Hallásvédelem

Beszéljünk a hangos zaj magzat károsító hatásairól!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Kismamaként fokozottan felelős vagy azért, hogy milyen hatások érik a testedet, hiszen már nem csak a saját testi épségedre kell gondolnod, hanem a benned növekvő magzatéra is. Tudtad, hogy a túl hangos zaj már a pocakodban is veszélyt jelenthet a kicsire? Ám egy kis odafigyeléssel megelőzheted a bajt!
Rengeteg szó esik arról, hogy kismamaként mit ne egyél, mire vigyázz sportolás közben, ha terhességi diabéteszed van, mi a teendőd, vagy hogy kerüld az érintkezést a macskákkal a toxoplazmózis elkerülése végett. A hangos zaj magzat károsító hatásairól viszont már alig esik szó.

Miért fontos beszélni a hangos zaj magzat károsító hatásairól?

Mert ez egy létező jelenség! Attól, hogy a babád még nem született meg, a hallószerve már a terhességed 20. hetére nagyjából kialakul, 24. héttől pedig már reagál is az őt érő hangokra rúgás, mocorgás formájában! Tehát már ekkor képes kifejezni, ha egy hang nem tetszik neki, vagy éppen kellemes a számára.
Noha a testeden keresztül csökkentett hangerőn jut el a zaj a külső környezetből a babádhoz, hiszen a magzatvíz és a tested is csökkenti azt, nem szabad kitenni a testedet túl erős zajnak!

Mit okozhat babádnak a túl erős zaj?

Ha zajos helyre mész, te könnyen meg tudod védeni magad, hiszen – jó esetben – füldugót teszel a füledbe. A babád azonban nem tudja megvédeni magát, és elszenvedi a zaj káros hatásait, amelyek a következők lehetnek:
  • megnő a halláskárosodás kialakulásának esélye,
  • megnő az esély az alacsony születési súlyra,
  • fokozhatja a szívritmusát,
  • megnő a kortizol szint, stressz alá kerül a szervezeted, ami káros hatással van a magzatod fejlődésére,
  • a zaj rezgés formájában terjed, ami nem tesz jót a magzatodnak.
Hangos zaj és a magzat

Forrás: Unsplash

Mire ügyelj kismamaként?

A hasfalad és a méhed ugyan csökkentik 20-35 dB-lel a baba felé érkező hangokat, de még így is fontos, hogy amennyire lehet, kerüld a zajos helyeket. A terhességed alatt törekedj arra, hogy kerüld a 65 decibelnél hangosabb zajnak való tartós kitettséget. Íme néhány alapszabály, amit érdemes betartanod.

Kerüld a zajos rendezvényeket!

Jó ötletnek tűnhet, hogy koncertezz, vagy csoportos tornára járj, ám mindig mérlegelj, hogy mennyi időt töltesz ott, és mérd fel, milyen a zajerősség a helyszínen. Viszonyításképpen egy fesztivál koncerten mi mértünk már 110 decibelt is, ami borzasztóan káros nemcsak a babádra, hanem bárki hallására nézve is!
Nem azt mondom, hogy tilos a csoportos edzések látogatása, de érdemes egy lágy dallamokkal dolgozó pilates órára elmenned, nem pedig egy dübörgő zenére ugráló aerobic edzésre, ahol ugyancsak nagy a zaj.

Tarts távolságot!

Legyél minél messzebb a zajforrástól, a zaj hatása ugyanis annál erősebb és károsabb, minél közelebb állsz hozzá! Ha ezt nem tudod megtenni, próbáld a zajt csökkenteni. Ha például zenét hallgat a társaság, kérd, hogy halkítsák le a zenét!

Hallgass zenét, de módjával!

Nem tilos zenét hallgatnod terhesség alatt, sőt! Bizonyított tény, hogy a babák szeretik, ha különféle hangokkal ismerkedhetnek, hiszen ez is tulajdonképpen egyfajta kapcsolatfelvétel a külvilággal!
Arra kell csak figyelned, hogy ne tegyél fülhallgatót, sem egyéb zenelejátszót közvetlenül a hasadra!
Ehelyett inkább csak játssz le egy zenét, amit szeretsz, és a hangereje legyen 85 decibel alatt!

Kérj csendesebb munkahelyet!

Szomorú, de sajnos a legtöbb munkahely egyáltalán nem hallásbarát. Itt írtunk már arról, hogy a munkahelyi zaj milyen hatással van a szervezetedre, így ott is érdemes fokozottan figyelned magadra! A legtöbb munkahelyen a zajszint ugyan 95 dB alatt marad, ám a tartós, 85 dB feletti hangerő is károsíthatja a hallásodat és pszichésen is megviselhet. Ezért érdemes munka közben füldugót hordanod, és ha a körülötted lévő zajszint meghaladja a 95 decibelt, beszélj a munkáltatóddal arról, hogy csendesebb helyről dolgozhatsz, esetleg nem dolgozhatnál-e otthonról, ha a feladatod megengedi.

Forrás: Unsplash

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email