Hallásvédelem

Koncertre jársz, úszol, nem tudsz aludni? Segítünk, hogy melyik füldugó lesz a barátod!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

A hallás az életed fontos alkotóeleme, ami nélkül a kommunikáció megbicsaklik, mégis nap mint nap kockára teszed. Olyan munkát és szabadidős tevékenységeket végzel, amelyek veszélyeztetik a hallásodat. Ám, még ha ezeket kerülöd is, akkor is folyamatosan ki vagy téve a zajnak: otthon, a hétköznapokban, az utcán. A hallásod ezt igencsak megsínyli. 

Európa lakosságának 65%-át napi szinten 75-80 dB szintű zajterhelés éri, ami már alvászavarokat okoz, hosszú távon pedig fülzúgást és halláscsökkenést. Bizonyos helyzetekben ennél sokkal magasabb zajterhelésnek vagy kitéve: a koncerteken 110 decibelen üvölt a zene, ha zajos munkahelyen dolgozol, ahol nehézipari gépekkel folyik a munka, vagy olyan hobbid van, ami nagy zajjal jár (vadászat, lövészet, gokartozás, motorozás), még nagyobb veszélyben van a hallásod.

Ezekben a helyzetekben ugyanis tartósan ki vagy téve hallást károsító zajnak.

Ha zaj által károsodik a hallásod, azt zajártalom általi hallásvesztésnek nevezzük. A rossz hír, hogy a zajártalom következtében bekövetkezett károsodás visszafordíthatatlan. Ekkor ugyanis olyan mértékben sérülnek a belső fül szőrsejtjei, hogy képtelenek ellátni hangtovábbító feladatukat. A jó hír viszont az, hogy védeni tudod a hallásodat ezekben a hallást veszélyeztető helyzetekben.

Koncertre jársz, úszol, nem tudsz aludni? Segítünk, hogy melyik füldugó lesz a barátod!

Forrás: Unsplash

Hogyan védheted a hallásodat?

Ennek több módja is lehet. A hallásvédelem mellett kampányolók annak örülnének a legjobban, ha a világ összes zaját képesek lennénk mérsékelni, de ez egyelőrehiú ábránd. Az emberek azt akarják, hogy dübörögjön a mellkasuk a koncerteken a hangerőtől, az autók és az elektromos gépek pedig még nem elég halkak. A gazdaságnak egyáltalán nem áll érdekében lejjebb vinni a hangerőt.

A jó hír viszont az, hogy megfelelő eszközökkel befolyásolhatod, hogy milyen erősségű hang jusson be a füledbe a külvilágból.

Ezt megteheted tudatos döntésekkel is, úgy, hogy odafigyelsz arra, hogy az otthonod minél csendesebb legyen: halkabb elektromos eszközöket vásárolsz, odafigyelsz a hangszigetelésre, a tévét, a zenét és a rádiót biztonságos hangerőn hallgatod. Edukálhatod is a környezetedet: a családodat, gyermekeidet és a barátaidat is kérheted arra, hogy figyeljenek oda arra, hogy milyen zajt engednek be a közvetlen közelükbe.

Az otthonod falain kívül pedig, amikor nincs ráhatásod arra, hogy mekkora zaj vesz körül, és hogy csökkentsd azt, használj fülvédő eszközöket: füldugót és zajcsökkentő fülvédőt!

Füldugót? Ne már!

Nagy ellenállás övezi a füldugókat, általában a kinézete miatt, az állaga miatt, vagy a félelem miatt, hogy torzítani fogja a hangzást, és azt az érzést sem szeretik, hogy "van valami a fülemben". Pedig a füldugók kínálata elég széles és változatos. Ha jót választasz, megfelelőt az adott célra, és jól használod, hasznos társ lesz a hallásod védelméért vívott harcban.

Mi most abban segítünk, hogy milyen típusú füldugókat kaphatsz, melyiket mikor érdemes használnod, illetve milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes típusoknak. Így talán kevesebb rossz tapasztalattal gazdagodsz majd, és tudatosabban indulsz el a nagy füldugó beszerzési körútra.

#1 Eldobható füldugók

Az eldobható füldugók tipikusan könnyen összenyomható habból készülnek, és pár alkalommal használhatod. Kényelmesek, de nem nyújtanak maximális védelmet nagyon zajos környezetben, pusztán kizárják a zaj egy részét, és a hallott hang is torzul. Jellemzően olyan helyzetekben veheted hasznát, amikor nem fontos, hogy másokkal beszélj, az viszont annál inkább, hogy a nagy zajt mérsékeld: alvás, hangos eszközök használata során, vagy ha nagyon zavar valamilyen állandó környezeti zaj.

Koncertre jársz, úszol, nem tudsz aludni? Segítünk, hogy melyik füldugó lesz a barátod!

Forrás: Amazon

Hogyan használd?

Sokan azért nem szeretik ezt a fajta füldugót, mert nem tudják megfelelően a fülükbe helyezni, pedig a megfelelő technika segítségével sikerülhet. A füldugót az ujjaid között tartva görgesd hosszú, vékony henger formájúra. A másik, szabad kezeddel húzd a füledet felfelé és egyúttal hátrafelé is, így eléggé kinyílik a hallójáratod ahhoz, hogy bevezesd az összepréselt füldugót. Miután a füldugót behelyezted, tartsd az ujjaddal a helyén még úgy fél percig.  A habos anyagnak szüksége van ennyi időre, hogy kitöltse a hallójáratodat, és az ujjad fogja megakadályozni abban, hogy a füledből kifelé táguljon. Eltávolításkor pedig ügyelj arra, hogy lassú mozdulatokkal végezd azt, ugyanis a hirtelen mozdulat során vákuum képződik a füldugó és a dobhártyád között, és a szívóerő fájdalmat okoz a dobhártyádnak. Sokat segít, ha kivételkor nyitva tartod a szádat.

Előnyök és hátrányok

 • A hallójáratok formája különböző, vannak olyan formájúak, amelyikbe nehezebb belehelyezni ezt a füldugót.
 • Ha nincs megfelelően behelyezve, nem biztosít védelmet a zaj ellen.
 • Olcsó, kicsi, könnyen tárolható, és kényelmes viselet.
 • Nedves,  zsíros, beteg fül esetén irritálhatja a hallójáratodat.
 • Nem tisztítható.
 • Pár használat után a behelyezése egyre nehezebbé válik, mert mindig gyorsabban nyeri vissza az alakját.
 • Nem kell karbantartanod: pár használat után kidobhatod.

#2 Újrahasznosítható füldugók

Az újrahasznosítható füldugók egy része ugyanazt a védelmet biztosítja, amit az eldobható szivacsos társaik. Különbségük abban rejlik, hogy előre kialakított formájuk van, ami jelentősen megkönnyíti a hallójáratba való beillesztésüket. Kicsit drágábbak eldobható társaiknál, azonban jóval többször felszasználhatóak, csupán csak oda kell figyelned arra, hogy mindig elmosd, fertőtlenítsd, és a saját dobozában tárold. Antiallergén szilikon anyagból is készül, így ha érzékeny is a hallójáratod, biztosra veheted, hogy nem fogja irritálni azt.

Ezek a füldugók - akárcsak eldobható társaik -  tökéletes megoldást jelentenek például utazás során, ha zavar a repülőgép vagy a vonat zaja, de vannak alváshoz és úszáshoz alkalmas füldugók is.

Kapható belőlük zajszűrő funkcióval ellátott verzió is, ami egy sokkal professzionálisabb hallásvédelmet biztosít. A túl magas zajszintet biztonságos szintre csökkenti, miközben a hang minősége nem romlik. A szűrő ugyanis átengedi a beszédhangot, így miközben a koncertet biztonságos zajszinten hallgatod, a veled lévő társaság beszédét is érteni fogod. Az élethelyzetedhez is kereshetsz arra kifejlesztett, speciális zajszűrővel ellátott füldugót. Mást kapsz, ha zenész vagy, mást, ha motorozol, és megint mást, ha például a kedvenc hobbid a barkácsolás, ami kellemetlen zajokkal is jár.

Koncertre jársz, úszol, nem tudsz aludni? Segítünk, hogy melyik füldugó lesz a barátod!

Forrás: Amazon

Hogyan használd?

Az eldobható füldugó beillesztéséhez hasonlóan itt is is hátrafelé és felfelé kell egyidőben húzni a füled, miközben behelyezed a füldugót a szárát vagy a "kupak" végét fogva. Addig told be a hallójáratba, amíg azt nem érzed, hogy záródik, és kényelmes az elhelyezkedése. Eltávolításkor szintén figyelj oda, nehogy fájdalmat okozz magadnak a füldugó hirtelen kirántásával. Kivétel után mindig tisztísd meg, mielőtt a dobozába teszed, ez fontos, hogy megelőzd az esetlegesen kialakuló fertőzéseket!

Előnyök és hátrányok

 • Könnyen beilleszthető a fülbe.
 • Nincs kellemetlen "fülledt" érzés a fülben.
 • Antiallergén.
 • Zajszűrő funkcióval ellátott típus is kapható belőle.
 • Különféle élethelyzetekre is megoldást nyújt, több funkciót is képes ellátni, maximálisan személyre szabható.
 • Nem használható minden típusú hallójárattal.
 • Gazdaságos a többször felhasználhatósága miatt.
 • A fertőzés elkerülése érdekében tisztán kell tartani.

#3 Egyéni, fülre készített füldugó

A legprofibb megoldás az, ha a fenti összes tudást, amit a füldugó nyújtani tud, egy olyan füldugó biztosítja, ami teljesen a te füledre készül. Ez esetben a hallásgondozó szakember mintát vesz a füledről, és az alapján készíti el számodra a füldugót magát. Ezért az maximálisan tapad a hallójáratodhoz, és nem enged be semmilyen zajt a külvilágból, csak amennyit a benne lévő zajszűrő beenged. Tetszőleges színben kérheted őket, és emellett még vízállóak is.

Koncertre jársz, úszol, nem tudsz aludni? Segítünk, hogy melyik füldugó lesz a barátod!

Forrás: fulvedelem.hu

Hogyan használd?

Mivel minden füldugó egyedi rendelésre készül, hogy illeszkedjen a füledhez, a hallásgondozó szakember fogja megmutatni, hogyan helyezd be a füledbe, és hogyan távolítsd el megfelelően. A tisztítása - mivel tartós ideig használod - ugyanolyan fontos, mint az újrafelhasználható füldugók esetében. Minden használat után tisztísd meg alaposan, mielőtt a dobozába teszed.

Előnyök és hátrányok

A szakemberek az egyedi, fülre készített füldugót ajánlják leginkább, mivel az teljesen kitölti a hallójáratot, így maximális védelmet nyújt a zaj ellen. Minden hallójáratra, fülformára alkalmazható egyedi alakja miatt, hátrányaként az árát tudnánk említeni. Az ugyan magasabb a többi típusú füldugóénál, azonban megtérül, köszönhetően annak, hogy évekig képes kiszolgálni a füledet.

#4 Fülvédő

A fülvédő hasonlóan néz ki, mint egy zenei fejhallgató. Teljesen befedi a fület, és hasznos munkavédelmi eszközként tartják számon. Bárki használhatja állíthatóságának köszönhetően, és jó megoldást jelent azoknak, akik nem szeretik, ha valami van a fülükben, vagy gyakran változik a körülöttük a zajkörnyezet. A hátránya azonban az, hogy használaton kívül nagy helyet foglal el, a viselése pedig nem annyira kényelmes, mint egy füldugóé.

Azonban azt jó tudni, hogy a pici babáknak a fülvédő jelenthet megoldást, így ha például koncertre mész a gyermekeddel, számára jó megoldást jelenthet! Ők ugyanis hajlamosak a füldugót kitépni a fülükből, míg a fülvédőt megtűrik a fejükön.

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email