Hallásvédelem

Pihentető alvás zajos környezetben? Így lehetséges!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Napjainkban az egyik legkomolyabb egészséget veszélyeztető probléma a zaj, amely már beszivárog az éjszakáinkba is. Mert aludni zajban még csak-csak lehet, de pihenni semmiképpen. Ebben a cikkben most abban próbálok segíteni, hogyan lehet meg zajos körülmények között is a pihentető alvás.
Világunkban nagy a zajszennyezettség, vadászni kell a csendes helyekre. Nincs ez másképpen az éjszakákkal sem, ma már az éjszakai órák nem jelentenek egyet a csendes órákkal. Egy belváros éjszaka is zajos a forgalomtól, és a bulinegyed lakóinak álma sem zavartalan. Egy az otthonunk közelében folyó felújítás vagy építkezés is meg tudja keseríteni a környékbeliek életét. A vidéknek is megvannak a maga hangjai: a kutyaugatás, kakasszó, fűnyíró hangja vagy a flexelésé.
Az Egészségügyi Világszervezet már 1980-ban megállapította, hogy este a hálószobában a maximális zajszint nem lépheti át a 35 decibelt.
A 37 decibelnél nagyobb zaj ugyanis már rontja az alvásminőséget, aminek komoly mentális és fizikai következményei lehetnek. A zaj ugyanis nem csak nappal zavarhatja a tevékenységeinket, hanem éjszaka a nyugodt alvást is megakadályozza. Márpedig az nagyon fontos, hogy jól aludjunk, hiszen a testünk ekkor regenerálódik és pihen. A pihentető alvás összetevője pedig nem csak at elsötétített szoba, a kellemes hőfok, hanem a csend is.
Tippek, hogy zajos helyen is meglegyen a pihentető alvás

Forrás: Unsplash

Ha alszunk, akkor pihenünk?

Jó lenne, ha így lenne, de sajnos nem így van. A szervezeted egy rendkívül érzékeny műszer, és az idegrendszered még alvás közben is reagál a külső ingerekre, amire te nem is ébredsz fel. Az agyad alvás alatt is érzékeny az akusztikai zajokra, és bizony meglesznek a következményei annak, ha nem sikerül csendes körülmények között álomra szenderülnöd:
  • Hosszabb ideig tart az elalvás, lerövidül az alvásidőd.
  • Többet mocorogsz a zaj hatására alvás közben, aminek nem pihentető alvás lesz az eredménye.
  • Fáradtan ébredsz, fejfájással, izomfájdalommal és rossz közérzettel küszködhetsz.
  • Romlik a teljesítményképességed, dekoncentrált leszel.
  • Hosszú távon keringési problémák alakulhatnak ki nálad.
Szerencsére sokat tehetsz azért, hogy csökkentsd a zajszintet a hálószobádban.

Használj füldugót!

Rengeteg féle füldugó közül válogathatsz, így megtalálhatod a számodra legkényelmesebbet! Ma már egy füldugó nem csak azt a tulajdonságot tudhatja a magáénak, hogy kizárja a külvilág zajait, és annyira puha, hogy nem zavar az alvásban, hanem azt is, hogy a számodra fontos hangokat viszont meghalld:
  • az ébresztőóra hangját,
  • a gyermeked sírását, hívását,
  • vészhelyzeti zajokat,
  • esetleges betörés zajait.
Ma már teljesen egyedi helyzetekre szabott füldugók közül tudsz válogatni, attól függően, hogy hol alszol, és melyek azok a zavaró zajok, amiket szeretnél kiiktatni.
Tippek, hogy zajos helyen is meglegyen a pihentető alvás

Forrás: Unsplash

Használj zajgenerátort!

Vagy bármilyen kellemes relaxációs dallamot, ami eltereli a figyelmedet az idegesítő zajról.
Ugyanis az, hogy mit érzünk zajnak, az pusztán szubjektív nézőpont.
Egy rockbanda fellépése is lehet idegesítő, ha nem a kedvenc bandánkról van szó, viszont, ha a kedvenc rockbandánk ad elő, nem fogjuk zajnak érezni az előadásukat. Jó taktika tehát akkor, amikor elviselhetetlen zajjal küzdünk, hogy beemelünk egy kellemesebb hangot a környezetünkbe. Például ha felújítanak a közelünkben, jó megoldás lehet hallgatni valamilyen fehér zajon alapuló hanganyagot vagy meditációs zenei anyagot. Ilyen hanganyagokat találhatunk a YouTube-on is, de letölthetünk erre kifejlesztett alkalmazást is a telefonunkra.

Legyen jó a szoba hangszigetelése!

Ha gyakran szenvedünk szomszédból vagy külső térből beszüremlő zajoktól, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy otthonunk vagy a szobánk hangszigetelését megerősítsük. Jó ötlet lehet a nyílászárók minőségibbre való cseréje, a falak hangszigetelése, de további konkrét tippeket és segítséget ebben a cikkben találtok!

Meditálj!

Ha kéretlen zajokat kell elviselnünk, az idegesítő. Alaposan megemeli a stressz szintünket, ami tovább nehezíti azt, hogy álomra hajtsuk a fejünket. Ez ellen meditációval vehetjük fel a harcot. Hallgassunk irányított meditációt, ami zenével is kooperál, így nem csak a zene tereli el a figyelmünket a zajról, hanem a relaxációs technikák elsajátítása is.

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email