Hallásvédelem

Így védd a hallásodat a fesztivál koncertek alatt!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

A covid-19 járvány megtépázta a koncertrajongók lelkét, hiszen hosszú ideig nem lehetett semmilyen tömegrendezvényt tartani. Így aztán nem csoda, ha az idei nyár arról szól a zeneimádók számára, hogy bepótolják mindazt, ami a járvány miatt kimaradt. Valószínűleg készülsz is rá oltással, megfelelő hidratálással, fertőtlenítővel. Igen ám, de vajon vigyázol a füleidre is?

Mert kellene. A koncerteken, fesztiválokon hallható zaj gyakran eléri a 110 decibelt, ami bőven felette van annak a decibelhatárnak, ahol már károsodik a füled.
Fülzúgás, akut zajártalom, tartós halláscsökkenés – hidd el, nem szeretnéd ezeket megtapasztalni!
Már 85 decibel felett védened kellene a füledet a hangos zajkörnyezetben, ha azt szeretnéd, hogy még sokáig támaszkodhass a hallásodra úgy, mint azelőtt. A zaj ráadásul alattomos. Gyakran fokozatosan, szinte észrevétlenül rombol, ezért hajlamos lehetsz azt hinni, hogy nincs okod aggódni pusztán azért, mert koncert után kicsit betompult a hallásod, vagy zúg egy kicsit a füled, hiszen úgyis elmúlik.
Valójában ilyenkor komoly rombolás történik a belső füledben: a szőrsejtek, amelyek fontos szerepet töltenek be a hallás folyamatában, az erős zajlökettől vesztettek rugalmasságukból, ezáltal pedig élettartamukból is.
Egyre kevesebb marad belőlük, mígnem állandósul a fülzúgásod, a tompa hallás pedig nem múlik, idővel pedig még tompábbá válik.

Le kell mondani a fesztivál élményről?

Nem, egyáltalán  nem kell lemondanod a fesztivál és a koncertlátogatás örömeiről! Mindössze annyit kell tenned, hogy megóvod a füledet a káros zajoktól közben! Ehhez adok most néhány tippet, hiszen számunkra a hallásvédelem fontos, olyannyira, hogy fesztiválokon is jelen vagyunk, hogy minél több fület mentsünk meg. Erről ebben a cikkben írtam bővebben!
így védd a hallásodat a fesztivál koncertek alatt!

Forrás: Unsplash

Mellőzd az első sort és a hangfalakat!

Tudom, az az igazi, ha minél közelebb lehetsz a kedvenceidhez, hiszen ez egy egyszeri élmény, amire ki tudja mikor lesz alkalmad, de én inkább azt mondom, engedd ezt el! Az első sorban a leghangosabb a zene, hiszen a színpadhoz itt állsz a legközelebb, éppen ezért a füleid is ki vannak téve az extra erős zajhatásnak! Ráadásul itt már fizikai szinten is szenvedhetsz, az erős zaj vibrálás formájában is tud károkat okozni: szédülhetsz, fájhat a fejed, ingadozhat a vérnyomásod a rázkódástól. Ugyanez a hangfalakra is érvényes, soha ne állj melléjük, keress inkább távolabbi helyet tőle a tömegben!

Pihentesd a füleidet két koncert között!

Az is sokat számít, hogy mennyi időt töltesz hangos zajban, ugyanis a szőrsejtek képesek regenerálódni, ha pihenni hagyod őket. Ezért van az, hogy koncertek után, jellemzően reggelre kialszod a kellemetlen fülzúgást és a tompa hallást. Ezért, ha lehet, egy fesztivál koncertjei között is tarts pihenőt, vonulj el egy csendesebb részre, távolodj el a zajforrástól, amennyire csak lehet, vagy tegyél fel egy zajcsökkentő fülvédőt!

Használj zajcsökkentő fülvédőt!

És ez legyen alap! Mindegy, hogy zajcsökkentő fülvédőt, zenei füldugót vagy a füledre készített egyedi zajszűrős füldugót használsz, legyen mindig nálad és használd! Legyen alapfelszerelés a naptej és a víz mellett, ha zenés eseményre mész! Ne hidd, hogy ezek csökkentik a zenei élményt!
A titok mindössze abban rejlik, hogy minőségi, zenehallgatáshoz ideális zajszűrős füldugót szerezz be, ami a zenei élményt átengedi, a káros decibeleket viszont nem!
így védd a hallásodat a fesztivál koncertek alatt!

Forrás: Unsplash

Igyál, de ne alkoholt!

Az alkohol értágító hatása miatt megnöveli az esélyt egy kiadós fülzúgásra, valamint olyan toxikus anyagokat juttat a szervezetedbe, ami érzékenyebbé teszi a szőrsejteket a zajokra.

Inkább hidratálj, igyál sok vizet!

Járj el hallásszűrésre!

Ha rutinos fesztivál látogató vagy, akkor érdemes évente megnézetned a hallásodat, hogy időben kiderüljön, ha baj van a láthatáron! Így idejekorán közbe tudsz lépni, ha halláscsökkenés alakulna ki nálad, és megkezdődhet a hallókészülék ellátásod!
Ne feledd, rendszeres fesztiválozóként sokkal nagyobb az esélye annak, hogy hallásprobléma alakul ki nálad, mint annál, aki mértékkel látogat el zenés eseményekre!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email