Szülők ide!

5 gyakori hallásvizsgálat gyerekeknek, amivel te is találkozhatsz szülőként!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Szülőként, amikor felmerül a gyermekednél a hallássérülés gyanúja, biztosan aggodalommal tölt el, hogy hogyan fogják kideríteni pici babádnál, vagy már totyogó kicsidnél, hogy milyen mértékű a halláscsökkenése, hiszen nem tud visszajelezni. Te felnőttként valószínűleg csak a tisztahang audiometriát ismered, azt, amikor egy csendeskabinban ülve jelzel az audiológusnak, hogy hallod-e a fejhallgatódba adott hangot. Pedig számos más vizsgálat létezik még, amelyeket különböző életkorban végezhetnek el a gyerekeken.

Most nem kimondottan az újszülöttkori hallásszűrés protokollról fogok írni, ami segít időben észrevenni, hogy a pici hallásával gond van. Arról egy másik cikkben írok majd, mert az időben felismert halláscsökkenés kulcsfontosságú ahhoz, hogy  időben megkezdődjön a gyermek hallókészülék ellátása, ami pedig abban játszik fontos szerepet, hogy a beszédfejlődés elindulhasson. Most kifejezetten a különféle hallásvizsgálatokat gyűjtöm össze, amelyekkel találkozhattok a gyermekeddel, ha a hallását szeretnék megvizsgáltatni.

Melyik a legmegfelelőbb hallásvizsgálat gyerekeknek?

Ez sok mindentől függ. Hogy a pici mennyi idős, tud-e ülni, tud-e a kezeivel tárgyakat megfogni, vagy hogy mit szeretnénk megtudni a hallásáról, füléről pontosan.

Az viszont biztos, hogy nem kell aggódnod amiatt, hogy a gyermeked nem tud visszajelezni egyértelmű jelzéssel, ugyanis létezik több olyan hallásvizsgálat gyerekeknek, amelyeknél erre nincsen szükség. Ezeket objektív vizsgálatoknak nevezzük, ezek során ugyanis az eredmények létrejöttéhez elég pusztán a gyermeked jelenléte. Kisgyermekek részére vannak tájékoztató jellegű szubjektív hallásvizsgálatok is, ugyanis már egész pici babák reakcióiból is tudunk valamennyire olvasni.

5 gyakori hallásvizsgálat gyerekeknek, amivel te is találkozhatsz szülőként!

Forrás: Unsplash

Magatartás megfigyelésen alapuló audiometria

Az egészen pici babákat értelemszerűen nem lehet beültetni a csendeskabinba, viszont számtalan más módon meg tudunk győződni arról, hogy a hallásuk jól működik-e. 

A pici babák számára minden inger - így a hanginger is - új, amire határozottan reagálnak alapvető reflexmozgásokkal: pislognak, odafordulnak a hang irányába, megijednek a hangoktól, vagy sírva fakadnak.

A magatartás megfigyelésen alapuló audiometriánál tehát különböző erősségű akusztikus ingereket adunk a babáknak, és megfigyeljük, hogyan reagálnak. A reakció sokféle lehet:

  • összekapja az ujjait,
  • elkezd sírni,
  • abbahagyja a sírást,
  • felébred,
  • pislog,
  • megijed,
  • összerezzen,
  • aktív szemmozgást végez.

Természetesen nem könnyű ezt a vizsgálatot megbízhatóan elvégezni, sokkal inkább tájékoztató jelleggel használjuk, hiszen ebben a korban könnyen elterelődik a picik figyelme, nyűgösek lehetnek, vagy fáradtak.

Emiatt fontos, hogy objektív vizsgálatokkal is kiegészítsük a szubjektív vizsgálatokat.

OAE ÉS BERA

A legmegbízhatóbb eredményeket pici babáknál és gyerekeknél az otoakusztikus emisszió és a BERA hallásvizsgálat együttes használata biztosítja.

Ez a kettő vizsgálat ugyanis a teljes halláspályáról ad információt.

Az OAE vizsgálat során a belső fül működéséről tudunk meggyőződni. A vizsgálat során egy speciális, kétfuratú fülillesztéket helyeznek a gyermek hallójáratába. Ennek a hangszóróján keresztül küldenek hangokat a dobhártyára, melyek eljutnak a csigában lévő aktív külső szőrsejtekig. Azok visszaverődő válaszát pedig a mikrofon méri.

Az OAE már két napos babáknál is használható csendes környezetben, nyugalmi állapotban. Negatív eredménynél többször ismétlünk, hiszen könnyen lehet, hogy elmozdult az illeszték, esetleg nedvesség van a fülben. Ám, ha a vizsgálat jó eredményt hoz, akkor is fontos meggyőződni BERA vizsgálattal arról, hogy a belső fül utáni szakasza is jól működik a hallópályának.

5 gyakori hallásvizsgálat gyerekeknek, amivel te is találkozhatsz szülőként!

Forrás: Unsplash

A BERA hallásvizsgálat altatásban vagy bódításban történik, ekkor a gyermek füléhez illesztett mikrofonból többezerszer ismételt klikk hangot küldenek, majd a gyermek homlokára illesztett  elektródákon keresztül mérik a visszaérkező EEG hullámokat, amit a számítógép dolgoz fel. Így képet kapunk arról, hogy hol van a gyermek hallásküszöbe.

Ha már nagyobb a gyermek

Ha a gyermek már tud ülni, és a fejét el tudja mozdítani jobbra és balra, már képes részt venni a vizuális megerősítésen alapuló audiometria hallásvizsgálaton.

A vizsgálat során ugyanis a gyermeknek egyenesen kell ülnie, és oda kell fordítania a fejét a hangforrás irányába. Ez a fejmozgás egy olyan erős visszajelzés, ami alapján már meg tudjuk állapítani, hogy a gyermek meghallotta-e az adott hangot.

A vizsgálat során a gyermek két hangszóró között ül önállóan vagy a szülő ölében. Elé játékokat tesznek, hogy a figyelme elterelődjön, majd erős hangingert kap felváltva mindkét oldalról egy vidám, szerethető vizuális képpel együtt. Így a gyermek motivált lesz arra, hogy a hang irányába nézzen, hogy újra láthassa a számára tetsző képet. Minden egyes hangjelzés után a figyelmét visszavonjuk az asztalra.

Először begyakorolják, hogy mi a helyes reakció, majd ha a gyermek megtanulta, elkezdődik a tényleges vizsgálat a különféle erősségű hangadásokkal.

A hallásmérés is lehet játék

Ha a gyermek már képes utasítást követni, és a kezeivel ügyesen dolgozik tárgyakkal, a játékaudiometria egy élvezhető módja a hallásvizsgálatnak.

Ilyenkor az előző vizsgálathoz hasonlóan járnak el, annyi különbséggel, hogy  a gyermeknek valamilyen játéktevékenységet kell elvégeznie, ha hallja az adott hangot a fejére helyezett fülhallgatón keresztül: például a dobozba kell dobnia egy játékot.

A gyerekek hallása mérhető, csak türelem kell hozzá

Tehát, a gyermekek hallása mérhető, ha az életkorukhoz megfelelő hallásvizsgálattal látnak neki a feladatnak. Azt azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a gyerekek hallásmérése sokkal időigényesebb, több ismétlésre lehet szükség, hogy biztos eredményt kapjunk. Nem ritka, hogy többször kell ismételni, ha eltérő eredmények jönnek ki, ám emögött számtalan ok meghúzódhat:

 • a gyermek nem tud eléggé koncentrálni az adott feladatra,
 • nyűgös vagy fáradt,
 • nem tud együttműködni valamilyen okból az audiológussal, nincs meg a kapcsolat az audiológus és a gyermek között,
 • a gyermek fülében van zavaró folyadék, vagy más akadály (OAE- nál probléma).
5 gyakori hallásvizsgálat gyerekeknek, amivel te is találkozhatsz szülőként!

Forrás: Unsplash

Így máris érthető, miért nehezebb, és miért tart tovább egy gyermek hallókészülékét pontosan beállítani, mint egy felnőtt hallókészülékét. Ideális esetben az lenne a jó, ha a szurdopedagógus és audiológus együttesen dolgozna a hallókészülék beállításán. Még ha személyesen ez nem is sikerül, legalább egy üzenőfüzeten keresztül segítsék egymás munkáját.

Tudom, hogy nem egyszerű szülőként, hogy azon kell aggódnod, hogy gyermeked hallókészüléke jó e számára, és hogy jól be van-e állítva. Ebben segíthet neked egy hallássérült gyermek anyukája, Noémi, aki ebben a cikkben jól összefoglalta, mire érdemes figyelned!

Legyél része egy támogató közösségnek!

Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top