“Halló Holnap” program – Óvd meg a zenét!

Ma már természetes, hogy reggeltől estig zenét hallgatunk, nyaranta pedig egyik fesztiválról a másikra utazunk. Élvezzük a koncertek dübörgő basszusát, a fényeket, élményt szerzünk, ám ennek az oltárán feláldozunk egy értékes képességünket: a hallásunkat.

Alapítványunk – akkoriban még, mint civil társaság – azzal a határozott céllal született, hogy kezdeményezésein keresztül segítsen a zajártalom által leginkább veszélyeztetett csoportoknak. Ez a csoport meglehetősen bő határokkal rendelkezik:

  • Kamaszkorúak

  • Fiatal felnőttek

  • Zajos környezetben élők, vagy dolgozók

  • Gyermekek

  • Felnőttek

Láttuk a statisztikákat, amelyek nem mutattak pozitív számokat. Egyre fiatalabb korban jelenik meg a halláscsökkenés és a fülzúgás, miközben a technológia fejlődésének és a kultúra terjedésének köszönhetően egyre többen hódolnak olyan szenvedélyeknek és kedvteléseknek, amelyek károsítják a hallást.

Láttuk, hogy edukálnunk kell.

Az emberek szeretnek hódolni az élvezeteknek. Érthető, hogy miközben jól érzik magukat, nem gondolnak bele abba, hogy a fülüket védeniük kellene. Általában csak akkor tudatosul először bennük a tény, hogy a hallás mulandó dologgá válhat, ha megjelennek az első kellemetlen tünetek:

  • Nehezebb telefonálás

  • Nehezebb kommunikáció zajos környezetben

  • Tompuló hallás

  • Ideiglenes, majd állandósult fülzúgás

  • Mérhető halláscsökkenés, ami hallókészülék ellátást igényel

Mi ott vagyunk minden fesztiválon, és elmondjuk a tényeket az embereknek. Lehetőségük van megmérniük a hallásukat koncert előtt és után, hogy lássák, mennyit változott az erős zaj hatására a hallásuk.

Elmondjuk, hogyan kellene védeniük a hallásukat, hogy még sokáig támaszkodhassanak rá.

Mi eszközöket biztosítunk a hallásvédelemhez.

Zajvédő felszerelést biztosítunk a a koncert idejére, akár a család legkisebb tagjának is. Füldugókat osztunk, hogy legalább a fesztiválozók egy részének megmenthessük a hallását.

Mi azt szeretnénk, hogy a holnap mindenkinek #hallóholnap legyen.

Van értelme a munkánknak

Már negyedik éve vagyunk kint a legnagyobb fesztiválokon: A Sziget Fesztiválon, Volton, a Stran Fesztiválon. Az évek munkája lassan, de meghozza gyümölcsét: a fesztiválozók elkezdtek füldugót viselni, egyre több gyereken látunk zajcsökkentő fülvédőt.

Az emberek elkezdtek figyelni arra, hogy a fülük egy olyan testrész, ami éppen olyan figyelmet igényel, mint a többi.

De még hosszú út áll előttünk.

A cél, hogy ne csak a fesztiválokon, hanem a hétköznapokban is vigyázzunk a hallásunkra.

Akkor lennénk igazán elégedettek, ha a füldugó olyan alapfelszereltség lenne, amikor elindulunk otthonról, mint a mobiltelefon.

A többiről meséljen a hangulatvideónk: