“Közösség – együtt a közös jövőért” Program – Hali-tali táborok

Az elmúlt évek alatt átláttuk a hallássérültek helyzetét. Láttuk, hogy a siketek közösségekbe tömörülnek, és láttuk, hogy az integrációban felnövő hallássérültek mennyire egyedül vannak a halló közösségekben. Egyedül küzdenek meg a problémáikkal, az eléjük gördülő akadályokkal, rengeteg kerülőt tesznek, míg beérkeznek az általuk kitűzött célokba.

És ami a legszembetűnőbb volt: nem volt közösségük. Úgy döntöttünk, ezen változtatnunk kell, ezért indítottuk útjára 2018 nyarán a Hali-tali tábort.

A Hali-tali tábor több egyszerű tábornál. Azt akartuk, hogy az ide érkező 17-30 éves hallássérültek otthon érezzék magukat, és egy stabil közösséget, kapaszkodót kapjanak ahhoz, hogy évközben megküzdhessenek a problémáikkal.

Ez egy második otthon

Egy olyan közösségi teret akartunk létrehozni, ahol mindenki megértésre talál.

Azért elég klassz dolog, ha olyan helyre kerülnek, ahol:

– valaki csípőből megérti, miért szenvednek a szájról olvasással az egyetemen,
– vagy hogy megint rossz napjuk volt, mert bajszos főnököt fogtak ki,
– vagy valaki elmeséli nekik, mit kell tenniük, hogy könnyebben letegyék a vizsgákat,
– esetleg pont olyannal találkoznak, aki azon gondolkodnak, hogy hallókészülékről cochleáris implantra váltsanak, és kikérdezhetik őket.

Egy szabadegyetemet álmodtunk meg, ahová össze összecsődítettük a magyar tehetséges, integrációban tanuló, vagy már dolgozó fiatal hallássérülteket. A tábor napjainak egy részében szabad programokat biztosítottunk, egy részében előadásokat és moderált beszélgetéseket tartottunk olyan témákban, amiről azt gondoltuk, hogy a táborozók hasznára válhatnak.

A következő témákat öleltük fel előadásaink során:

  • Hogyan válasszunk jól hallókészüléket?

  • Mit érdemes tudni a cochleáris implantátumról?

  • Hogyan válasszak pályát?

  • Egyéni vállalkozás, mint alternatív lehetőség a munka világában.

  • Hogyan tanuljak könnyebben egyetemen?

  • Hogyan boldogulhatok a munka világában?

  • Mik a jogaim hallássérültként az oktatásban?

  • Hogyan válasszak TUDATOSAN hallókészüléket?

Fontos az élettapasztalat!

Fontosnak tartottuk, hogy moderált beszélgetéseinkbe idősebb hallássérülteket is bevonjunk, akik tapasztalataikkal megkönnyíthetik a fiatalabb korosztály döntéseit. Hangsúlyt fektettünk az önismeretre és az elfogadásra is, hallássérült pszichológusok bevonásával terápiás csoportfoglalkozásokat is biztosítottunk a tábor résztvevőinek.

Szabadidős tevékenységekben sem volt hiány. A helyszín – a Pest Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány Zamárdiban lévő táborhelye – rengeteg kikapcsolódást biztosított: fürdés a Balatonban, közeli kalandpark, sétahajózás, sportolási lehetőségek, melegedés az esti tábortűz mellett.

A Hali-tali tábor hatalmas sikert aratott. Táborosaink évközben is tartják a kapcsolatot, és úgy tűnik, a táborozás hagyománnyá válik. Egyre több a jelentkező, és egyre nagyobb helyet kell keresnünk, hogy mindenkit fogadni tudjunk.

A szlogenünk szállóigévé vált

Mi megértjük, hogy a hallássérültek miért nem szeretik azt hallani a környezetüktől, amikor nem értenek valamit, és visszakérdeznek, hogy semmi. A Hali-tali tábor szellemisége az, hogy nyitottan és türelmesen fordulunk egymáshoz. Szabad milliószor kérdezni, mert mindig kapnak választ. A Hali-tali tábor mottója összefoglalja a lényeget:

“Itt senki sem mondja, hogy semmi!”

Hali-tali tábor 2018 – hangulatvideo

A Hali-tali tábor az MTVA Esély című műsorában