“Közösség – együtt a közös jövőért” Program – Fülhegyező tábor

Egy hallássérült gyermek érkezése a családba felkavarja az állóvizet. Az állandó fejlesztésekre hordás, a tény, hogy különlegesebb odafigyelést igényel a gyerek, leterheli a szülőket. Pihenésre pedig szükség van.

Nehéz azonban levenni a gyermekünkről a tekintetünket még akkor is, ha jól elvan nélkülünk, vagy ha csak pár napról van csak szó. Könnyebb szülőként lemondani az énidőnkről, ha tudjuk, hogy mi vagyunk azok, kik a legjobban ismerjük a gyermekünket, mi tudjuk, milyen nehézségekkel találkozik a hallása miatt, és mi tudjuk ebben a legjobban segíteni. Szülőként még nyáron is tudunk foglalkozni a hallás-és beszédfejlesztésével, ahogyan azt a szurdopedagógusától eltanultuk évközben.

Nehezen engedjük ki ezt a kezünkből.

Aggódunk, hogyan fog viselkedni gyermekünk az idegen környezetben. Odafigyelnek-e a kommunikációs nehézségeire. Sajnáljuk, hogy a nélkülünk töltött idő alatt a fejlesztése szünetel.

Mi ezt a terhet szeretnénk levenni a szülők válláról nyaranta egy hétre.

Ezért indítottuk el a Fülhegyező tábort a 8-13 éves hallássérült korosztály számára. Olyan gyerekeket várunk táborunkba szüleik nélkül, akik integrációban vagy nagyothallók iskolájában tanulnak. Számukra biztosítunk szurdopedagógiai csoportos és egyéni fejlesztéseket minden táborban töltött nap ideje alatt. A fejlesztéseken kívül pedig kalandos nyaralást biztosítunk számukra.

Külön öröm számunkra, hogy sikerült együttműködnünk az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karával. Az egyetem szurdopedagógus hallgatói vállalják a táborban részt vevő gyerekek fejlesztését és felügyeletét.

Kik között lehetne jobb helyen a hallássérült gyermek, mint azok között, akik rajonganak a szakmájukért és a gyermekekért?

Nekik természetes lesz, hogyan kell viszonyulniuk egy hallássérült gyermekhez, pontosan ismerik különleges igényeiket.

Itt mindenkinek természetes lesz, ha valaki hallókát visel!

Ebben a táborban mindenki csak gazdagabbá válik:

– a hallássérült gyermek hallássérült közösségbe kerül,
– biztonságos közegben próbálgathatja a szárnyait,
– minden nap fejlesztésben részesül,
– csupa kalandban és játékban lesz része.

Várjuk a halló testvéreket is, hogy új barátokra lelhessenek más halló testvérekkel. Ez a fajta közösség is jót tesz a hallássérült gyermekek halló testvéreinek, hiszen nekik sem mindig könnyű megbirkózniuk azzal a ténnyel, hogy testvérük más.

Mindig készülünk extra programokkal!

Fontosnak tartjuk a kihelyezett programokat is, a kapcsolatépítést mást szervezetekkel. A Fülhegyező tábor vendégei voltak már a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület munkatársai, Loványi Eszter és hangjelző és terápiás kutyája Mák, akik mókás foglalkozás keretében hozták közelebb egymáshoz a gyerekeket.

A SINOSZ is beállt A Hallás Társasága Alapítvány támogatói közé. Anyagi hozzájárulásukkal több családnak tették lehetővé, hogy olcsóbban hozzájussanak a Fülhegyező tábor élményeihez. Emellett pedig kitelepültek táborunkba, felállították a jelnyelvi játszóterüket, ahol a táborozó gyerekek megismerkedhettek a jelnyelv csodálatos világával.

A Fülhegyező tábor olyan a gyerekeknek, mint egy második otthon. Bízunk benne, hogy felnő nálunk nyaranta egy generáció, akik, miután kiöregednek, átkerülnek a Hali-tali táborunkba. Onnan kiöregedve pedig aktív részesévé válnak sorstársaik életének alakításának.

Elvégre kik vívhatnák ki számukra az élhetőbb, szerethetőbb világot, ha nem ők maguk?