Idén, ha tudatosan szeretnéd védeni mindenkinek a hallását, akkor oda kell figyelned az ajándék vásárlásnál is arra, hogy milyen meglepetést tegyél szeretteidnek a fa alá! Nem fogok konkrét ajándéktippeket hozni, inkább irányelveket és szempontokat, ami alapján tudod mérlegelni, hogy biztos kell-e az unokaöcsédnek a visító hangon nyervogó sokadik plüss, vagy inkább egy könyv vagy legó után nyúlj-e. 

Ebben a cikkben már írtam arról, hogy a világunkban egyre nagyobb területeket hódít meg a zaj. Ezzel az a baj, hogy egyre kevesebb helyünk marad visszavonulni, elmélyedni magunkban, mert nem találunk olyan helyet, ahol csak úgy csendben tudnánk lenni. Ha visszaemlékszel, gyerekkorodban a karácsony mellett számtalan olyan jelző sorakozott fel, ami ezt az elmélyülést sugallotta: békés, meghitt, áldott. És ezeknek a szavaknak valóban volt jelentésük, ha kimondtuk: egy csendben együtt töltött minőségi időt vetítettek előre.

Ehhez képest, ma a lágy dallamok helyett egyre zajosabb az ajándékbontás, és olyan tárgyak kerülnek a fa alá, amelyek veszélyeztetik a hallásunkat, és még több csendet vesznek el a hétköznapjainkból.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egyáltalán ne adjunk olyan ajándékot, aminek van hangja, de ha van csendesebb alternatíva, akkor válasszuk inkább azt. Valójában csak 4 egyszerű dolgot kell betartanod, ha szeretnél tudatosan, hallásvédő szempontok mentén ajándékot választani.

4 hallásvédő ajándék ötlet a fa alá, amivel csendesebb lesz a Szenteste!

Forrás: Unsplash

Nézd meg az elektromos eszközök zajkibocsátási szintjét!

A kutatások is rámutattak már arra, hogy az elektromos eszközök jelentősen hozzájárulnak a zajszennyezéshez. A legtöbb elektromos eszköz zajkibocsátása ugyanis meghaladja a biztonságos 80 decibelt. Ez azért baj, mert a 85 dB-es zaj ugyan még nem károsítja azonnal a hallásunkat, de ha tartósan ki vagyunk téve ekkora erősségű hangnak, az idővel éreztetni fogja a hatását, és szépen fokozatosan gyengülni fog a hallásunk.

A háztartási és kertészeti eszközök, illetve a barkácsszerszámok- fűnyíró, mosógép, kézi robotgép, fúró – veszélye pontosan abban rejlik, hogy rendszeresen használjuk őket, így kicsit mindig hozzátesznek ahhoz, hogy hallásunk leépüljön.

Tehát, ha ilyen kisgéppel lepnéd meg a családtagjaidat, akkor ne csak a dizájn és a teljesítmény alapján válaszd ki az ajándékot, hanem a zajosságukat is vedd figyelembe! Minden eszközön fel van tüntetve, hogy hány decibeles hangerővel működik, te pedig válaszd a halkabbat!

Ne vegyél hangkiadó játékokat a gyerekeknek!

Tudtad, hogy a gyerekjátékok meglehetősen veszélyesek a picik hallására? Az ember azt hinné, hogy nincs jobb ajándék egy hangot kiadó plüssnél, mert az felkelti és leköti a gyermek figyelmét, és amúgy is, egyszerűen imádják, de nem árt tisztában lenni néhány dologgal.

Az egyik, hogy a hanggal ellátott játékok túlnyomó része meghaladja azt a biztonságos decibelhatárt, ami még nem káros a hallásra. Gondolj csak bele, hogy amikor egy zajos játékkal játszik egy gyerek a közeledben, egy idő után idegesíteni kezd, összehúzod a szemöldököd a koncentrálás közepette, és szívod a fogad, hogy ez hangos. Pedig te még nem is állsz mellette!

A gyerekek ezekkel a hangos játékokkal nem játszanak óvatosan. Nem érzékelik túl hangosnak, inkább egy intenzív ingernek, ami izgatja őket. Éppen ezért nem maguktól egy karnyújtásnyira játszanak vele, hanem gyakran ráfekszenek, ráteszik a fejüket, közel tartják a fülükhöz, tehát még hangosabban hallgatják a hangját, mint egy mellettük ülő felnőtt.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a gyerekek hallása sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtté, így hamarabb szenved károsodást is ugyanakkora zajtól, mint egy felnőtt.

Éppen ezért, ha gyermeknek vásárolsz ajándékot, válassz inkább hang nélküli dolgokat: például könyvet, legót, építőkockát, kifestőt. Tévhit, hogy a hang a legjobb inger, amit kaphat egy gyermek, mert különben nem fog játszani. A gyerekek képzelete nagyon jó, és ha olyan játékokat adsz neki, ahol nem vonja el egy túl erős inger (a hang) a figyelmét, akkor az fejlődni fog, és kialakítja a maga kis játszóterét. Nem mellesleg pedig más játékok szuper fejlesztő hatással lehetnek rá: a színezés a finommozgásokat fejlesztheti, egy ugrókötél pedig a nagymozgást és a mozgáskoordinációt.

Ha mégis beszélő, csilingelő játékot szeretnél beszerezni, akkor nézd meg, mennyire hangos! Ha felemeled a polcról, és karnyújtásnyi távolságból te azt érzed, hogy hangos, akkor tedd vissza, mert az biztosan nem hallásbarát játék. Igyekezz halkabb darabokat választani!

4 hallásvédő ajándék ötlet a fa alá, amivel csendesebb lesz a Szenteste!

Forrás: Unsplash

Ajándékozz füldugót!

Hallásvédő angyal lehetsz, ha a fa alá olyan hallásvédelmi eszközöket csempészel, amelyek segítik szeretteid hallását megóvni a zajtól – különösen, ha gyakran fordul meg hangos környezetben. Ha van a családodban valaki, aki:

  • koncertimádó,
  • hangosan hallgat zenét,
  • motorozik,
  • gokartozik,
  • nagy zajjal járó hobbit űz,
  • zenél,
  • zajos munkahelyen dolgozik,

akkor neki hasznos ajándék lehet egy profi zajszűrős füldugó. Nem a gyógyszertárakban is kapható színes füldugóra gondolok, amit össze tudsz préselni, hanem azokra, amelyek amellett, hogy a káros decibeleket kint tartják a fülükből, a beszéd is tiszta és érthető marad, illetve az adott tevékenységet is élvezni tudják mellette: a zene hallható marad, a motorozás felüdítőbb lesz szélzaj nélkül, ahogyan a  gokartozás is szerethetőbbé válik zaj nélkül.

Itt akár utána is olvashatsz, milyen dugótípusok léteznek pontosan, és melyiket érdemes választanod az ajándékozottnak!

Ajándékozz csendes élményt!

A zajos hétköznapokban nehéz igazán pihenni és kikapcsolódni, éppen ezért az emberek, ha pihenni szeretnének, szeretnek elvonulni egy csendes helyszínre, ahol lekapcsolják még az internetet is.

Az emberek ki vannak éhezve a csendre, tehát ajándékozz nekik lehetőséget, hogy elvonuljanak!

A legjobb helyek, ahová el lehet bújni a zajos hétköznapok elől, többnyire természetközeli helyek. Ajándékozz egy wellness hétvégét, egy kirándulást a Mátrába, túrázást, biciklitúrát a Balaton körül, vagy lehetőséget egy elvonulásra egy erdei házikóban. Hálásak lesznek érte!

4 hallásvédő ajándék ötlet a fa alá, amivel csendesebb lesz a Szenteste!

Forrás: Unsplash