Hallásvédelem

5 tipp, hogy az otthonod csendesebb otthon legyen!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

A WHO felmérései szerint Európában a zajok káros hatásai miatt kialakuló betegségek következtében évente 1 millió évet veszítünk el az életünkből! A WHO ajánlása szerint még az otthonunk zajszintjének is napközben 35-40 dB, éjszaka 30 dB alatt kellene maradnia. De hogyan lehet csendes egy otthon? Összeszedtem néhány tippet!
5 tipp, hogy az otthonod csendesebb otthon legyen!

Forrás: Unsplash

#1 Építkezz, újíts fel tudatosan!

A leghatékonyabban úgy tudsz gondoskodni egy csendesebb otthon létrehozásáról, ha már a kezdetektől odafigyelsz tudatosan arra, hogy az építkezés során a hangszigetelés is komoly szerepet kapjon. Tudatos döntést hozhatsz már akkor, amikor olyan telket választasz, amelynek a fekvése távol van a zavaró zajforrásoktól: nem megy előtte forgalmas út, nincs a közelben vonatállomás, vagy nem vonulnak alacsonyan a repülőgépek a házak fölött. Ezen túl már csak az építőanyagok tekintetében tudsz csendesebb otthont kialakítani. A kívülről érkező zajokkal szemben védekezhetsz jó minőségű külső nyílászárókkal, a 10-15 cm vastagságú homlokzati hőszigeteléssel, és a 20-30 cm vastagságú födémszigeteléssel.
Gondolnod kell azonban a belső térben keletkező zajokra is, azok ellen a megfelelő belső válaszfal jelenthet megoldást. Hiszen egy belső válaszfalnak nemcsak az a funkciója, hogy elválasztja a tereket egymástól, hanem az is, hogy a zajt belül tartja.
Ezért mindig konzultálj szakértőkkel, hogy milyen hangszigetelő anyaggal fokozhatod a válaszfalak zajelnyelő képességét, illetve, hogy az egyes anyagok milyen léghanggátlási értékkel rendelkeznek. Ha felújítasz, akkor is dönthetsz az utólagos hangszigetelés mellett. Ha külső zajokról van szó, fontos a rések szigetelése, mint például a rosszul záródó ajtók és ablakok réseinek lezárása. Ezt rugalmas tömítőanyaggal, purhabbal, gumitömítéssel, szivacscsíkkal tudod megtenni. Ha az oldalsó szomszéd zajait szeretnéd tompítani, akkor az adott oldalon lévő falat kell hangszigeteltebbé tenned. Ilyenkor a falra kell kerülnie egy hangelnyelő anyagnak (például egy hangelnyelő szivacsnak vagy guminak), erre kerül egy tartóváz, amire külső burkolatot, például gipszkartont tehetsz.
Nem mindegy azonban az anyagok típusa, minősége és rétegezési sorrendje sem, hiszen számít, hogy milyen irányból jövő zajt szeretnél tompítani, illetve, hogy beszüremlő, vagy tőled kifelé menő zajt szeretnél tompítani! Ezért mindig konzultálj szakértővel ezzel kapcsolatban!

#2 Keress otthont tudatosan!

Ha még csak lakást, házat tervezel venni, vagy albérletet szeretnél kivenni, mindig legyél körültekintő zajforrás tekintetében is. Kérdezz és dönts a következők mentén is:
 • Kik a szomszédok? Milyen életvitelük van? Van gyerek a szomszédban?
 • Milyen zajok hallhatóak általában egy napszakaszban? És hétvégén?
 • Forgalmas a környék?
 • Folyik valamilyen felújítás a környéken, szomszédságban?
 • Miből készültek a falak?
 • Milyen minőségűek a nyílászárók?
Mindezekből rengeteg információt kaphatunk arra vonatkozóan, hogy mennyire csendes a hely, amit szemrevételezünk.

#3 Tervezz tudatosan!

Még ha egy rossz adottságú lakást is sikerült kifognod, sokat tehetsz a berendezésével azért, hogy csendesebbé tedd! Bizonyos lakberendezési trükkökkel ugyanis tompíthatod a zajt, és
 • Az ágyadat és azt, ahol dolgozol, tervezd a lakás legcsendesebb pontjára!
 • Használj sok textilt, szőnyeget, párnákat!
 • Tegyél a falakra polcokat, tárgyakat!
 • Tegyél a falakra textíliát, hangtompító paneleket!
 • A zajos eszközöket tedd zárt ajtó mögé!

#4 Vedd a halkabb eszközt!

Rengeteget számít, hogy milyen elektronikus és háztartási eszközöket használsz. Mivel a hűtő, mosogatógép, mosógép sokszor órákon át működik a közeledben, ha teheted, vásárlás során válaszd azt, amelyik halkabban működik! Ez fel van tüntetve a termékeken, keresd és figyeld! Ugyancsak a halkabbat válaszd hajszárítóból, robotgépből és más eszközökből is!
5 tipp, hogy az otthonod csendesebb otthon legyen!

Forrás: Unsplash

#5 Használj hangtompító paneleket!

Ha semmi sem segít, és szükséged van csendesebb térre, használj hangtompító paneleket, térelválasztó paravánokat! Ezek szabadon mozgatható falak, amelyeket az íróasztalod köré is felállíthatsz, így nem csak a zajt tompítod, hanem magadat is el tudod barikádozni a környezetedtől!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email