Most már túl vagy a szilveszteri bulin, de nézz csak szembe azzal, hogy mi történt szilveszterkor pontosan, azon túl, hogy egy-két kedvcsináló korty került a szervezetedbe. Az év utolsó napja ugyanis akár a zajártalom jeles napja is lehetne, annyi kárt okoz az emberek hallásának. Összeírom, mit tehetsz, hogy jövőre ne ess újra ebbe a hibába, és most mit tehetsz a károk javítása érdekében.

Mi az, ami veszélyes a hallásunkra szilveszterkor?

Jó kérdés. Vissza is kérdezhetnék: mi nem? A legtöbb dolog ugyanis, amit az emberek tesznek az év utolsó napján azért, hogy elbúcsúztassák az előző évet, károsítja a hallásunkat.

A klasszikus szilveszteri események és tevékenységek ugyanis jóval meghaladják a fülünkre nem ártalmas, biztonságos hangerő értéket, ami a 85 dB. Így aztán a zajártalom áldozataivá válunk – erről itt írtam bővebben.

A kórházak gyakori vendégei újév első napján a szilveszteri bulik áldozatai: a fülzúgással szenvedők, a tompa hallástól megijedők, és a kisebb-nagyobb fülsérüléssel bejelentkezők. De nézzük csak, mit csinál az átlagember december utolsó napján, hány decibelnyi hangnyomás éri a füleket az egyes szituációkban, és mit tehetsz a zajártalom ellen!

Ritkán kerüli el a zajártalom az embert szilveszterkor - de minimalizáhatod!

Forrás: Unsplash

Örök és elmaradhatatlan: a tűzijáték

Ugyan ma már egyre több község kampányol a tűzijátékozás ellen, egyszerűen gazdasági vagy állatvédelmi okokból, mégis sokan vannak, akiknek az ünnep nem lehet teljes enélkül.

Pedig a tűzijáték sokk a levegőnek, sokk a Földnek, és sokk a fülnek is.

Ugyanis, míg a színes fénycsóvák varázslatosra festik az éjszakai égboltot, a bennük lévő vegyianyagok már korántsem környezetbarátak. Egy augusztus 20-i tűzijátékshow átlagosan 140-190 decibelesen szól, ráadásul tartós ideig, de a házi durrogtatás sem sokkal halkabb, egyetlen előnye, hogy rövidebb ideig, kevesebb rakéta durran a fülünkhöz közel.

Ennél sokkal veszélyesebb a petárda, ami típustól függően robbanhat 60- 80-120 decibeles hangerővel is, ám emellett testi károsodást is okozhat, ha rosszul használjuk: beszakadó dobhártyát, égési sérülést, roncsolódást a testen.

Éppen ezért üdvözlendő minden törvényi szabályozás, ami korlátozza ezek használatát, és minden olyan kezdeményezés, ami buzdít a tűzijátékozás megszüntetésére. Mert szép ugyan a látvány, de annyi minden más módon ünnepelhetünk ezen kívül is.

Amit te tehetsz tűzijátékozás esetén:

 • Használj füldugót tűzijátékozás ideje alatt.
 • Legyél minél messzebb a tűzijátéktól.
 • Vásárold a halkabb tüzijátékot! (Léteznek állatbarátabb verziók is.)
 • Kezdeményezd, hogy ne tűzijátékozzatok.
 • Válassz alternatív módokat: fényjátékot, lézershowt.
Ritkán kerüli el a zajártalom az embert szilveszterkor - de minimalizáhatod!

Forrás: Unsplash

Ami nélkül nincs lezárva az év: a buli

Vannak néhányan, akik úgy döntenek, átalusszák magukat a következő évbe, de jelentős számot tesznek ki azok, akik valamelyik szórakozóhelyen vagy egy házibuliban koccintanak éjfélkor a tűzijáték szikrái alatt. Márpedig a házibulik és a szórakozóhelyek egyáltalán nem csendesek, amit csak súlyosbít az a tény, hogy zárt helyekről van szó, amelyek csak felerősítik a benti zenét.

Alapvetően egy szórakozóhelyen is 90-110 decibelen szól a zene, ami rövid idő alatt károsítja a belső fül szőrsejtjeit, ami már a buli szüneteiben is tompa hallást okoz sokaknak. A klubokban súlyosbítja a helyzetet az, hogy sokan a hangszórók mellett táncolnak, és a bulik hevében elfogyasztott alkohol is megerősíti a károsító folyamatot: az érszűkítő hatás miatt a fül keringése is romlik, ami hatással van a szőrsejtek állapotára.

Amit te tehetsz:

 • Használj zajszűrő füldugót. Ezzel is élvezni fogod a zenét, csak megvédi a füledet a káros decibelektől.
 • Szólj a házibuli szervezőjének, hogy halkítson a zenén.
 • Ne állj a hangfal mellé!
 • Időnként tarts pihenőt, és távolodj el a buli helyszínétől egy csendesebb helyre.
 • Igyál mértékkel!

Melyek a figyelmeztető jelek?

Többnyire először csak azt vesszük észre, hogy a buli szüneteiben tompul a hallásunk, és hogy kiabálva beszélgetünk egymással. Ugyancsak gyakori a buli utáni fülzúgás, amit szerencsés esetben kialszunk reggelre, és a hallásunk is normalizálódik, de félreértés ne essék:

a szőrsejtek állapota így is romlott, csak reggelre regenerálódtak. Egy nap azonban ez nem fog megtörténni!

Ritkán kerüli el a zajártalom az embert szilveszterkor - de minimalizáhatod!

Forrás: Unsplash

A kevésbé szerencsések akut zajártalmat szenvednek el, aminek a tünetei jól felismerhetőek:

 • szédülés,
 • erőteljes, szűnni nem akaró fülzúgás,
 • egyensúlyproblémák,
 • tompa hallás,
 • esetleg fájdalom a fülben.

Ebben az esetben érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ahol gyors ellátásban részesülsz: általában értágító infúziós kezelést alkalmaznak, ami időben adva segíthet abban, hogy a szőrsejtek regenerálódjanak, és a fülzúgás ne állandósuljon, esetleg ne fokozódjon egészen hallásvesztésig.

Ha pedig már bekövetkezett a baj, akkor a személyre szabott fülzúgás kezelés, a hangterápia segíthet a fülcsengés felszámolásában, enyhítésében. Ha halláscsökkenés is kialakult, akkor pedig hallókészülékre lesz szükség, hogy a hétköznapokban helyt álljunk.

Jövőre pedig a mostani információk birtokában készülj a következő évbe való átlépésre.

Ne feledd, a hallásod egyszeri és vissza nem hozható: tehát vigyázz rá, amíg van!

Ritkán kerüli el a zajártalom az embert szilveszterkor - de minimalizáhatod!

Forrás: Unsplash