Hallásvédelem

Mikortól csendháborítás amit hallasz, és mit tehetsz ellene?

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

,, A fölöttem lakó minden este falat fúr, amikor már aludnék.” ,, Most végeztem a műszakommal, aludnék, de a szomszéd most áll neki füvet nyírni, mit csináljak?!” Mindegy, hogy társasházban élsz vagy kertes házban, városban vagy vidéken, a csendháborítás egy örökzöld téma, ami rendszeresen előkerül. De mi is számít csendháborításnak, és mit tehetünk ellene? Összeszedtem!

Miért fontos beszélni a csendháborításról?

Azért, mert a csendháborítás is egyfajta zajszennyezés. A zajszennyezés pedig évekkel is megrövidítheti a benne élők életét, ha tartósan elszenvedik.  Ám nem csak akkor beszélhetünk zajszennyezésről, ha zajos munkahelyen dolgozunk, ahonnan a zajos közúti forgalomban megyünk haza, hanem akkor is, amikor otthon sem tudunk csendben pihenni, hogy kiheverjük a nap fáradalmait. Itt adtam is tippet ahhoz, hogyan pihenhetsz, ha zaj keseríti meg az éjszakáidat is!

A városokban élők többnyire a szomszéd házibulijától, zenehallgatásától, fúrásától, porszívózásától szenvednek, míg vidéken a fűnyírók, flexgépek, lombfúvók hangja kergeti őrületbe a szomszédokat. És akkor még a teljeskörű felújításokról, építkezésekről még nem is beszéltem…

Több kutatás és felmérés is bizonyította már, hogy a túl zajos szomszédok is képesek megkeseríteni sokak életét, hiszen az állandó zaj alvásmegvonáshoz, krónikus fáradtsághoz vezet.

Mikortól csendháborítás amit hallasz, és mit tehetsz ellene?

Forrás: Unsplash

De mikor beszélünk csendháborításról?

Nehéz kérdés ez, hiszen szubjektív megítélés kérdése, hogy kinek milyen gyakori és intenzitású zaj az, ami zavaró. A zajok pedig egy lakóközösség velejárói, tehát mindenki részéről türelmet, elfogadást, megértést igényel. Általánosan elmondható, hogy mindenkinek joga van kiélvezni otthona csendjét. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény kimondja, hogy kötelessége minden lakónak tartózkodnia minden olyan magatartástól, ami szükségtelenül zavarja a környezetében lakókat, szomszédokat. A környező lakóknak pedig nem kötelességük eltűrni a szükségtelen zajt, függetlenül a napszaktól, vagy hogy kültérről, vagy bentről származik e a zaj. Ugyanakkor mindenkinek joga van gyakorolnia bizonyos mértékig – másokra való tekintettel -azokat a tevékenységeket otthonában, amelyek olykor zajjal járnak.
Éppen ezért a jóval objektívebb jogszabályokhoz tudsz fordulni, ha azt szeretnéd megtudni, hogy az a zaj, ami téged egy ideje zavar, vagy amit tartósan kelteni tervezel, az csendháborításnak minősül-e.

Minden ingatlan saját szabályokkal rendelkezik

Nincs egységes jogszabály, így ha éppen költözés után vagy, nem árt utánanézned, az új lakóhelyeden milyen szabályok vannak érvényben a csendháborítás kapcsán.
Azt, hogy az adott területre, társasházra milyen csendháborítás jogszabály vonatkozik, azt az adott település önkormányzati rendeletében tudod megnézni. A nagyobb társasházak pedig saját házirendjükben határozzák meg a békés együttélés szabályait.
Azt azonban fontos leszögezni, hogy nem mindegy, hogy a csendháborítás indokolatlanul, szándékosan vagy szándékolatlanul történik. Ha például kárelhárítás miatt történik felújítás a szomszédban, például szerelés, az felülírja a csendháborítást mint szabálysértést. Viszont, ha úgy érzed, tartósan, indokolatlanul szenvedsz a zajtól, megteheted, hogy fellépsz ellene.

Próbáld megbeszélni a szomszédoddal!

A szomszédod a szomszédod marad, így mindenképp törekedj először arra, hogy diplomatikus úton rendezd a konfliktust! Jelezd neki, hogy sajnos problémát okoz neked az a zaj, amit okoz, mert nem tudod elaltatni a gyermeked, vagy nem tudsz aludni, és javasolj alternatívákat megoldásra! Lehet, hogy jószándékúan időzítette a szomszédod a zajos tevékenységet akkorra, amikorra, mert magából indult ki.
Mindig törekedj az őszinte kommunikációra!

Értesítsd a közterület-felügyelőt/rendőrt!

Ha úgy tűnik, a szomszédból nem lesz jószomszédi viszony, és  többszöri kedves kérésre sem történik változás, akkor ideje szintet lépni: szólhatsz a rendőrségnek, aki figyelmezteti a csendháborítót a csendháborítás tényére, indokolt esetben pénzbírságot szabhat ki, illetve feljelentést is tehet. Néha azonban már az is elegendő, ha hivatalos személy jelenik meg, jobb belátásra téríti a csendháborítót.

Ha minden kötél szakad: polgári eljárás/birtokvédelmi eljárás indítása

Néha az egyetlen járható út az, ha hivatalos útra tereljük az ügyet. Ekkor lehetőséged van arra, hogy eljárást indíts a jegyzőnél vagy bírónál jogsértés miatt. Ha a jogsértés ténye megállapításra kerül, hivatalosan is eltiltják a csendháborítót a zavaró tevékenység folytatásától, és kártérítést is kérhetsz.
Mikortól csendháborítás amit hallasz, és mit tehetsz ellene?

Forrás: Unsplash

A szomszéd, akinek minden hangos

Ugyanezeket a lépéseket megteheted akkor is, ha úgy érzed, a szomszédod indokolatlanul zaklat azzal, hogy zajos vagy.  Ugyancsak érdemes elgondolkodnod azon is az első lépés előtt, hogy indokoltan érzed-e azt, hogy a szomszédod zajos. A szándékolatlan, átlagos, hétköznapi életzajok is lehetnek zavaróak, ám ezek bizonyos mértékben hozzátartoznak egy lakóközösség hétköznapjaihoz.  Ebben a cikkben adtunk már tippeket ahhoz, hogyan teheted csendesebbé az otthonod, így ha különösen érzékeny vagy a zajokra, ezekkel mérsékelheted azokat. Ám, ha azt tapasztalod, hogy az átlagos életzajok is zavarnak, akkor felmerül a kérdés:
Lehet, hogy nem jó lakókörnyezetet választottál magadnak?
Ha a társasházi zajok nagyon zavarnak, lehet, hogy vidéken kellene szerencsét próbálnod, vagy a belvárosi polgári lakást egy kisebb lakóközösségre cserélned a város külső kerületeiben.

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email