Hallásvédelem

Fülzúgás: dolgok, amiket rosszul tudtál róla

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

A fülzúgásról nem lehet nem beszélni, ha hallásvédelemről van szó. Ha nem óvjuk a hallásunkat a káros zajoktól, a fülzúgás az első, ami megjelenik, és szerencsés esetben tovatűnik. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a fülzúgás kapcsán számos tévhit él az emberekben, pedig ha reálisan látnák és ismernék ezt a jelenséget, a hallásukra is jobban vigyáznának.

A fülzúgás egészen addig, amíg nem válik makacs társaddá a hétköznapokban, nem tűnik kellemetlen dolognak. Jellemzően koncertek után, zajos környezetből való kilépés után jelenik meg, és többnyire pár óra múlva elmúlik, vagy reggelre „kialusszuk”.

De mi is történik ilyenkor valójában?

A fülzúgás csak egy jelenség, amit észlelünk, mögötte pedig komoly anatómiai folyamatok zajlanak a füledben! A belső füledben ott sorakoznak a szőrsejtek, amelyek létfontosságú szerepet töltenek be a hallás folyamatában. Magyarán, ha a szőrsejtek elpusztulnak, leamortizálódnak, akkor a hallásod is romlani fog. Ezért is olyan fontos, hogy óvjuk őket zajos környezetben füldugóval vagy zajcsökkentő fülvédővel. A szőrsejtek legnagyobb ellensége ugyanis a zaj.

Mi történik, amikor túl erős zaj éri a szőrsejteket?

A túl erős zaj alatt a 85 decibel fölötti zajokat értem, és minél erősebb a zaj, és minél tovább vannak kitéve a szőrsejtek a zajnak, annál nagyobb károkat szenvednek. A szőrsejtek megsérülnek, és akár el is pusztulnak, ha erős zaj éri őket. Szerencsére fantasztikus regenerációs képességük van, így képesek újra és újra a hallásod szolgálatába állni.
Ilyenkor tapasztalod azt, hogy koncert után zúg a füled, tompább a hallásod, ám reggelre mindez eltűnik. Ám ez nem lesz mindig így.
Egy ponton túl a szőrsejtek élettartama és teherbírása véges. Így nem mindegy, hogy milyen döntést hozol egy-egy zajos esemény előtt. Nem érdemes félvállról venned a hallásvédelmet, mert a fülzúgás kínzó társ tud lenni, és nem könnyű tőle megszabadulni. Összegyűjtöttem a leggyakoribb tévhiteket a fülzúgásról, hogy ha esetleg ezek benned is felmerültek, ne akadályozzák többé azt, hogy tudatosan tegyél a füleid védelméért!
Fülzúgás: dolgok, amiket rosszul tudtál róla

Forrás: Unsplash

Fiatalon még kialszom, ráérek később aggódni miatta!

Ahogy fent is említettem, nem lehet arra játszani, hogy a fülzúgás majd magától elmúlik, mert ha nem vigyázunk rá, egy nap végérvényesen maradni fog. Ez sajnos nincs összefüggésben az életkorral, már egészen fiatalon szert tehetünk egy ragaszkodó fülzúgásra. Nem véletlen, hogy a fiatal korosztály a legveszélyeztetettebb, hiszen ők töltik a legtöbb időt zajos helyeken: fesztiválokon, házibuliban, szórakozóhelyeken. Emellett pedig túl sokat és túl hangosan hallgatnak zenét.

Ha egy hangfal mellett bulizod végig a koncertet, akár már első alkalommal szert tehetsz nemcsak egy tartós fülzúgásra, hanem egy hirtelen halláscsökkenésre is.

Tehát minél hosszabb ideig tartózkodsz egy zajos helyen, annál nagyobb esélyed van a fülzúgás tartós kialakulására.

Nem okozhat halláscsökkenést, nem olyan nagy baj ez!

Valóban nem szól semmi amellett, hogy a fülzúgás minden esetben halláscsökkenéssel járna, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy együttesen jelenik meg. Sokkal gyakoribb az a jelenség, hogy valaki gyakori koncertlátogatóként félvállról veszi a megjelenő, majd elmúló fülzúgását, ami az évek alatt halláscsökkenéssé növi ki magát a szőrsejtek folyamatos roncsolódásával. Ezért kellene már a kezdetektől komolyan venni a hallásvédelmet!

Úgysem tudok tenni semmit a fülzúgás kialakulása ellen.

Ez nem igaz! A fülzúgás kezelésének legegyszerűbb módja, ha megelőzzük, hogy kialakuljon. Ezt pedig úgy teheted meg, hogy tudatosan tájékozódsz a füledre ártalmas zajszintről és körülményekről. Ezt követően pedig mindig használsz fülvédő eszközöket zajos környezetben! Ezzel minimalizálod annak a lehetőségét, hogy zajártalom áldozata legyél!

A fülzúgás csengő hanggal jár, nem is fülzúgásom van!

Lehetséges, hogy van egy elképzelésed arról, hogy a fülzúgás hangjának milyennek kell lennie. És ha az nem ugyanolyan, mint amit tapasztalsz, könnyen juthatsz arra a téves következtetésre, hogy nincs fülzúgásod. A valóság ezzel szemben az, hogy nem létezik egy meghatározott hang, ami a fülzúgást jellemezné. A fülzúgás ugyanis lehet sípoló, zúgó, csengő, sustorgó hang is, megint mások tengermorajláshoz hasonlítják.
A lényeg: bármilyen hangot hallasz, aminek nincs hangforrása, az nem jó.
Fülzúgás: dolgok, amiket rosszul tudtál róla

Forrás: Unsplash

Majd kikezelnek belőle valamilyen gyógyszerrel!

Sajnos ez nem így működik. Nincs olyan gyógyszer, ami elmulasztaná a fülzúgást, hanem egy hosszadalmas, okokat feltáró vizsgálatok után kerül sor egy kezeléssorozatra, amire időt, pénzt és energiát kell szánnod. Ráadásul a fülzúgás kezelése lelkileg is megterhelő tud lenni, nem mindig hoz tartós eredményt, és előfordulhat, hogy nincs megoldás a megszüntetésére.
Ne legyél hát rest, és törekedj a megelőzésre!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email