A világból lassan eltűnik a csend, és egyre nehezebb lesz olyan helyet találni, ahol el tudnál mélyülni magadban. A zaj egyre nagyobb teret hódít el magának, és a csenddel együtt a pihenés lehetőségét is elveszi tőled. Ez hosszú távon komoly egészségügyi problémák okozója lehet. Ezért fontos, hogy általad is csökkenjen a zaj a világban.

Itt, ebben a cikkben már kifejtettem, hogy miért olyan fontos beszélni a zajról, milyen hatásai vannak a szervezetre, ha nem tudjuk elkerülni, és hogy a zajlábnyom az bizony egy létező fogalom.

A világ zajlábnyoma hatalmas. És ehhez a te zajkibocsátásod is hozzátesz!

Bármit csinálsz, az zajjal zár. A mai, fejlett társadalomban elkerülhetetlen, hogy zajt csapj, de nem mindegy, hogy ez a hang mennyi ideig tart, és hogy milyen intenzitású. Kellő tudatossággal sokat tehetsz azért, hogy minimalizáld az általad keltett zajokat, ezáltal pedig csökkentsd a zajlábnyomodat a világban. Meglepődnél, milyen kis lépésekkel is tehetsz már ezért!

Így tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a világban a zaj!

Forrás: Unsplash

#1 Tájékozódj a témában!

Elsőre talán furcsán hangzik, de a legmegfelelőbb első lépés az, ha leülsz, becsukod a szemed, és elkezded felismerni, hogy milyen zajok vesznek körül.

Az emberek gyakran nem is tudatosítják, mennyi zaj éri őket a nap folyamán, csak azt érzik, hogy frusztráltak és diszkomfort érzetük van.

Azonban, ha leülsz, és tudatosan felfedezed, hogy éppen mennyi mindent hallasz, meg fogsz lepődni. Már otthon is sok hanginger ér:

 • a hűtő búgása,
 • tévé hangja,
 • a légkondi zúgása,
 • a mosógép hangja,
 • a mosogatóép,
 • a kutyaugatás,
 • a szomszéd fűnyírója,
 • a ház előtti forgalom zaja.

És akkor még nem soroltam fel mindent. Ezek folyamatosan hatással vannak rád és a szervezetedre. És ezek a hatások nem éppen pozitív előjelűek. Ha városban élsz, valószínűleg még több zajjal szembesülsz, amit nehezen kerülsz el, mert egyszerűen nem tudod kikerülni, csak ha bedugaszolod a füled füldugóval.

Ha tudatosítod, hogy a belső feszültségednek, kialvatlanságodnak bizony a sok zaj az oka, sokkal jobban megérted majd, hogy miért nem mindegy, hogy felszólalunk-e ellene vagy sem.

Innentől pedig csak az a dolgod, hogy utánanézz a zajártalomnak és a hallásvédelemnek. Annak, hogy milyen a biztonságos hangkörnyezet, milyen decibelen zajlik körülötted a világ, és melyek azok a decibelhatárok, amelyek nem ártanak a hallásodnak és a szervezetednek. Csak az alapok megszerzése után tudsz aktívan tenni a terjeszkedő zaj ellen.

#2 Közlekedj csendesen!

Talán nem lepődsz meg, ha azt írom, hogy a közúti- és tömegközlekedés az egyik legzajosabb közeg. Átlagosan 85 decibel ér, ha kimozdulsz otthonról, ez a zajhatás hosszútávon már hallásproblémákat, fülzúgást is okozhat. A motorkerékpárok, a személygépkocsik és a tömegközlekedési eszközök motorhangja sokat hozzátesz a világ zajlábnyomához, így a legjobb, amit tehetsz, hogy mellőzöd vagy csökkented ezek használatát. Ezzel a környezetet is véded, hiszen a kipufogókból jövő káros anyagok sem tesznek jót a légkörnek.

Ha teheted, válassz inkább alternatív közlekedési eszközöket a mindennapokban:

 • Járj kerékpárral dolgozni vagy közelebbi helyekre.
 • Pár megálló miatt ne szállj buszra, trolira vagy villamosra, inkább gyalogolj vagy rollerezz!
 • Kirándulás során részesítsd előnyben a csendes programokat: például motorcsónak, jetski vagy vízisí helyett kajakozz, SUP-ozz vagy csónakázz.
 • Ha autót vásárolsz, és megteheted, akkor vedd figyelembe az autó zajszintjét is.
 • Ha vezetsz, a rádiót ne hallgasd hangosan!

Nem baj, ha az autók vagy a motor szerelmese vagy, csak ügyelj arra, hogy véded legalább a saját hallásodat használatuk közben: használj füldugót, ha kormány mögé ülsz!

Így tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a világban a zaj!

Forrás: Unsplash

#3 Teremts csendet a kertedben!

A kertészkedést sokan csendes hobbinak könyvelik el, pedig nem minden része az – akár műveled, akár a szomszédod teszi ezt. Ha keltél már fel arra reggel, hogy zúg a szomszéd fűnyírója vagy sövényvágója, akkor tudod, miről beszélek. A kerti elektromos eszközök szinte mindig halláskárosítóan hangosak, így bánj óvatosan a használatukkal:

 • Ha új eszközt veszel, akkor válaszd a halkabban működő terméket!
 • Ha van olyan munka, amit csendesen – gereblyével, lapáttal, sövényvágó ollóval – is meg tudsz oldani, akkor tégy így!
 • Legyél tekintettel a szomszédaidra: egyeztess velük, hogy mikor zavarod őket kevésbé a zajos munkával.
Így tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a világban a zaj!

Forrás: Unsplash

Természetesen nem azt mondom, hogy egyik pillanatról a másikra cseréld le az eszközeidet, de szépen fokozatosan átállhatsz az újfajta életmódra. Ha pedig zajos eszközt használsz, mindig védd a hallásod füldugóval, míg hallásbarátabb verzióra nem váltasz. Az is egy létező megoldás, hogy egy olyan kertet alakítasz ki, amelyik önnfenntartó: azaz kevés gondozást igényel.

#4 Teremts csendet az otthonodban!

Tudtad, hogy a rendőrség leggyakrabban olyan panaszok miatt száll ki házakhoz és lakásokhoz, amelyek csendháborítással kapcsolatosak?

Például:

 • túl hangos zene
 • házastársi veszekedés,
 • tüzijáték,
 • ugató kutyák,
 • elfajult házibulik.

Ez nem meglepő, hiszen ezek a zajok általában olyan időpontokban hallhatóak, amikor az emberek többsége már a nyugalmat élvezné. Az éjszakai zajok bizonyítottan több kárt okoznak, mint a nappal hallható zajongás, ugyanis a napközbeni fáradtságot éjszaka, alvás közben pihened ki. Az éjszakai hanghatások pedig megzavarják a pihenésedet, ami a WHO szerint közelebb visz a szorongáshoz, depresszióhoz, az altatók rendszeres szedéséhez.

Törekedj arra, hogy az otthonod pihentetően csendes legyen:

 • gondoskodj a megfelelő hangszigetelésről,
 • vásárláskor válaszd a halkabb háztartási eszközöket,
 • klíma helyett használj ventillátort, a klímák külső egységei ugyanis rendkívül hangosak a szomszédaid számára,
 • a tévét, zenét ne hallgasd hangosan,
 • élj kulturáltan társas életet, hogy ne zavard a szomszédaidat,
 • ha költözés előtt állsz, derítsd fel kellően a környéket, hogy az mennyire zajos (Áthalad felette a repülő? Milyen a közúti forgalom? A társas élet?).

Hosszan sorolhatnám, de te ismered az otthonodat, a zajait. Gondold át, milyen hangjai vannak az ébredéstől lefekvésig, valamint éjjel, és hogy milyen csendesebb alternatívákat tudnál helyettük kitalálni. Ezzel nem csak a környezetedet fogod kevésbé zavarni, hanem te is sokkal kipihentebb leszel!

#5 Lépj fel aktívan a zajszennyezés ellen!

Biztosan eszedbe jutott már mostanra, hogy miért nem tesz a világ azért, hogy ne legyen minden ilyen hangos. Ne repüljenek annyian! Szabályozzák a koncertek hangjait! Ne legyen annyi gép!

De te is tudod, hogy ez senkinek sincs érdekében: az emberek világot akarnak látni, érezni akarják, hogy a basszus dübörög a mellkasukban, a gazdaságnak pedig kellenek a nehézipari gépek.

Most biztos azt gondolod, hogy kis porszem vagy ahhoz, hogy ez ellen bármit is tegyél, pedig vannak helyzetek, amikor igenis tehetsz, felléphetsz a zajos környezet ellen. Egyszerűen csak a nyelvükön kell beszélned. Mindenkinek van fájdalompontja, amire ha rálépsz, akkor reagálni fog. Mondok egy példát:

Ha túl hangos a mozi, jelezd a vezetőségnek. Ha nem túl ügyfélbarát a hozzáállásuk, akkor kérd vissza a mozijegyed árát.

Ne félj hallatni a hangod, és kiállni a véleményed mellett!

Így tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a világban a zaj!

Forrás: Unsplash

#6 Beszélj a zajszennyezésről másoknak!

Fontos, hogy beszélj arról, hogy mit teszel a zaj csökkentéséért, és hogy mi motivál téged ebben! Hogy miért?

Mert az embereket noszogatni kell annak érdekében, hogy lépéseket tegyenek a csendesebb világért!

Egyszerűen ilyenek vagyunk: amíg nem tudatosítjuk, hogy a zaj terjedése baj, addig nem foglalkozunk vele. Azonban, ha mindig mesélsz róla, és arról, miben változott az életed, mióta ki tudod magad aludni és pihenni, a többiek is el kezdenek azon gondolkodni, hogy ezzel talán ők is jól járnának.

Adj nekik információkat! És hagyd, hogy kezdjenek velük valamit!

Néha csak ennyire van szükség a változáshoz: szavakra és történetekre a csendről.