Vendégposzt

Honnan tudjam, hogy jó a hallókészülék a gyermekemnek?

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Szeretem olvasni a Cicanapló írójának, Ambrózy Noéminek a bejegyzéseit. Noémi mondanivalója hiánypótló lehet azoknak a szülőknek, akik szintén hallássérült gyermeket nevelnek. Azért, mert a Cicanapló pont azokat a dilemmákat, kérdéseket, tapasztalatokat, nehézségeket dolgozza fel, amivel minden hallássérült gyermek édesanyja vagy apukája szembesül, átél. Az ilyen szösszenetek sokat segítenek, eszünkbe juttatják, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel és a gondolatainkkal.

Noémi egyik írását itt már olvashattátok, akkor arról írt, milyen kéretlen tanácsok érthetik az embert, miközben hallássérült gyermeket nevel. Most egy jól ismert problémakört járt körbe: hogyan lehet a lehető legjobb hallókészüléket kiválasztani hallássérült gyermekünk számára. Olvassátok és szeressétek!

*

Amikor Puha Andi írt cikket arról, hogy hogyan kell hallókészüléket választani, rögtön azt éreztem, hogy nekem szülőként ezek a pontok nehezen alkalmazhatóak, hiszen teljesen más körülmények között kell választanom.

A hallókészülék választás a gyermekeinknél igazán nagyon kényes téma, főleg, amikor először kell ezt megtennünk. Van, hogy még a sokkon sem tettük túl magunkat, hogy ezentúl az életünk megváltozott, és az érzés is olyan lehet, mintha úszni tudás nélkül dobtak volna bele egy erős sodrású folyóba. És vajon mit kezdjünk azzal, hogy a gyerekünk még nem beszél?

A felelősség részét is fel kell dolgoznunk, hiszen nagyon sok esetben az első hallókészüléke az, amivel meg fog tanulni beszélni, a második, amivel iskolába megy, és ebben az időszakban még igazán nem tudja elmondani, hogy neki mi a jó.

Sajnos az audiológián sokszor arra sincs idő, hogy elmondják a készülék kezelését, karbantartását, hát még azt, hogy mi az, ami alapján válassz. Ebben a legnagyobb segítséget a gyermekkel foglalkozó szurdopedagógus tudja adni, ám sokszor ez a lehetőség sem áll rendelkezésre az első készülék kiválasztásakor.

A jó hallókészülék egy jó beállítással segít abban, hogy a gyermekünk:

 • könnyebben megértse a körülötte lévő világot,
 • elfogadja és megszeresse a hallókészülékét,
 • megtanuljon differenciáltan hallani,
 • arra forduljon, amerről a hang jön,
 • megtanuljon beszélni.

Arra gondoltam, hogy összegyűjtöm, mi mi alapján választottuk ki a hallókészüléket, és mire igyekeztünk odafigyelni akkor, amikor először csöppentünk bele ebbe a világba.

Honnan tudjam, hogy jó a hallókészülék a gyermekemnek?

Forrás: Unsplash

Nekünk nagyjából két hetünk volt a diagnózis után, amíg elkészült az első illeszték, ennyi időnk volt a kutatásra. Mondanom sem kell, nem volt elég. Sok szülővel beszéltem, akiktől megkérdezhettem, hogy milyen készülékük van, és a nevek nem mondtak semmit. Ez persze rendben van.

Minden készülék más-más hangzású, más-más támogatással rendelkezik, és egyetlen névből vagy weboldalból nehéz eldönteni, hogy melyik is lehet a jó a gyermekünknek.

Nagyon fontos, hogy tudd, jogotok van kipróbálni a TB-támogatott hallókészülékeket! Ha az egyiket elvitted, de a próbaidőszak végén úgy érzed, nem győzött meg, jogod van elvinni a következő esélyes darabot újabb teljes próbaidőszakra.

Azt is fontos tudni, hogy a leglátványosabb változás mindig a legeslegelső készülékkel lesz. Az lesz az, amivel a gyermeked megtapasztalja a hangok világát. Rengeteg videót láthatsz a neten, hogy milyen az, amikor a gyermek először hallja a szülő hangját. Természetesen nem tudom könnyek nélkül végignézni ezeket, de az is igaz, hogy ezt a fajta reakciót a következő hallókészüléknél már nem fogod tapasztalni.

Arra is lehet számítani, hogy a beállítás elsőre nem lesz tökéletes.

Vannak bizonytalanságok, amik csak a későbbi mérések során fognak konkretizálódni, de emiatt nem kell aggódni. Maga a beállítás egy külön történet, de a jó hír az, hogy enélkül is fogsz tudni választani.

Az sem mindegy, hogy mikor kapja a készüléket a gyermek: az én kislányom 13 hónaposan, a kisfiam 3 hónaposan kapta meg az első hallókészülékét. Természetesen az életkorból adódóan más-más lesz a tesztelési lehetőség. Például a három hónapos gyermektől nem várhatjuk, hogy utána fordul a hangnak, hiszen egy halló gyermek se tenné. 

Mi igyekeztünk nagyon körültekintőek lenni, de el kell fogadni azt is, hogy nem lesz meg minden tudásunk ahhoz, hogy tökéletesen végiggondoljunk mindent. Minden gyermek más, minden történet más. A legjobb, amit tehetünk, hogy ezt elfogadjuk, és végigcsinálunk annyi mindent, amennyi belefér az időnkbe és a lehetőségeinkbe. 

Legyen jó az illeszték

A diagnózis után az első dolog, ami történni fog, hogy készül egy illeszték-minta a gyermek füléről. Ennek fontos szerepe lesz abban, hogy a hallókészülékből hogyan jut be a hang a fülbe. Hallókészüléktől függetlenül fontos, hogy ne halljuk vissza magunkat, amikor a gyermek mellett beszélünk.

Ő nem fogja annyira érzékelni, de ilyenkor a hangátadás nem tökéletes.

Ha a kezünkkel kis csészét formázunk, és odatartjuk a füléhez, akkor se sípoljon, gerjedjen. A hang fizikai terjedését a készülék beállításaival már korlátosan lehet javítani,  ezért érdemes odafigyelni, hogy az illeszték jó legyen.

Kerítsünk hangos játékokat

A legegyszerűbben a kisgyerekeknél érdekes hangú játékokkal tudjuk tesztelni, hogy jól hallja-e az összes frekvenciát. Elsősorban nem a zenélő-villogó játékokra gondolok, hanem például esőcsinálóra, magas hangú, halk sípoló izékre, rumbatökre.

Honnan tudjam, hogy jó a hallókészülék a gyermekemnek?

Forrás: Unsplash

Apró hangokra, amikre odafordulhat, amik érdekelhetik őt. Vegyük figyelembe, hogy életkora szerint mi várható el tőle (ebben a védőnő is tud segíteni), de már pár hónapos gyermeknél is érzékelhető, hogy megáll a mozdulataiban és fülel. A nagyobb gyerek már elkezdi keresni a hangot. Ő sem fog odafordulni, hiszen még tanulnia kell az irányhallást is, de már sokkal feltűnőbbek a reakciói. Elég ritka, hogy olyan játékaink legyenek, aminek a hangereje és a frekvenciája is ismert lenne.

Ha a madárcsicsergés-jellegű hangokat meghallja a gyermekünk, akkor elég biztosak lehetünk abban, hogy jó a hallókészülék neki.

Ebben nagy segítség lehet a beszédbanán ismerete. Ez egy olyan diagram, ahol megismerheted, hogy mi milyen frekvenciájú és hangerejű hangot ad.

Ne próbáljunk túl sok hallókészüléket

Felnőttként addig érdemes próbálkozni, ameddig nem találod meg a legjobbat, de egy kisgyermek három-négy után már biztosan besokall. Szóval érdemes legalább kettőt, de maximum négyet nézni. Ez persze azt is jelenti, hogy érdemes egy kis körképet nézni a hallókészülékekről és arról, hogy ki fogja azt állítani. Természetesen nem mindenkit érdekelnek a műszaki adatok, első alkalommal mégis azt javaslom, hogy érdemes kicsit beleásnod magad, hogy jobban megértsd, hogy hogyan fog hallani a gyermek.

Figyeljünk a műszaki lehetőségekre

Egy gyermeknél az is fontos, hogy a hallókészülék mit bír. Nem jó, ha folyton azon kell aggódnunk, hogy szeretett gyermekünk megcsócsálja a hallókészüléket, elássa a homokozóban, elhajítja méteres ívben. Hasznos, ha csepp és porálló. Jó, ha létezik az elem-ajtóra gyerekzár. Szerencsére egyre több készülék tudja ezt, de érdemes rákérdezni mielőtt véglegesítjük a készüléket.

Honnan tudjam, hogy jó a hallókészülék a gyermekemnek?

Forrás: Unsplash

Adjunk időt a próbának, de hallgassunk a megérzéseinkre

Érdemes legalább egy hetet egy hallókészülékkel tölteni, próbálgatni, hagyni, hogy a gyermek hozzászokjon. De előfordulhat, hogy azonnal érzed, hogy valamiért nem jó. Ha a gyermeked ingerlékeny, megijed a hangoktól, a készülék sokat sípol, akkor érdemes hamar visszamenni az audiológushoz, hogy átbeszéljétek, mi lehet a probléma. És persze ilyenkor az is lehet, hogy egyszerűen nem válik be az a készülék, amit elhoztatok. Bízz magadban, érezni fogod, ha valami nagyon nem stimmel.

Próbáljunk reagálni a gyermek összes rezdülésére

Ez már nem is annyira a hallókészülék kiválasztásánál fontos, hanem a tanulásnál. Próbáljunk figyelni, hogy mik azok a hangok, amikre felfigyel a gyermek. Ez nagy segítség tud lenni az audiológusnak a beállításnál. Van egy remek teszt, amit már nagyobb gyerekeknél szokott a szurdopedagógus alkalmazni. Ez a Ling-teszt, ami úgy lett kitalálva, hogy a különböző frekvenciák differenciálását tudja vizsgálni. Ha van egy szuper audiológusod, akkor ő meg fogja tudni abból mondani, hogy mikre figyel fel, és mikre nem, hogy min érdemes még állítani a hallókészüléken.

Hogyan találjam meg az álomaudiológusom?

A hallássérült gyermeket nevelő ismerőseidtől, közösségedtől! A jó audiológust ugyanis nem kell keresned, hanem ajánlani fogják neked, mert elégedettek vele. Egy szülői közösség sokat tud segíteni neked a döntés meghozatalában. De alapvetően azt érdemes figyelembe venned, hogy ki az, akinek megbízol a szavában, és akinél általában úgy érzed, hogy egyenrangú félként tudtok együtt dolgozni.

Tedd félre a jövőre vonatkozó gondolataidat, és koncentrálj a jelenre!

És a legeslegfontosabb, hogy adj időt magatoknak. Adj időt arra, hogy hozzászokj a gondolathoz, hogy mostantól ez az életetek része lesz. Keress magadnak segítséget, ahol tudnak támogatni a döntéseidben anélkül, hogy még több kérdéssel halmoznának el, és tudd, hogy létezik olyan közösség, ahol vannak olyanok, akik ezen az úton már előttetek járnak. Nem vagy egyedül, és nem kell magányos harcot vívnod!

Honnan tudjam, hogy jó a hallókészülék a gyermekemnek?

Forrás: Unsplash

Legyél része egy ilyen közösségnek!

Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted a gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email