A foglalkoztatási zajártalom ugyanúgy bűnös lehet a korai halláskárosodás kialakulásáért mint az óvatlan fesztiválozás. Ugyan az már közismert, hogy a nehézipari gépekkel dolgozók hallását védeni kell a munka során, de vannak olyan munkakörök is, amelyekről nem az az első gondolatod, hogy a hangzavar, ami körülveszi az ott dolgozókat, káros lehetne a fülükre vagy a mentalitásukra. Ezekből hozok most néhányat.

Ha pályaválasztás előtt állsz, azt is érdemes átgondolnod az anyagi és egyéb szempontok mellett, hogy hallásodra milyen hatásai lehetnek egy-egy karrierútnak. Ha olyan foglalkozásokat kellene felsorolni, amelyekről biztosan tudjuk, hogy nem tesz jót a hallásunknak, akkor a zenészek, a DJ-k, hangosítók, a nehézipari gépekkel dolgozók és az építőiparban dolgozók biztosan rajta lennének a listán. De sajnos a jóval ártalmatlanabbnak tűnő munkakörök is rejtenek magukban veszélyeket a hallásunkra.

Mitől kell óvni a fülünket?

A fent felsorolt foglalkozásokról szinte mindenki tudja, hogy végzésük során olyan erős zaj éri a fülünket, ami viszonylag rövid idő alatt kárt okoz a belső fül szőrsejtjeiben, és ezáltal elősegít a halláscsökkenés kialakulását. Ám hallásunkra nem csak a nagyon erős zaj jelent veszélyt.

A hivatalos álláspont szerint már a 85 dB, és az azt kicsit is meghaladó zaj is károsítja a hallásunkat, ha huzamos ideig vagyunk neki kitéve.

És minél hangosabb a zaj, ami ér bennünket, és minél hosszabb ideig tart, annál jobban megviseli a fülünket. S bizony az időnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így a hosszú idő adott.

A foglalkozási zajártalomból fakadó hallásromlás legnagyobb veszélye, hogy sokszor fokozatosan alakul ki, és csak későn vesszük észre, hogy baj történt, amikor már késő.

Most azokat a foglalkozásokat gyűjtöttem össze, ahol a zaj nem kifejezetten erős, ám így is elegendő ahhoz, hogy ha valaki tartósan ilyen körülmények között dolgozik, akkor már halláscsökkenést szenvedjen el. Illetve azokat, amelyekről valamiért nem tudjuk elképzelni, hogy halláscsökkenést okozhatna.

#1 Fodrász

A fodrászat vonzó lehet sokak számára, mivel sok lehetőséget rejt magában ez a szakma, és a kreativitásukra építő emberek is megtalálhatják a számításukat benne, hiszen nemcsak szalonokban dolgozhatnak, hanem specializálódhatnak esküvői eseményekre, extrém frizurákra vagy borbély mesterségre.

Bármelyik utat is választjuk, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy nemcsak ollóval és fésűvel fogunk dolgozni, hanem zúgó hajszárítóval és trimmelővel is, amelyek ugyan csak 85 dB körüli hangot bocsátanak ki, ám naponta többször, hosszú ideig hallgatva fokozatosan roncsolja a belső fül szőrsejtjeit.

9 munkakör, amiről nem gondolnád, hogy károsítja a hallást!

Forrás: Unsplash

Nem véletlen, hogy a fodrászok gyakran sandítanak az ügyfeleik arcára és szájára:

” Sok évnyi fodrászkodás után már én is észreveszem, hogy nem hallok olyan jól, mint régen. Gyakran kapom magam azon, hogy a vendégeim száját figyelem beszélgetés közben, mert úgy próbálom értelmezni, hogy mit mond.” – Dóri, fodrász, 40 éves

#2 Óvónők és tanárok

Tanárnak és óvónőnek lenni sem olyan könnyű:

” Annak idején, amikor belevágtam a képzésbe, meg sem fordult a fejemben, hogy a gyerekek ennyire zajosak. A terem is visszhangzik, szól a csengő, gyakran kiabálni kell, a nagyszünetek hangosak a gyerekzsivalytól. Sokszor kimerült és fáradt vagyok, mire hazaérek, nem ritka, hogy a fejem is fáj. ” – Petra, tanár, 28 éves

Bizony, a sikoltozás, sírás, kiabálás és éneklés, amit egy tanár és egy óvónő naponta átél, szintén meghaladhatja a 85 decibelt. A zajtúlterhelés megnyilvánulhat fáradékonyságban és fejfájásban is, hiszen a folyamatos zaj nem hagyja pihenni egy pillanatra sem a szervezetünket. A tanárok közül a zenetanárok és a testnevelés tanárok különösen ki vannak téve a veszélynek, hiszen a hangos zene és a visszhangzó tornaterem cseppet sem kedvez a fülünknek.

#3 Futár

A futárokkal legtöbbször akkor találkozunk, ha hozzánk szállítanak ki valamit, és általában az a kép él a fejünkben róluk, hogy kiugranak házakhoz, lakásokhoz, és jönnek-mennek, az már kevésbé jut eszünkbe, hogy a megállópontok között folyamatosan zajos eszközön, zajos környezetben utaznak.

A közlekedés zaja 85 dB-es folyamatos zajszinttel jár, amit néha megszakít az akár 110 dB-en süvítő sziréna hangja. A motoros futárok emellett a szélzajjal is megküzdenek, ami elérheti a 103 dB -es zajszintet is.

” Rövid ideig voltam motoros futár, pizzákat szállítottam házhoz egy neves pizzérából. Egy idő után viszont váltottam, egyrészt a motoron ülni sem volt kényelmes egész nap a forgalomban, másrészt a folyamatos zaj is nagyon zavart, bár a végén én már beszereztem egy zajszűrő füldugót.” – Berci, 26 éves

#4 Kertészek és vidéki gazdálkodók

Általános tévhit, hogy a kertészek és vidéki gazdálkodók csendben dolgoznak. A természet csendje valóban adott, ám ezt megzavarja az elektromos, motoros eszközök és a különféle járművek zaja. Az aratás, a betakarított termények szállítása nem jár kis zajjal: a kombájn, a szállító teherautók, a traktor jócskán megnyirbálja a hallásunkat. A kertészek pedig a fűnyírók, ágdarálók, sövényvágók miatt küzdhetnek idő előtt halláscsökkenéssel.

9 munkakör, amiről nem gondolnád, hogy károsítja a hallást!

Forrás: Unsplash

#5 Vendéglátósok

Annyira evidensnek tűnhet egyeseknek, hogy a vendéglátózás mennyire károsítja a hallásunkat, hiszen üvölt a zene, rengeteg ember van egy helyen. Mégis sok fiatalnak lehet vonzó pultosként dolgozni a hangulat, a zene és a buli miatt.

Pedig egy szórakozóhelyen vagy egy bárban átlagosan 110 decibelt is mérhetnek, ami jócskán a biztonságos zajszint fölött van. Erről Peti is tud mesélni, aki három évig dolgozott a pult mögött az egyetemi tanulmányai mellett:

“Szerettem a munkám, mert fiatal egyetemistaként tetszett, hogy abban a közegben mozgok, ahová egyébként is vágytam és mentem volna. De tény, hogy rengetegszer estem haza fájó fejjel és ennek a három évnek köszönhetem a vissza-visszatérő fülzúgásomat is.”

#6 Asztalos

Ma már kezd visszajönni a szakmák megbecsülése, egyre több fiatal indul el a kézműves mesterségek irányába. Ám az egyes szakmák meglehetősen zajos munkaeszközökkel dolgoznak: az asztalosok hallása például a körfűrész, csiszológép, dekopírfűrész miatt kerül veszélybe.

“Én tinédzserkoromban sokat segítettem apámnak az asztalos munkákban. Sokszor én csiszoltam át a fafelületeket, és emlékszem, már akkor is éreztem, hogy ez milyen hangos. De csak felnőttkoromra jöttem rá, hogy amiatt alakulhatott ki a fülzúgásom.” – Áron, 40 éves

#7 Rendőr

Egy rendőr munkája során több alkalommal is ki van téve erős zajhatásnak:

  • közlekedéskor és forgalomirányításkor a forgalom zajának,
  • rendezvények biztosítása során a hangos zenének és a tömeg zajának,
  • lövészeteken, a fegyveres gyakorlások alkalmával,
  • a szirénák hangjának.

Mégsem alapfelszereltség náluk a füldugó vagy a fültok.

9 munkakör, amiről nem gondolnád, hogy károsítja a hallást!

Forrás: Unsplash

#8 Teherautó sofőrök, taxisok

A taxisofőrök és kamionsofőrök körében szintén nagyon gyakori a halláskárosodás, mivel órákat töltenek a zajos forgalomban.  Noha a 85 decibel nem tűnik magasnak, ám ha 8 óránál többet töltünk egy ilyen zajos környezetben, az már képes visszafordíthatatlanul károsítani szőrsejteink állapotát. A taxisok és a teherautó sofőrök pedig jóval több időt töltenek 8 óránál a forgalomban.

Ha így nézzük, nem is tűnik olyan soknak az a tarifa…

#9 Irodisták

Az egyik legbiztonságosabb és legkényelmesebb munkának ítélik meg azokat a munkaköröket, amit irodákban lehet végezni. Holott az ülőmunkát nagyon megsínyli a testünk, és az évtizedek alatt ebben a környezetben is képes romolni a hallásunk. A nyitott terek, a beszélgetések, a nyomtatók zaja egyáltalán nincs jó hatással a hallásunkra, sem pedig a munkavégzésünkre.

Nem segít az sem, hogy sokan a zenehallgatással próbálnak elmenekülni az egyterű irodák zajaitól, hogy nyugodtan tudjanak koncentrálni a munkájukra, de sajnos a fülesen keresztül hallgatott zene még jobban károsítja a hallásunkat, mivel ritkán tartjuk be a telefonunk által is jelzett biztonságos hangerőt.

És ez csak néhány hátránya az irodai munkának.

9 munkakör, amiről nem gondolnád, hogy károsítja a hallást!

Forrás: Unsplash

Mindig óvd a hallásodat a zajtól!

Bárhol is dolgozunk, bármilyen pályára is essen a választásunk, mindig gondoljunk a hallásunk védelmére. Íme néhány óvintézkedés, amit megtehetünk magunkért:

  • Ha zavar a környezet zaja, a hangos zenehallgatás helyett inkább használj zajszűrő füldugót!
  • Használj mindenképp hallásvédelmi eszközöket!
  • Időnként, ha van lehetőséged rá, szakadj ki a környezetből: sétálj egyet, vonulj el egy csendes helyre, ahol pihentetheted a füleidet!
  • Évente-kétévente menj el hallásvizsgálatra, hogy nyomon kövesd hallásod alakulását!
  • Ha teheted, élj a home office lehetőségével!
  • Próbálj meg halkabb eszközöket választani, vásárolni a lehetséges választékból!

Ha biztosan érzékeled, hogy a munkahelyeden a zajszint eléri a 85 decibelt, esetleg meg is haladja azt (ezt akár telefonoddal is mérheted erre megfelelő alkalmazással), akkor nyugodtan jelezheted a feletteseidnek, hogy tegyenek valamit a helyzet javításáért, vagy biztosítsanak a dolgozóknak megfelelő hallásvédelmi eszközöket.

Állj a hallásvédelem élére a kollégáidért is! Sokszor a feletteseid sincsenek tisztában azzal, hogy milyen veszélynek van kitéve a fülük!

Egy következő cikkben arra is hozok tippeket, miként lehet csökkenteni a zajterhelést az ott dolgozók számára.