Szülők ide!

5 tipp, hogyan vonhatod be hallássérült gyermekedet az ünnepi készülődésbe!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Jól emlékszem a gyermekkori karácsonyaimra, és általában minden évben írok is erről valamilyen formában. Egyrészt azért, mert izgalmas egy másfajta dimenzióból bemutatni ezt az ünnepet, másfelől pedig azt gondolom, hogy hallássérült gyermeket nevelő szülőként neked is hasznos lehet a gyermeked szemszögéből látni a Szentestét és az azt megelőző varázslatos időszakot.

Itt írtam már egy konkrét karácsonyi emlékemről, hogy nekem milyen volt arra ébredni 24-én reggel, hogy díszbe öltözött a ház, és a fa ott pompázik a szobában, ebben a cikkben pedig bővebben kitértem arra, hogyan érzékeli egy hallássérült gyermek az ünnep egyes mozzanatait. Itt pedig más hallássérült fiatalokat kértem meg, hogy meséljenek a karácsonyaikról.

Vitathatatlan, hogy egy hallássérült gyermek számára a karácsonyi időszakban különösen erőteljesen előtérbe kerül a vizualitás. Neked szülőként ez egy remek alkalom arra, hogy a gyermekedet a hallásán kívül minden más érzékszervén keresztül behúzd ebbe a varázslatos hangulatba. Így, ha nem is hallja meg az ünnep egyes jellegzetes hangjait úgy, ahogy te, biztos lehetsz benne, hogy felejthetetlen karácsonyi emlékei lesznek! Itt is van 5 klassz tipp, hogy mit érdemes vele csinálnod!

5 tipp, hogyan vonhatod be hallássérült gyermekedet az ünnepi készülődésbe!

Forrás: Unsplash

Készítsetek együtt sütit!

Egy mézeskalácsnak való tészta gyurmázása és kidíszítése írókával önmagában is hatalmas élmény. Ám ezen kívül a gyermeked finommotorikáját és szem kéz koordinációját is kiválóan fejleszti, azaz a kezeit és a szemét megtanulja ügyesen egyszerre használni, adott tevékenységre fókuszálni, az ujjacskái pedig ügyesen gyakorolják azt, hogyan tudnak finomabb, óvatosabb, pontosabb változtatásokat elvégezni.

Egy hallássérült gyermeknek egy sütés maga a kánaán. A finom fűszeres illat, a sütő melege, a tészta porhanyóssága, az íróka különféle állagai mind intenzív emlékké válnak számára.

Nem muszáj pont mézeskalácsot sütnötök, készíthettek bármit, ami lehet szaggatni, díszíteni, formázni és gyúrni. Használhattok nyomdákat és pecsételőket is, akár egy csipkét vagy egy mintás felületet. Érdemes a sütéssel kapcsolatos szavakat gyakran ismételni: sütünk, mézeskalács, bekenem, szaggatom. A gyakori ismétléssel a gyermekedben is rögzülhet ezeknek a szavaknak a dallama, jelentése, és ha a gyernekedtől elvárható, akkor kérheted is, hogy ezeket a szavakat modja is vissza.

Alkossatok valamilyen karácsonyi dekorációt!

Számtalan lehetőség van ma már arra, hogy valamilyen karácsonyi díszt készítsetek. A Pinterest tele van ötletekkel, és ezek mind tele vannak olyan mozdulatsorokkal, ami élmény egy gyermeknek: ragasztás, csillogó dolgok alakítása, tapintása, papírzsizsegés, ritkán látott tárgyak megszaglászása, megfigyelése. A téli időszak jól ismert dolgait is érdemes felhasználnod, amit a gyermeked hozzá tud kötni a karácsonyhoz: fenyőág, csipkebogyó, tobozok, angyalhaj, színes kis gömbdíszek.

Így vizuálisan szintén rengeteg élményt szívhat magába, akár még hagyományt is kialakíthattok ezzel kapcsolatban.

5 tipp, hogyan vonhatod be hallássérült gyermekedet az ünnepi készülődésbe!

Forrás: Unsplash

Figyeljétek meg a karácsony csendes elemeit!

A karácsonynak nemcsak hangjai, hanem illatai, vizuális elemei, ízei, anyagai és illatai is vannak. Érdemes ezekre is koncentrálnotok a hangok mellett.

Fedezzétek fel együtt ezeket, beszéljetek róla, figyeljétek meg közelebbről, ízleljetek, szippantsatok nagyokat és simogassatok különféle felületeket, textúrákat.

Nekem élénken megmaradtak a karácsonyfa díszei az emlékezetemben: a gömbök csillogása, a diszcsillagok pörgése, a fények villódzása. Anyukám mindig sütött mézeskalácsot, így az nálunk sem maradhat ki sosem, hogy az illatát valahogyan be ne csempésszem. A fahéj és a forralt bor illata is ilyen, mi ugyan nem isszuk, de az illatos gyertyából ez az illat is árad. A fenyő ágak szúróssága sem hiányozhat nekem, mindig végigsimítok a karácsonyfánk ágain emiatt.

Fordítsatok ti is időt arra, hogy ezeket megszemléljétek közelebbről, megvizsgáljátok, nevén nevezzétek, a milyenségét megfogalmazzátok.

Hidd el, meg fog maradni benne!

5 tipp, hogyan vonhatod be hallássérült gyermekedet az ünnepi készülődésbe!

Forrás: Unsplash

Fedezzétek fel a kinti téli világot!

Ha karácsony, akkor bizony a kinti tél érzés sem maradhat el. Számomra a karácsony egybefonódott azzal, hogy esténként több családdal együtt kimentünk az utcára, a gyerekek szánkóra ültek, a szülők pedig húzták őket a havas úton (nem volt túl nagy forgalom akkoriban). Emiatt aztán a karácsonyi élményeim közé ugyan beszivárgott az, hogy kint vagyunk, homályos minden, sötét van, csak az utcalámpák derengése adott fényt, és ezért fogalmam sincs mi történik, de jött mellé más is:

 • a hideg csípése az arcomon,
 • mindig elveszítettem egy kesztyűt,
 • hógolyócsaták,
 • mindig lecsúszott a sapkám, és nagyon viszketett a homlokom az anyagtól,
 • a szánkó mozgása, ahogy megindul alattam, és a hasizmom feszülése, hogy le ne essek,
 • a hó csikorgó érzése a csimám alatt,
 • a hó, ahogy rászáll a szempillámra,
 • a hó, ahogy elolvad a nyelvemen,
 • a hó vakító fehérsége sötétben is,
 • ahogy ha bementünk, kimelegedtem,
 • a forró tea íze és illata.

A kint és bent váltakozása, az aklimatizálódás, a kinti téli világ összemosódott nálam a karácsonnyal. Biztos nektek is van valamilyen hagyományotok, ami kint történik. Igaz, nincsenek már nagy havazások, sem igazi, fehér karácsony, de a mostani télnek is van egy arca, amit érdemes közelről megtapasztalnia.

5 tipp, hogyan vonhatod be hallássérült gyermekedet az ünnepi készülődésbe!

Forrás: Unsplash

Hallgassatok karácsonyi dalokat!

Egyáltalán nem kell háttérbe kerülnie a zenének, csak azért, mert a gyermekednek a hallása nem tökéletes! Nyugodtan mondókázzatok, énekelj neki karácsonyi dalokat, mehet zene a háttérben! A mondókázás, különösen, ha odafigyelsz, hogy az ő nyelvi szintjének megfelelően tedd, és kiegészül mozgásos játékkal, az remekül fejleszti a gyermeked ritmusérzékét, és elülteted benne a dallam szeretetét is.

Remek játékokat is kitalálhatsz, amivel a hallásfigyelmét fejlesztheted. Például énekelhetsz neki, vagy lejáthatsz egy karácsonyi számot, és kiadhatod feladatnak, hogy addig rakhat díszeket a fára, amíg szól a zene. Ha abbamarad, neki is félbe kell hagynia a díszek rakosgatását.

Én sosem hallottam a dalok szövegeit, mégis a dallamvilág megmaradt bennem, olyan erősen, hogy felismerem, ha karácsonyi zene megy valahol. A hallássérült gyermekek hallása elképesztően sokarcú. Meglepődsz majd, milyen sokféleképpen képes gyermeked felismerni hangokat!

Ezek mind iránymutató jellegű ötletek, amit érdemes a gyermeked nyelvi szintjének, hallásának, fejlődésének megfelelően átalakítanod. Ebben a gyermeked szurdopedagógusa tud neked segíteni majd.

Neked vannak bevett karácsonyi hagyományaid?

Oszd meg velünk és a többi szülővel is! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top