Hallásvédelem

Munkahelyi stressz: Gondoltad, hogy a zaj is felelős érte?

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Úgy mész haza munka után, mint akin áthajtott az úthenger? Fáradt vagy, pedig ma félig ellógtad a munkádat? Nem érted, miért vagy feszült, pedig senki sem idegesített fel a munkahelyeden? Nos, a munkahelyi stressz egy sokösszetevős dolog, de azt gondoltad volna, hogy a zaj is jelentős mértékben hozzátesz? 
Számos cikkünkben kitértünk már arra, hogy a 85 decibelt meghaladó zajok milyen károkat képesek okozni a hallásunkban. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a foglalkozásokat, amelyekről sokan nem gondolják, hogy komolyan ártanak a hallásunknak, hallásvédő tippeket pedig ebben a cikkben adtunk. Azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy nem csak 85 decibel fölött van káros hatással a szervezetre a zaj, hanem az annál halkabb, ám tartós zajok is különféle negatív hatásokat fejtenek ki a szervezetünkre!

Milyen hatással van a halk, tartós zaj a testünkre?

Már 30 dB felett tapasztalhatunk kellemetlen hatásokat. Ezek a leginkább pszichés hatások, azaz, ha tartósan duruzsol körülöttünk valami 30 decibeles hangerősséggel, akkor a következő tüneteket veheted észre magadon:
 • idegeskedsz,
 • rosszul alszol,
 • szorongsz,
 • dühkitöréseid vannak, felcsattansz,
 • dekoncentrált vagy.
Ha a hangerő feljebb kúszik, úgy 65 dB fölé, akkor már vegetatív problémák is megjelenhetnek, például szív- és érrendszeri betegségek.
Munkahelyi stressz: Gondoltad, hogy a zaj is felelős érte?

Forrás: Unsplash

Hogyan nyilvánul ez meg a munkahelyeden?

Vegyünk példának egy irodát, amiről sokan egyébként azt hiszik, hogy egy csendes munkakörnyezet, pedig egyáltalán nem az. Elég csak az open office terekre gondolni, ahol rengeteg ember dolgozik egy légtérben, ennél fogva sokszor állandó sustorgás van jelen, ami olyan apró cselekvésekből áll össze, mint:
 • nyomtatás,
 • beszélgetés,
 • vitatkozás,
 • gépelés,
 • telefonálás,
 • tárgyalások,
 • mozgás,
 • épületen kívüli zajok.

Hogyan befolyásolja ez a munkavégzésedet?

Kutatások is vizsgálták már azt, hogy a munkakörnyezet zajossága milyen hatással van a dolgozók munkateljesítményére, fizikai és mentális állapotára. A megfigyelések alátámasztották, hogy van, aki stresszként éli meg a zajos munkakörnyezetet, ami szív-és érrendszeri betegségekhez, magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Zajos munkahely=kevesebb testmozgás? Furcsának tűnhet, de egyes megfigyelések szerint azok az irodai dolgozók, akik kis intenzitású zajban dolgoztak, kevésbé változtatták a testhelyzetüket munkavégzés közben, mint a csendes környezetben dolgozók. Ők ugyanis gyakrabban változtattak helyzetet, például felálltak, módosítottak a székük állásán, vagy kinyújtóztatták a lábukat. Csökken a munkateljesítmény is zajban Biztosan te is voltál már úgy, hogy éppen benne voltál egy egyszerű feladatban, de a melletted lévő ember telefonálásától nem bírtál egyről a kettőre jutni. Ez történik egy zajos munkahelyen is: a zaj akadályozza, nehezíti a koncentrálást. Ennél fogva pedig a munkateljesítményed is csökkeni fog. Például egy kutatás során megfigyelték a dolgozók teljesítményét háromféle környezetben:
 • saját, egyszemélyes irodában, zárt ajtóval,
 • jó akusztikus megoldásokkal bíró egyterű irodában,
 • akusztikus megoldás nélküli egyterű irodában.
Az eredmények arra mutattak rá, hogy a saját, egyszemélyes irodában dolgozók és a jó akusztikus megoldásokkal bíró egyterű irodában dolgozók teljesítménye jó volt, míg az akusztikus megoldások nélküli egyterű irodában dolgozók teljesítménye csökkent.
Világos tehát, hogy a hatékony munka záloga a csendes, nyugodt környezet.

A home office sem feltétlenül jobb!

Az otthoni munkavégzésről sokan azt az idilli állapotot képzelik maguk elé, hogy csendben, békés körülmények között, szinte meditatív állapotban folyik a munka. Ezzel szemben a valóság az, hogy a családtagok neszelnek a háttérben, zajongnak a gyerekek, üvölt a szomszéd, felújítás zajlik a fejünk fölött. Ezek mind ugyanolyan hatással vannak a munkavégzésre, mintha bent dolgoznál egy akusztikus könnyítésekkel nem ellátott zajos irodában.
Munkahelyi stressz: Gondoltad, hogy a zaj is felelős érte?

Forrás: Unsplash

Hogyan alakíthatsz ki megfelelő akusztikus környezetet magad körül?

Ha otthon dolgozol… Akkor feltétlenül keress egy nyugodt szobát, sarkot, ahol el tudod szigetelni magadat a család többi tagjától és a zajtól. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor semmiképpen sem azzal tereld el a figyelmedet a külső zajról, hogy zenét hallgatsz! A fülhallgatón keresztül áramló zene ugyanis sok esetben károsítóan hangos, másrészt pedig ugyanúgy zajnak minősül.
Ehelyett inkább használj zajszűrő füldugót, de ha van otthon paravánod, azzal is elszigetelheted magadat fizikailag a többiektől!
Mi a helyzet az irodában? Számos megoldás létezik arra, hogyan tehetünk egy irodát komfortossá. A legideálisabb az, ha már az alapoknál és a kialakításnál szempont a megfelelő akusztikus környezet kialakítása, ám míg eljutunk odáig, hogy ez legyen az alap, meg kell tennünk minden tőlünk tehetőt, hogy javítsunk az aktuális helyzeten. Fontos a dolgozók bevonása! Egy munkahelyen sokféle típusú és személyiségű ember dolgozik együtt, ennél fogva az igényeik is teljesen másak. A legjobb, amit tehetünk, hogy munkáltatóként bevonjuk a dolgozóinkat egy párbeszédbe, meghallgatjuk, milyen elvárásaik vannak, milyen körülmények között tudnak jól teljesíteni. Ha az iroda már nem átépíthető… Abban az esetben picit nehezebb dolgunk van, ha a tér már adott, és azzal kell kezdenünk valamit. Pár dolgot azonban tehetünk, kialakíthatunk olyan zugokat, amelyek alkalmasak a különböző funkciók ellátására:
 • jó, ha van hely, ahol a tárgyalások elszigetelten folyhatnak.
 • jó, ha van hely, ahová vissza tudnak vonulni a dolgozók pihenni, ha túl sok a zaj és az inger
A nyitott teret is „átépíthetjük” az adott igényeknek megfelelően hangelnyelő, zajcsökkentő térelválasztókkal. A padlón álló, összekapcsolható térelválasztókkal gyorsan külön helyiséget lehet létrehozni a térben, és ez rugalmasan változtatható, szituációkhoz igazítható. A rögzített fali térelválasztók is hatékonyan felveszik a küzdelmet a zajjal, és javítják az iroda akusztikus környezetét. Polcokkal, kiegészítőkkel, nemcsak az akusztikus környezetet tudjuk javítani, hanem az iroda is hangulatosabbá tehető. Tevékenységalapú iroda Még jobb, ha már a kezdetektől bele tudunk szólni a térrendezésbe. Fontos szem előtt tartani, hogy a munka helyszínét a szervezet jellegéhez és a munkavégzéshez tervezzük meg, egyfajta tevékenységalapú irodát létrehozva. Ebben az esetben különböző zónákra kell osztani az irodát, amelyek megfelelnek az egyes tevékenységtípusoknak, amelyek gyakran előfordulnak a munkafolyamatok során. Olyan tereket kell létrehozni, ahol minden tér egy konkrét tevékenységtípushoz van optimalizálva akusztikailag, így a dolgozónak nincs más dolga, mint hogy a tevékenységének megfelelő helyiségbe menjen.
Az ilyen környezetet kialakítása időigényes, ám okos befektetés. Egy ilyen munkakörnyezetet biztosító cég nagy eséllyel javítja dolgozóinak a teljesítményét, közérzetét, ami hosszú távon a nyereségességben jelentkezik.
 

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email