Hallásvédelem

Hallgass zenét okosan! – hallásvédő tippek a füldugó használatán túl

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Nyikorgó gitár, kemény basszus, pergő dobszóló. Az ilyen finom hangokért imádjuk a zenét, legyen az fesztiválon rajongóként, színpadon előadóként vagy zenelejátszón otthon a fülünkben. A zene maga az öröm, és ezért nem hibáztatok senkit, a számos tanulmány bizonyította már a zene pozitív hatásait a testre és a lélekre. A gond azzal van, hogy nem vigyázunk közben a hallásunkra eléggé, vagy egyáltalán nem.
Pedig a zenehallgatás majdnem mindig veszélyt jelent a hallásra, abból adódóan, hogy túl hangosan hallgatjuk. A zenefogyasztók nem csupán a hallgatott zenét szeretik, hanem mindent, ami a zenéhez társul, és ami azt az illúziót kelti az emberekben, hogy
a hangos zene az igazán jó zene.
Mert a hangos zenétől dübörög a mellkasunk a basszustól,  a másnapi fülcsengés és tompa hallás pedig a bulizás kötelező eleme. A valóság ezzel szemben az, hogy a zene biztonságos hangerőn is élvezhető, és a legtöbb esetben nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mennyire káros az a hangerősség, amelyen éppen zenét hallgatunk. A biztonságos hangerő 80 decibel, miközben a Sziget fesztiválon 110 decibelt is mértünk már. Egy zenelejátszó maximális hangereje a fülesen keresztül 105 decibel, és a zárt terekben  autóban, szobában, szórakozóhelyen is bőven 100 decibel fölött dübörög a zene.
Hallgass zenét okosan! - hallásvédő tippek, ami nem csak a füldugó

Forrás: Unsplash

Sokan, amikor mi a hallásvédelem fontosságáról beszélünk, ellenérzésekkel küzdenek, mert úgy érzik, a zenéjüket akarjuk elvenni. Pedig ez egyáltalán nincsen így, csak azt szeretnénk, hogy
élvezzék a zenét, de a hallásuk megmaradásával és fülzúgás nélkül!
Sokkal könnyebb a hallásodat megvédeni, mint hinnéd! Csupán néhány dologra kell odafigyelned.

Halkítsd le a zenét!

Semmi baj nincsen azzal, ha zenét hallgatsz, de semmiképpen ne told túl a hangerőt! Ha fülhallgatóval hallgatod, a legtöbb eszköz – így a telefonod is -, jelzi, ha túlléped a biztonságos hangerőt. Hallgass erre a jelzésre, és ne erősítsd tovább! Ugyancsak figyelj arra, hogy zárt szobában, autóban se hangosítsd fel nagyon a zenét. Ökölszabály, hogy ha már meg kell emelned a hangod ahhoz, hogy halld a másikat, akkor már túl hangosan hallgatod a zenét!

Tarts pihenést zenehallgatás közben!

Tudtad, hogy az erős zaj úgy tesz kárt a hallásodban, hogy a füledben lévő szőrsejteket roncsolja? Ám az emberi test csodálatos, a szőrsejtek képesek regenerálódni egy-egy intenzívebb hanghatás után, ám ehhez időre van szükségük.
Ezt tapasztalod akkor is, amikor koncert végén tompa lesz a hallásod, zúg a füled, majd reggelre „kialszod”.
Mindig hagyj időt a testednek, hogy ne érje túl sok káros inger, és legyen ideje pihenni is! Ezt úgy teheted meg, ha napi egy óránál többet nem hallgatsz zenét, vagy szüneteket tartasz zenehallgatások között, természetesen a biztonságos hangerősségre is ügyelve! Ha zajos helyen vagy, például szórakozóhelyen, akkor is szakítsd meg időnként a bulizást, és menj távolabb a zajtól! Keress egy csendesebb zugot, sétálj egyet, vagy beszélgess a barátaiddal! Meg fogja hálálni a füled!

Zenészként se vedd félvállról a hallásodat!

Akár hivatásos zenész vagy, akár csak hobbiból zenélgetsz egy zenekarban, számodra elkerülhetetlen, hogy használj valamilyen hallásvédelmi eszközt! Egy kis dob könnyen eléri a 100 decibeles hangerősséget, ami pár perc alatt képes halláskárosodást okozni. A profi zenészek közül sokak füle bánta már a rengeteg turnézást, Eric Clapton az egyik turnéja után egy ideig teljesen megsüketült, de Neil Young, Ozzy Osbourne, Phil Collins, és persze Ludwig van Beethoven is az áldozatok között van.
Egy zenésznek nyilván különösen fontos, hogy a hallása megmaradjon, sőt jól működjön, hiszen a karrierje, álommunkája múlik rajta.
Nem véletlen, hogy a füldugó forgalmazók a zeneiparban dolgozók számára speciális zenész füldugókat fejlesztettek ki, hiszen ott nem csak a hallás védelme elsődleges, hanem az is, hogy a munkájukhoz megfelelően halljanak a hallásvédelem mellett is. Ezt ezek a füldugók tudják biztosítani!
Hallgass zenét okosan! - hallásvédő tippek, ami nem csak a füldugó

Forrás: Unsplash

Állj távol a hangforrástól!

A zajártalom hatását befolyásolja az is, hogy milyen közel álltál a hangforráshoz. Minél közelebb, annál nagyobb az esélye annak, hogy komoly károkat szenved a füled. Éppen ezért próbálj minél távolabb kerülni a zene forrásától: koncerten sose állj a színpad előtti sorokban, és a szórakozóhelyeken is állj a hangfalaktól távol!

Használj füldugót!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a füldugók többek a szimpla memóriahabos szivacsnál!  A gyártók már rendkívül sokféle füldugót fejlesztettek ki és forgalmaznak, attól függően, mi a célod. Más füldugó alkalmas a füledbe, ha motorozol, más, ha zenész vagy, és más, ha csak szimplán jót aludnál este, de ugatnak a kutyák a szomszédban. Itt össze is foglaltam neked, hogy milyen fajta füldugók léteznek, olvasd el, tudd meg, neked melyikre van szükséged, és szerezz be egyet!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email