“Közösség – együtt a közös jövőért” Program – Csendetlenkedő tábor

2017 őszén ültünk egy kávézóban egy újabb megbeszélés kellős közepén, és azon gondolkoztunk, hogyan tudnánk segíteni azoknak a szülőknek, akik hallássérült kisgyermeket nevelnek. Tudtuk, hogy a szülőket rengeteg kérdés foglalkoztatja:

 • Tanítsam jelelni vagy mindenképpen beszéljen?

 • A cochleáris implantátumot válasszam vagy a hallókészüléket?

 • Hogyan csináljam a fejlesztését otthon?

 • Hová vigyem őt most, hogy erre fény derült?

 • Mi vár rá a speciális vagy az integrált oktatásban?

 • Mennyire súlyos a helyzet?

 • Hogyan fog boldogulni az életben?

 • Mit fog dolgozni? Hogyan segítsem őt abban, hogy milyen pályát válasszon?

 • Vajon megérhetem- e valaha az ő világát?

 • Hogyan magyarázzam el az ő világát a rokonoknak és a környezetének?

 • Mit csináljak, ha kiközösítik?

 • Mit kezdjek a bennem tomboló érzésekkel? A bűntudattal, bizonytalansággal, tehetetlenséggel?

Ezért döntöttünk úgy mi, “A Hallás Társasága” Alapítvány munkatársai, hogy szervezünk egy nyári tábort – szabadegyetem jelleggel.

Azt akartuk, hogy a szülők válaszokat kapjanak a kérdéseikre szakemberektől, és egy olyan közegbe kerüljenek, ahol tabuk nélkül tudnak beszélgetni egymással az érzéseikről. Ki más is érthetné meg ezeket az érzéseket jobban, mint egy másik apa, anya, tesó és hallássérült? És ki adhatna jobb tanácsot náluk?

Így startolt el a Csendetlenkedő tábor 2018 nyarán.

A tábort elsősorban azoknak a szülőknek hirdettük meg, akiknek a gyermeke még nem töltötte be a 14. életévét, hallókészüléket vagy más hallásjavító eszközt visel, integrációban tanul, hangzó beszédet használ, vagy még az egész folyamat elején járnak, nemrég derült ki számukra a diagnózis.

Nyaralásba ágyazott szakmai előadások

Nem akartuk beosztani a táborozók minden idejét. Meg akartuk osztani a hasznos tudást, de szabadidőt is akartunk biztosítani a családok számára, hogy pihenhessenek, és beszélgethessenek egymással. Erre a tábor helyszíne rengeteg ehetőséget biztosított.

A tábornak a Pest Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány egyik táborhelye biztosított helyet Zamárdiban. Faházak, óriási szabad tér, kosár-és röplabdapálya, ping pong asztalok, bújós helyek, Balaton part – ezek mind hozzáadtak a családok pihenési lehetőségeihez.

Délutánonként beiktattunk néhány előadást a szülőknek, és amíg ők teleszívták magukat tudással, vagy éppen könnyítettek a lelkükön, önkénteseink felügyelték a gyerekeket játék során, vagy tartottak számukra foglalkozást.

Szakmájuk iránt elhivatott szakemberek jöttek el

Délutánonként előadásokat biztosítottunk a szülőknek. A napokat témmákra bontottuk, előadásainkat pedig eköré a nagyobb témák köré csoportosítottuk.

Volt Lélek, Oktatás, Karrier, és Hallás napunk, amelyek köré a következő témákat húztuk fel:

– Hallássérült gyermekek speciális oktatása
– Együttműködés az integráció sikeres megvalósítása érdekében
– Beszéljünk a kiközösítésről
– Ki vagyok én? – beszélgessünk a szülői gyászfolyamatról!

Olyan neves, szakterülteiken elismert szakértők jöttek el beszélgetni a szülőkkel, mint Dr. Perlusz Andrea, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának stratégiai és szakmapolitikai ügyekért felelős dékánhelyettese, Bodorné Dr. Németh Tünde, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának intézetigazgató-helyettese, Várhelyi Krisztina, audiológus, Nagyné Heidenwolf Erzsébet, fejlesztő gyógypedagógus.

Fontosnak tartottuk, hogy ne csak frontális előadásokban gondolkozzunk, hanem moderált beszélgetésekben is, ahol hallássérült fiatalok mesélnek a saját tapasztalataikról. Ezáltal a szülők kicsit jobban beleláthattak gyermekeik jövőjébe.

Ezek a fiatalok beszéltek szakértők bevonásával arról:

– milyen az oktatás az ő szemükkel,
– hogyan boldogulnak a munkaerőpiacon,
– milyen hallókészülékről implantátumra váltani,
– milyen gyerekkoruk óta CI-vel hallani.

A tábor ideje alatt hallókészülék forgalmazók is felállították standjaikat, hogy válaszoljanak a szülők kérdéseire a hallókészülék ellátással és a kommunikációs segédeszközökkel kapcsolatban.

A hangulat nagyon családias és bennsőséges volt. Az utolsó nap kincskereső játékot szerveztünk a gyerekeknek, megfestettük a táborfákat, este pedig tábortüzet raktunk, és szalonna sütögetés mellett beszéltük át az elmúlt napok tanulságait.

A többiről meséljen a hangulatvideónk: