogy fentebb írtam, a környezeted a megszokottól jóval hangosabb lehet, ezért teljesen normális, ha egyik-másik hangtól megijedsz, legyen az valakinek a beszéde, vagy az először bekapcsolt tévé.

Így hozhatod ki a legtöbbet a hallókészülékedből a próbahordás ideje alatt

Forrás: Unsplash

Ez idővel majd mérsékelődni fog, illetve mindig egyeztess az audiológusoddal, hogy mennyire zavaróan hangosak az egyes hangok, és milyen reakciókat vált ki belőled. A gyakori fejfájás például egyértelmű jele annak, hogy túlterhelted a füleidet és az agyadat hangokkal, ebben az esetben majd utasításokat fogsz kapni arra vonatkozóan, hogyan pihentesd a hallásodat, vagy módosítani fognak a hallókészüléked beállításain.

„Nem bízom a hangomban.”

Bizony, az évek alatt, amit a csendesebb közegben töltöttél, hallókészülék nélkül, a saját hangodat és másokét sem hallottad reálisan. Emiatt pedig a saját hangod is túl hangos vagy túl halk lehetett a környezeted számára. Ezzel te is szembesülhetsz, ha hallókészüléket kezdesz hordani. Időbe telik majd, míg újra ki ismered magad a hangok között, és akkor majd a te beszédhangod is beáll majd ideális hangerőre.

Ne izguld túl! Kérj segítséget a környezetedtől, hogy jelezzék számodra, hogy most hangos vagy halk vagy-e. Akár egy diszkrét jelet is kitalálhattok, amivel jelzik neked társaságban, hogy halkabban vagy hangosaban beszélj.

Így könnyebben rátalálhatsz újra a saját hangodra!

„Annyira hangos vagyok!”

Sokként érhet, hogy a mozgásoddal milyen zajt csapsz valójában, hiszen eddig úgy hallhattad, szinte őzsutaként, zajtalanul suhansz az életteredben. De a hallókészülék nyilvánvalóvá teszi, hogy valójában hangosan csapod be a szekrények ajtaját, hogy csörömpölsz az edényekkel, és hogy reggelente, amikor csendesen próbálsz lopakodni, hogy ne ébreszd fel a többieket, az valójában egyáltalán nem csendes.

Szerencsére gyorsan fogsz tudni alkalmazkodni. Most, hogy hallod, milyen zajokkal járnak a tevékenységeid, automatikusan óvatosabban cselekszel majd.

„Fáradt vagyok.”

Ne lepődj meg, ha azt tapasztalod, hogy néhol üdébb, néhol fáradékonyabb vagy. A hallókészülék viselése és megszokása az elején mind a két érzést kiválthatja belőled. Egyrészt feldobódsz majd attól, hogy a hang erősítésével a kommunikáció könnyebbé válik, ugyanakkor a sok új inger komoly munkát ad az agyadnak, érthető, hogy elfáradsz.

Az audiológusodnak számolj be őszintén arról, mennyire fáradsz el, mikor. Így tud segíteni majd abban, hogyan kell módosítani a hallókészüléked beállításain.

„Hát ez a hang meg mi?”

Nem biztos, hogy minden hangot rögtön fel fogsz ismerni, hiszen lehet, hosszú ideje nélkülözted már egyiket-másikat, elfelejtetted. Ráadásul időbe telik míg a kusza zajtenger szép lassan különválik hangcseppekké, és minden hang a helyére kerül. A hallókészülék szorgalmas viselésével azonban hamar otthonosan fogsz mozogni az új, hangokkal teli világban is.

Érdemes fokozatosan ismerkedned a hangokkal. Először ülj ki egy parkba, és ne vigyél magaddal semmit, ne vedd elő a telefonodat sem. Egyszerűen csak figyelj arra, hogy milyen hangok vannak körülötted, és próbáld megtalálni a hangforrásukat.

Így hozhatod ki a legtöbbet a hallókészülékedből a próbahordás ideje alatt

Forrás: Unsplash

Ahogy ügyesedsz, úgy válthatsz zajosabb helyszínekre. Ez a tudatos elmélyülés és odafigyelés segít abban, hogy hamarabb megtanuld, minek milyen a hangja. Ha már egyszer megtanultál egy hangot, azt már nem felejted el, legközelebb már automatikusan fel fogod ismerni.

Ezek tehát természetes velejárói a próbahordásnak és a hallókészülék megszokásának. Talán, most, hogy ezeket tudod, nem leszel olyan frusztrált a próbahordás időszaka alatt. Amit még fontos tudnod, hogy a hallókészülék jó beállítása rajtad is múlik! A sikeres hallókészülék kiválasztásnak ugyanis három fontos pillérje van, amihez érdemes tartanod magad a próbahordás alatt is:

 • őszinte kommunikáció az audiológusoddal,
 • kitartás,
 • és a rendszeres visszajárás beállításokra, amíg tökéletes nem lesz.

Az audiológus ugyanis csak akkor tudja megfelelően beállítani a hallókészülékedet, ha lelkiismeretesen hordod azt, nem adod fel, mondván, hogy ez kellemetlen érzés. Illetve, ha őszintén elmondasz neki mindent arról, hogy mi zavar, mi nem jó, milyen változtatásra lenne szükséged. És bizony, ezt nem mindig lehet pár állítással megoldani, és a te dolgod, hogy ha érzed, hogy valami nem stimmel, akkor újra bejelentkezz hozzá időpontra, és kérj változtatást.

Mivel segítheted az audiológusod munkáját?

Jegyzetelj! Az audiológusod akkor tud jól dolgozni, ha minél pontosabban meg tudd fogalmazni, hogy mi nem tetszik neked a hallókészülék adta hangzásvilágban. Erre a legjobb, ha vezetsz egy naplót, amiben minden meghatározó élményt feljegyzel.

A színházban az ének felismerhetetlen volt? Írd fel!

A kedvenc zenéd másképp szól mint régen? Jegyezd fel!

Írj le mindent, ami megragadja a figyelmedet, néha olyan dolgoknak van jelentősége, amire nem is gondolnál! A napló azért is hasznos, mert a gondolataidnak nyoma marad, nem felejtesz el semmit, és az audiológusod is át tudja olvasni helyben. Íme néhány tanács, ha nagyon úgy éreznéd, nem tudod, mi alapján vesd papírra az észrevételeidet:

 • Milyen hangok idegesítettek?
 • Mely hangok a legérthetőbbek és a legszerethetőbbek a számodra?
 • Mikor volt nehéz megértened mások beszédét? Mi zavarta ezt?
 • Milyen szituációk nehezek számodra?
 • Bátran használj hasonlításokat, ha nem tudod megfogalmazni, amit szeretnél! Például: ” Úgy hallom a testvéremet, mintha csikorogna a foga! “

Még ezzel együtt is szeretném, hogy tudd, tudom, hogy nehéz folyamat ez. Minden hallássérültnek az, még azoknak is, akik születésük óta több próbahordáson átestek már. De gondolj arra, hogy ez csak egy időszak, amin át kell esned.

És ha végigcsinálod, akkor utána jön a megérdemelt, könnyedebb időszak, amely alatt kiélvezheted azt az érzést, hogy a hallókészüléked úgy működik, ahogy kell: olajozottan.

Keress támogatókat!

A hallókészülék kiválasztása során jól jön, ha van egy támogató közeg, ahol tanácsot, segítséget tudsz kérni. Mi tudunk számodra ilyet biztosítani: létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak a Tudatos nagyothallók nevet adtuk, pont azért, mert mi abban hiszünk, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Tudjuk, hogy olykor nehéz boldogulni hallásproblémával az élet egyes területein, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor úgy alakíthatod az életedet, ahogyan Te szeretnéd! Ebben a szellemben szeretnénk ezt a csoportot kezelni, és ennek te is részese lehetsz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved, de ellőhetsz hallássérült poénokat is,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top