Alapítványunk egyik kiemelt vállalása, hogy nyaranta képviseltetjük magunkat a legnagyobb magyar zenei fesztiválon. Az idén a kialakult pandémia miatt a fesztiválok közül több elmaradt, így ezen a nyáron mi sem tudtunk kitelepülni egy zenei eseményre sem. Ám ettől függetlenül töretlen lelkesedéssel folytatjuk a több éve megkezdett munkánkat, amint lehetőségünk nyílik rá: beszélünk a zajártalomról és a hallásvédelemről. Nem nyugszunk addig, amíg az embereknek természetessé nem válik az, hogy védjék a hallásukat a mindennapokban.

Hogyan tesszük ezt?

Ha valaki megáll nálunk, akkor interaktív módon megismerkedhet a zajártalommal, megtudhatja, hány decibelnél, és milyen időtartam alatt jelentkezhet kár a hallásunkban, és hogy milyen zaj vesz körül bennünket a hétköznapokban. Beszélünk a zaj káros hatásairól, úgy, mint a a fülzúgásról, dekoncentráltságról, pszichés megterhelésről. Hallást mérünk, és megoldásokat biztosítunk a hallás megőrzésére a fesztivál ideje alatt.

7 ok, amiért fontos témánk a hallásvédelem a fesztiválokon

Forrás: Unsplash

Miért tesszük ezt?

Nem olyan népszerű téma ez (még), így sokakban felvetődik a munkánk kapcsán a kérdés, hogy miért vállalja egy Alapítvány ennek a felkarolását. Miért éppen a fesztiválokon tesszük ezt? Nekünk erre nem is egy, hanem rögtön 7 válaszunk van.

#1 Mert keveset tudnak róla

A hallásvédelem még mindig nem olyan alapvető dolog az emberek számára, mint mondjuk elmenni tüdőszűrésre, vagy fogat mosni a fogaink érdekében. Pedig a hallásunkat ugyanúgy védenünk kell, mint a testünk többi részét, hogy sokáig, akár életünk végéig számíthassunk rá.
Az emberek el sem tudják képzelni, hogy a hallásukat elveszíthetik.
És azt sem tudják, mennyire zajos világban élnek, és hogy ezek a zajok a mindennapokban folyamatosan roncsolják a hallásukat. Pedig a megfelelő információk és eszközök birtokában kivédhető, hogy a zaj elvegye tőled a hallásodat! Mi ezt a tudást osztjuk meg kreatívan, interaktívan, érthetően.

#2 Mert itt jelen vannak a leginkább veszélynek kitett korosztályok

A leginkább veszélynek kitett korosztály képviselői egy időben, egy helyen, legnagyobb számban a zenei fesztiválokon találhatók meg.

Ott vannak a fiatalok és a gyerekek, akik a szüleikkel jönnek kikapcsolódni, zenét hallgatni. Tudtad, hogy a gyerekek hallása sokkal érzékenyebb a zajokra, mint a felnőtteké? Nekik is ingyen biztosítunk kölcsönözhető zajcsökkentő fülvédőt a koncertek idejére.

Rengetegszer voltunk már tanúi annak, hogy nem akarják levenni a fülükről, mert jobban érzik magukat a csendesebb fesztiválközegben.

A fiatalokról is azt hinnéd, hogy korukból adódóan nincs miért aggódniuk, pedig a számok mást mondanak: ők a legveszélyeztetettebbek, ha a zajártalomról van szó. A fesztiválozás, az állandó zenehallgatás a fülhallgatón keresztül rohamosan roncsolja a hallásukat. A statisztikákban is tisztán látszik, hogy a korral jelentkező halláscsökkenés egyre fiatalabb áldozatokat szed, már nem csak az idős korosztály népbetegsége a hallásromlás!

#3 Itt a legnyitottabbak az új információ befogadására

Hiszen éppen a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy milyen hatásai vannak a túl sok, túl hangos környezetnek. Zúgó fülről, tompa hallásról számolnak be, és kimondottan hálásak azért, hogy kölcsönözhetnek zajcsökkentő fülvédőt, vagy hozzájuthatnak zajszűrős füldugóhoz.

Még a szkeptikusabb fesztiválozókat is meg tudjuk győzni az őket érintő veszélyről akkor, amikor megmérjük a hallásukat koncert előtt és után. Az audiogram feketén-fehéren megmutatja, mekkora sokk érte a fülüket mindössze pár óra alatt!

#4 Azonnali megoldásokat tudunk nekik mutatni, amit ki is tudnak helyben próbálni

Ez nem tűnik nagy dolognak, pedig valójában az. Olyan sok tévhit él az emberekben a füldugók kapcsán, hogy más esetben nem nyúlnának hozzájuk, hogy megvédjék a hallásukat. Csak néhány a sok közül:

A füldugó kényelmetlen.

Nem lehet vele élvezni a zenét, mert torzít.

Pedig egyik sem feltétlenül igaz. Ha jól választod ki a füldugót, és jól helyezed be a füledbe, akkor a viselése komfortos, véd a káros zajtól, és a számodra fontos hangokat beengedi. Ezeket a tévhiteket pedig hogyan tudnánk jobban lerombolni, mint úgy, hogy a fesztiválozók helyben kipróbálhatják útmutatásunk mellett, hogy milyen egy igazán jó füldugó?

7 ok, amiért fontos témánk a hallásvédelem a fesztiválokon

Forrás: Unsplash

#5 Mert visszafordíthatatlan a kár

Ha elvágod az ujjad kenyérszeletelés közben, nem nagy dolog: begyógyul. Ez a zajártalommal és a halláscsökkenéssel nincs így! Igaz, hogy pár alkalommal a koncertek után kialszod reggelre a tompa hallást és a fülzúgást, de ne hidd, hogy ezeknek az eseteknek nincsenek következményei!

Minden egyes ilyen eset során a fül szőrsejtjei komoly megterhelésnek vannak kitéve. Egy ideig képesek regenerálódni, ám egy szerencsétlen eset is elég ahhoz, hogy túlterhelődjenek, és megtörténjen a baj.

A halláscsökkenés azonban nem olyan, mint amikor elvágod az ujjad: nem visszafordítható. Örökké együtt kell élned vele.

Ezért olyan fontos, hogy időben gondoskodj a védelméről, hogy ez veled ne történhessen meg!

#6 Nem csak fület, életeket mentünk

A halláscsökkenés és a krónikus fülzúgás megnehezíti a hétköznapokat. Az addigi életed lezárul, új fejezet kezdődik, amiben meg kell tanulnod ezzel együtt élni. Csak néhány dolog, amiben megváltozik az életed fülzúgás és halláscsökkenés megjelenésével:

  • dekoncentráltság
  • demotiváltság
  • nehezebb kommunikáció
  • a társas kapcsolatok meglazulása
  • fáradékonyság
  • frusztráció
  • önbizalomhiány

Mi nem csak füleket mentünk a fesztiválokon: életeket is!

#7 Mert itt vannak a legnagyobb veszélyben

A zaj mindenhol ott van, de nem túlzás kijelentenünk, hogy a fesztiválokon van a legnagyobb zaj, és hogy itt vannak kitéve ennek a jelenlévők a leghosszabb ideig.

Ez csak a SZIGET Fesztiválon 530 ezer embert jelentett 2019-ben.

Van még min dolgoznunk.