Szülők ide!

Így lesz könnyebb gyermekednek a hallókészülék megszokása!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Egy felnőttnek sem mindig megy egyszerűen a hallókészülék megszokása, hát még egy kisgyermeknek! Kitépi, eldobja, nem engedi betenni. Én ugyan egyáltalán nem emlékszem, milyen volt nálam ez az időszak, a hallássérült gyermekek szülei azonban végigküzdik az egész folyamatot, hiszen a hallókészülék hordása nélkül nem lehet teljes a gyerkőc fejlesztése. 

A hallássérült gyermek megfelelő fejlődésének legfontosabb része, hogy a hallássérülés időben, azaz minél hamarabb kiderüljön, és hallókészülék ellátása megkezdődjön. A beszédfejlődéshez elengedhetetlen, hogy a gyerkmek hozzájusson a hangingerekhez, hiszen ezek az ingerek segítenek kialakítani az agyban a beszéd folyamataihoz szükséges idegi kapcsolatokat, és ehhez bizony minél hamarabb hallókészüléket kell viselniük.

Persze, ez nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre hangzik. A gyermekek füle folyamatosan nő, gyakran kell illesztéket cserélni, nem tud úgy visszajelezni, mint egy nagyobb gyerek, így a hallókészülék beállítása sem megy könnyedén. Időbe telik megtalálni a jó beállítást, hangerőt, és persze a gyermeket is váratlanul érik az új ingerek.

Minél korábban kap hallókészüléket a gyermek, annál könnyebb a megszokás. Hiszen egy hosszúra nyúló csenddel teli időszak után riasztó lehet egy-egy hang, furcsa lehet az idegen érzés a fülükben, ugyanakkor van egy dolog, ami segíti a hozzászokást: a gyermeki kíváncsiság.

Mindig fantasztikus megfigyelni, ahogyan a gyerekek rácsodálkoznak a hangra, főleg, ha már meg is értik, hogy a hangok honnan jönnek, és hogy ők is létre tudják hozni őket. A gyerekek szeretik a hangokat. A hang egy erőteljes inger számukra, amit nem tudnak csak úgy figyelmen kívül hagyni, és hamar megértik, hogy a hangok összekapcsolják őket a külvilággal: anyával és apával.

Ha ezt már értik, a gyerekek akarnak hallani.

Persze, mire eljutunk a hallókészülékét szerető gyermekig, ki jobban, ki kevésbé, de megküzd az odáig vezető út nehézségeivel. Néhány dolog azonban segíthet átvészelni ezt az időszakot, ezeket próbáltam meg összegyűjteni most.

#1 Használj sapkát és fejpántot!

Gyakran megesik, hogy a gyermek határozottan kifejezi, hogy nem akarja a hallókészüléket a fülében érezni: kitépi azt a füléből. Ennek a hátterében sok kiváltó ok lehet, és a legjobb, ha sikerül rájönni, mi az.

Amíg a gyermek pici, és önkéntelenül is kiszedi a füléből a hallókészüléket, érdemes  a fület is takaró sapkát vagy fejpántot húznod a fejére, hogy ne legyen olyan könnyű dolga. Ez akkor is beválhat, ha a gyermek már nagyobb, és még csak ismerkedik a hangokkal. Ha még nem tudja hova tenni a hangingereket, és éppen tanulja, hogy a hangok hangforráshoz köthetőek, és hogy ő is képes zajt kelteni, addig zavaró lehet számára a zaj.

Fontos, hogy ilyenkor is szoktassuk őt a hallókészülékhez, hiszen csak így lehet őt megismertetni a hangokkal a fejlesztések alatt.

Így lesz könnyebb gyermekednek a hallókészülék megszokása!

Forrás: Unsplash

#2 Ellenőrizd a hallókészülékét!

Ha a gyerkőcöd már élvezi a hangok társaságát, de észreveszed, hogy kiszedi a füléből a hallókészüléket, akkor jobb, ha megnézed közelebbről a fülét és a készülékét is, ugyanis valószínűleg valami zavarja:

  • lehet, hogy az illeszték nyomja a fülét,
  • lehet, hogy az illeszték anyaga irritálja,
  • vagy fáj a füle,
  • esetleg nem szól a hallókészüléke,
  • vagy éppen ellenkezőleg: túl hangos vagy halk.

Ellenőrizd, hogy a hallókészülék be van-e kapcsolva, az illesztéke nincs-e eldugulva, az elemek nem merültek-e le, a hangerő szabályozó nem mozdult-e el. Ha nemrégiben voltatok hallókészülék beállításon, az is lehet, hogy a beállítás nem kényelmes a számára. Keressétek fel újra a hallásgondozót, és kérjetek változtatást!

#3 Kövesd a fokozatosság elvét!

Noha a cél az, hogy a hallókészülék ébredéstől lefekvésig legyen a gyermeked fülében, ez nem megy egyik napról a másikra. A sok hanginger okozhat fejfájást, fáradékonyságot, frusztráltságot, ha még nincs hozzászokva a gyermek.

Én még felnőttként is tartok csendnapokat, amikor pihentetem a füleimet.

Tehát, ha szemmel láthatóan nyűgös a gyereked, és szabadulna a hallókészüléktől, nyugodtan vedd ki a füléből, és engedd pihenni. Később pedig újra betehetitek. Tapasztald ki, mennyit bír elviselni a gyerkőcöd a hangokból, és fokozatosan növeld az időtartamot, napról napra. Ebben az audiológusod is segít majd!

#4 Alakítsatok ki rutint!

Eleinte érthető módon, te kezeled a gyermeked hallókészülékét, de amint lehet, törekedj arra, hogy ez válljon közös feladattá vele. Érdemes reggelente rögtön a hallókészülék behelyezésével kezdenetek, ugyanis a te hangod egy pozitív élmény számára már rögtön ébredéskor. Beszélgess vele a hallókészülékéről az ő szintjén, hogy mire való, miért van a fülében. Cseréljetek együtt elemet, engedd, hogy ő tegye a helyére, ő kapcsolja be vagy ki. Így szépen, lassan átveszi a hallókészülék kezelését, és megtanul vigyázni rá.

#5 Keltsd fel az érdeklődését a hangok iránt!

Minden gyerkőcnk vannak kedvenc hangjai. Én a zongorát imádtam, de láttam gyereket rajongani a hangot kiadó plüssállatokért is. Ez, az egyes hangokért való rajongás megerősíti a gyermeket abban, hogy akarja viselni a hallókészülékét, hogy hallhassa a kedvenc hangjait. Te segíthetsz neki abban, hogy megtalálja azokat. Hallgassatok együtt mondókát, zenét, használjatok hangszereket, látogassatok el zenés programokra.

Építs a kíváncsiságára, és mutasd meg neki, hogy a hangok milyen sokféle szórakozási lehetőséget biztosítanak a számára!

#6 Olvassatok együtt könyvet hallássérülésről

Itt már összeszedtem néhány szuper könyvet, amik segítenek a beszédfejlesztésben, de érdemes olyan könyveket is olvasgatnotok, amelyek a hallássérülésről szólnak, az ő gyermeki szintjének megfelelően. Ilyen például a Málna utca hangjai vagy a Péterke beszélni fog című könyvek. Ennek kapcsán át tudjátok beszélni azt is, hogy ő mit gondol a szereplőkről vagy a történtekről, és egy kicsit megfoghatóbbá válik számára ez a téma.

Így lesz könnyebb gyermekednek a hallókészülék megszokása!

Forrás: Unsplash

#7 Értsd meg, ha megijed

Amikor először elvitték az osztályomat koncertre általánosban, az nagyon váratlanul ért. A 100 Folk Celsius lépett fel a városi kultúrházban, és fogalmam sem volt, mire várunk a nézőtéren. Aztán elkezdődött a zene, és én azt éreztem, hogy félek.

Iszonyú hangos volt, soha nem hallottam még hangot ennyire erősnek, és az egész testemben éreztem, hogy dübörög a zene bennem.

Időbe telt, míg megnyugodtam, és megértettem, hogy ez mi is akar lenni, és hogy ez egy élvezhető dolog. Előfordulhat, hogy a gyermeked találkozik egy olyan hanggal, ami számára ijesztő és túl hangos.

Érdemes megtanítanod neki, hogy az ő kezében van az irányítás, hogy tudja szabályozni a hangok erősségét, ha hasonló helyzetbe kerül.

Így tompítani tudja majd az őt ért intenzív hatást. Ha pedig szert tesz egy rossz élményre, legyél türelmes. Hagyd visszavonulni a csendjébe, és idővel elkezd majd nyitni újra a kedvenc hangjai felé.

#8 Dekoráld a hallókészülékét

Ma már olyan nagy a színválaszték a gyermekek hallókészülékei terén, hogy biztosan megtalálja a gyermeked a kedvencét. Engedd, hogy személyre szabja a hallókészülékét, hadd válasszon színes, csillámos illesztéket, tegyetek matricákat a hallókészülékre, válasszatok színes, szuperhősös darbokat!

Így sokkal szerethetőbbé válik számára az eszköz, motiválttá válik a hordására, nem mellesleg a barátainak is büszkélkedhet vele!

És a legjobb, hogy ez a motiváció folyamatosan fenntartható, hiszen a dekorációk cserélhetőek, attól függően, hogy éppen mi a gyermek aktuális kedvence.

Nem vagy egyedül!

Tudom, hogy a kezdeti időszak nem könnyű. Minden olyan bizonytalan. De nem vagy egyedül! Rengeteg szülő jár veled egy cipőben, és ki más tudna neked jobb tippeket adni neked ezekben a helyzetekben, mint ők?  Van is egy Facebook csoportunk hallássérült gyerekeket nevelő szülőknek. Ha szeretnél közösségbe tartozni, ahol megvitathatod a kérdéseidet, tanácsokat kaphatsz, akkor csatlakozz a Csendetlenkedőkhöz itt!

Miért érdemes?

  • mert hozzád hasonló szülőket találsz ott
  • felteheted a kérdéseidet hallókészülék, CI, hallásmérés, vizsgálatok témakörben
  • össze tudunk kötni szakemberekkel
  • időben értesülhetsz olyan eseményekről, táborokról, ami téged és a gyermekedet érinthet.

Gyere, mi várunk nagyon!

Így lesz könnyebb gyermekednek a hallókészülék megszokása!

Forrás: Unsplash

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email
Top