Hallókészülékes lettem

Első hallókészülék, első alkalom társaságban – így illeszkedhetsz be könnyebben!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha füledbe kerül az első hallókészülék, biztosan számtalan kérdés vetődik fel benned, különösen, amikor először kerülsz társasági helyzetbe az új hallókészülékeddel. Ám, bármilyen aggályod is van, segítek azokat eloszlatni ebben a cikkben!

A társaságban való ellavírozás és a kommunikáció követése, valamint az abba való becsatlakozás nem olyan könnyű rögtön első alkalommal. Másképpen hallasz, szokod még a hallókészülékedet, ráadásul sokan nem is tudják, hogy hallókészülékes lettél, vagy ha mégis, nem teljesen értik, mit is jelent ez valójában.

Érthető hát, hogy hirtelen nem tudod, hogyan reagálj váratlan helyzetekben, például, ha nem értesz valamit, vagy teljesen elveszted a fonalat, hiszen ezek a tapasztalások neked is teljesen újak.

De ne aggódj, idővel kialakulnak a kommunikációs stratégiáid, belső szabályaid. Meglesz a rutinod.

Addig is, összeírtam néhány fontos dolgot, ami megkönnyítheti számodra a kezdeti nehézségeket!

Első hallókészülék, első alkalom társaságban - így illeszkedhetsz be könnyebben!

Forrás: Unsplash

#1 Legyél őszinte!

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod, az az, hogy beszélj arról, milyen helyzetben vagy. Nem lesz elég az, hogy azt mondod, hallókészüléked van, és az sem jó taktika, hogy említést sem teszel róla.

Tehetsz így is, persze, de ezzel csak a saját dolgodat nehezíted meg!

Ugyanis, ha a környezeted nem tudja, kivel áll szemben, akkor segíteni sem fog tudni. Márpedig az emberek szívesen segítenek, ha kéred, és megmagyarázod, miért van szükséged a segítségükre. Tudom, hogy nem olyan könnyű egyből azzal nyitni, hogy van egy hallókészüléked, lehet, hogy szégyenled is, de az emberek kevésbé veszik észre, mint gondolnád.

Tehát légy mindig nyílt és őszinte!

#2 Pontosan határozd meg, milyen segítségre van szükséged (és kérd is!)

Ha már készen állsz megosztani magadról ezt a részletet, akkor tedd azt minél pontosabban. Az emberek keveset tudnak a hallásvesztésről, a hallókészülékről, a legtöbb gondolatuk ráadásul tévhit, így a te feladatod megadni számukra a megfelelő információkat. A legjobb, ha részletesen elmagyarázod, hogyan is hallasz, és hogyan tudnak neked segíteni a beszélgetések során. Ne azt mondd, hogy rosszul hallasz, és hogy a hallókészülék segít hallani, hanem inkább innen próbáld megközelíteni a dolgot:

 • Milyen hangokat nem hallasz meg, és milyeneket igen?
 • Kinek a hangját hallod, kiét nem?
 • Meghallod-e, ha utánad kiabálnak?
 • Mi okoz számodra konkrétan nehézséget társaságban a kommunikációban?
 • Milyen helyszínen boldogulsz nehezebben/könnyebben és miért?

Ugyanígy érdemes konkrét tippeket adnod ahhoz, hogyan segíthetnek! Te tudod a legjobban, mi az, ami számodra segítséget jelent:

 • Ha akarnak tőled valamit, érintsék meg a vállad?
 • Forduljanak feléd?
 • Artikuláljanak jobban?
 • Kapcsolják fel a villanyt?
 • Beszéljetek kevesebben egyszerre?

Már az is nagy segítség számodra, ha előre tájékoztatod őket arról, hogy néha úgy tűnhet, hogy figyelmetlen vagy, vagy nem vagy ott fejben, de ez valószínűleg azért van, mert éppen lemaradtál valamiről. Olyankor jó, ha összefoglalják neked, miről volt szó az előző percekben.

Merd megfogalmazni azt, hogyan segíthetnek neked! Hidd el, még ha eleinte emlékeztetned is kell őket, egy idő után természetessé válik számukra!

Első hallókészülék, első alkalom társaságban - így illeszkedhetsz be könnyebben!

Forrás: Unsplash

#3 Nem ciki kivívni magadnak a megfelelő segítséget!

Soha ne szenvedj társaságban, a munkahelyeden vagy rendezvényen a magánytól és az unalomtól csak azért,

 • hogy másoknak megfelelj,
 • vagy mert cikinek érzed elmondani, mire van szükséged, hogy be tudj kapcsolódni.

Bármire is van szükséged, bátran kérd, mert okod van rá, és jogod van hozzá. Legyen az egy ülőhely az előadáson az első sorban, vagy az, hogy az előadó használja az adó vevődet, vagy lámpafény a teraszon egy nyári este, vagy az, hogy a család körbe üljön. Ha először ez nehezen megy, válaszd a diszkrétebb utat: írj e-mailt, szólj külön valakinek, de akár ügyesen mozgathatod is az eseményeket úgy, hogy neked is jó legyen!

#4 Nem ciki kérdezni!

Az egyik legfőbb probléma társaságban, hogy sokszor nem értesz valamit, és vissza kell kérdezned, és többnyire nem egyszer, hanem többször kell megtenned ezt. Lehet, hogy könnyebb azt az utat választanod, hogy csendben maradsz, és elengeded, hogy becsatlakozz a társaság csevelyébe, de ennek vannak kellemetlen következményei:

 • kínos helyzetek, amikor kiderül, nem vagy jelen,
 • unatkozni fogsz,
 • eluralkodik rajtad a magány,
 • kidobsz elpazarolt órákat az életedből.

Ehelyett inkább kérdezz bátran arról, hogy ki mit mondott, miről volt szó, mit mondtak a rádióban vagy hangosbemondóban, milyen zene szól éppen. Egy idő után megszokják, és automatikusan segítenek neked hallani, hogy felvehesd a fonalat.

#5 Nem ciki visszavonulni!

Persze, ettől függetlenül előfordulhat, hogy mindent megteszel, nyitott vagy, kezdeményezel, mégis olyan egyedül érzed magad valahol, mint az ujjam, mert képtelen vagy bekapcsolódni. Nem mellékes az sem, hogy hamarabb el is fáradsz, hiszen sokkal több energiád megy el arra, hogy figyelsz, és értsd, amit mondanak körülötted. Persze, felvetődik az a kérdés, hogy illik-e hamarabb lelépni emiatt?

Nos, mielőtt feladnád, vagy eljutnál az elfáradásig, érdemes még megpróbálkoznod azzal, hogy kisebb csoportokhoz próbálsz csapódni, akik kevésbé zajos helyen folytatnak eszmecserét. Így sokkal könnyebben tudsz majd beszélgetni, és kevesebb energiát használsz el.

Ám, ha elfáradtál, és úgy érzed, most se kedved nincs próbálkozni, vagy csak elfáradtál, akkor nyugodtan állj fel, köszönj el, és menj haza!

Nyugodtan magyarázd el, hogy miért döntöttél így, ha faggatódznak és marasztalnak, de akár előre is jelezheted egy-egy találkozónál, hogy nem tudsz végig maradni majd.

Első hallókészülék, első alkalom társaságban - így illeszkedhetsz be könnyebben!

Forrás: Unsplash

Keress támogatókat!

A hallókészülék beszerzése után jól jön, ha van egy támogató közeg, ahol tanácsot, segítséget tudsz kérni. Mi tudunk számodra ilyet biztosítani: létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak a Tudatos nagyothallók nevet adtuk, pont azért, mert mi abban hiszünk, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Tudjuk, hogy olykor nehéz boldogulni hallásproblémával az élet egyes területein, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor úgy alakíthatod az életedet, ahogyan Te szeretnéd! Ebben a szellemben szeretnénk ezt a csoportot kezelni, és ennek te is részese lehetsz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved, de ellőhetsz hallássérült poénokat is,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top