,,A férjem majd tolmácsol!" - ilyen a terhesgondozás hallássérült kismamaként

Halmozottan nehezebb helyzetben van most minden kismama, mint mondjuk két évvel ezelőtt. Kettő nem túl szerencsés körülmény is van, ami miatt bizonytalanságban telik a várandósság és a terhesgondozás számukra.

Az egyik a COVID-19 járvány, ami miatt fokozottan oda kell figyelni magunkra, nehogy elkapjuk várandósan, hiszen súlyos következményekkel is járhat ez az anyára és a magzatra nézve. Ugyancsak a járvány miatt megjelentek egyéb járulékos problémák is a szülészeteken, úgy, mint hogy nem lehet bent sem az apa, sem a fogadott szülésznő a szülés során, ha pozitív tesztet sikerül produkálni bekerüléskor. Néhány helyen előfordult, hogy a covid fertőzött édesanyától elszeparálták a gyermekét szülés után (azóta kiderült már, hogy ez indokolatlan). Az is előfordult, hogy negatív covid teszttel sem engedtek be senkit a szülő nőhöz (azóta törvényi erejű hivatkozás van arra, hogy egy fő kísérő mindenképpen jelen lehet a legrosszabb betegszámok idején is).

Szerencsére ezekre gyorsan reagálnak a várandósok érdekeit képviselő szervezetek, de a bizonytalanság és az állandó változás idegőrlő.