A jó hallókészülék megtalálása nem könnyű. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a hallókészülék kiválasztásának folyamata tele van olyan pontokkal, ahol könnyen dönthetünk rosszul. Persze, nem csak te, az audiológusod is, hiszen mindkettőtöknek ugyanolyan fontos szerepe van abban, hogy jó döntés születhessen.

Ebben a cikkben már összefoglaltam, hogy hallássérült ügyfélként milyen hibákat érdemes elkerülnöd, hogy tényleg jó döntést hozhass meg! Most a másik oldalról közelítem meg a hallókészülék vásárlást: ezeket a hibákat követik el az audiológusok, ami miatt úgy érezheted, nem  jó készülék van a füledben!

#1 Rögtön a legerősebb beállítást teszik a hallókészülékre

Gyakori hiba, hogy az első illesztés során a maximális erősítést adja az audiológus, amit a hallásgörbe enged. Ez nem jó, mert túl erősnek érzékeled a hangokat, és az új hangok, amiket eddig nem hallottál, sérteni fogják a füledet. Megjelenik benned egy kellemetlen érzés, ami ellenállást vált ki benned, mondván, hogy ez a hallókészülék rossz, mert nem esik jól vele hallanod.

Pedig egyszerűen idő kell ahhoz, hogy megszokd a változást!

Éppen ezért fontos, hogy kisebb erősítéssel indítson az audiológus. Mondok egy példát! Amikor megkaptam a mostani hallókészülékem, a magas hangokat is elkezdtem hallani vele, amit azelőtt soha. Igen ám, de nagyon idegesített és zavart, mert igazából nem hallottam őket, hanem azt érzékeltem, hogy zavarják a mélyebb hangjaimat. Az audiológusom ekkor visszavett belőlük, és hétről hétre emeltük be a beállításokba. Nagyjából másfél évembe került, mire a tücsökciripelést tényleg hallottam, és nem egy olyan hangként észleltem, ami a mély hangok hallását megnehezíti!

Nagyon fontos ezt megfelelően adagolni, mert különben elutasíthatsz egy hallókészüléket, ami amúgy nagyon jó lenne neked!

Ebben azért is olyan nagy az audiológusok felelőssége, mert egy aktívabb ember könnyebben elfogadja a változást, mint egy idősebb. Van, aki 6-10-15 évet is vár, mire tényleg rászánja magát egy hallókészülékre, és nem mindegy, hogy emiatt a készülék csak a fiókban pihen, ahelyett, hogy használná is!

 

#2 Hiányzik a fokozatosság elve

Ez tulajdonképpen összefügg az előző ponttal, csak sokkal több mindent foglal magába. Egy hallókészüléket ugyanúgy meg kell szoknunk, mint egy cipőt. Be kell törni, fokozatosan szokja meg a lábunk. Ugyanúgy a hallókészüléknél is kísérletezni kell, több modellt ki kell próbálnunk, hogy megtapasztaljuk milyen érzés, el kell vinnünk haza, hogy több környezetben is megfigyelhessük, hogyan hallunk vele. Több beállításra is szükség lehet, míg megfelelő lesz, és akkor még arról nem is beszéltem, hogy az illeszték milyen legyen, miből készüljön. Ez egy lelki folyamat is, ahogyan megszeretünk egy új cipőt, úgy kell megszeretnünk egy hallókészüléket is.
Nem minden audiológus asszisztál ehhez türelmesen, pedig a fokozatosság nagyon fontos abban, hogy jól dönthess.

#3 A “Tessék megszokni”-effektus

Ez a türelmetlen audiológus gyakran ismételt mondata, aki nem szeretne rád túl sok időt szánni. Persze, van, amikor jogos a kérés, hiszen itt már leírtam, hogy a rugalmatlanság milyen károkat okozhat a részedről, de véleményem szerint ez a legrosszabb mondat, ami elhangozhat egy audiológus rendelőjében.

Egyrészt, mert azt erősíti benned, hogy nem kell semmit tenned a  hallásélményért, másrészt semmilyen tanácsot nem kapsz arra vonatkozóan, hogy mi is zajlik le benned pontosan, mit élhetsz meg kellemetlenségként, és nem is próbál meg segíteni neked abban, hogy ezeket enyhítse.

Egy jó audiológus inkább türelmesen vár, megoldásokat keres.

hiba, amit az audiológusok elkövetnek hallásgondozás során

Forrás: 123rf

#4 Hiányos tájékoztatás

Ne legyenek hiú ábrándjaid, a rendelési idő borzasztóan kevés ahhoz, hogy minden elhangozzon, megtörténjen. Ezért gyakran fordul elő, hogy hiányos tájékoztatásban van részed, vagy nem kapsz elég információt a hallókészüléked kezeléséhez! Emögött nem mindig a felelőtlenség vagy lustaság áll, ezért jobb, ha előre készülsz a kérdéseiddel!
Írd össze minden kérdésedet, hogy kéznél legyen, így biztosan nem felejtődik el.
Jellemzően, ami el szokott maradni, az az, hogyan kell a hallókészülék tisztítását és karbantartását elvégezni, hogyan óvjuk a hallókészüléket a környezeti behatásoktól, de nyugodtan kérdezz rá arra, hogyan, milyen intenzíven érdemes viselned a hallókészülékeidet, vagy kérheted, hogy magyarázza el, mi is van az audiogramodon pontosan!

 

#5 Nincs hallásgondozás

Nagyon fontos, hogy a hallókészülék megvásárlása után is folytatódjon a kommunikácó, a hallásgondozás. Vissza kell járni kontrollra, hallásmérést végezni, újra beállítani a hallókészüléket, ha szükséges. Át kell beszélni az esetleges, felmerülő problémákat, hogy azokat elhárítsák. Mindez szükséges ahhoz, hogy a hallókészülékkel jól tudj együtt élni, és egy jó audiológus erre figyel, kéri, hogy menjünk vissza.
Ha ez elmarad, az gyakran azzal jár, hogy a hallókészülék a fiókba kerül, az életminőséged pedig romlani kezd.
Ezt te azzal tudod kiküszöbölni, hogy te kezdeményezed a hallásgondozást, időpontot foglalsz és visszamész. Ha pedig az audiológusod ebben nem támogat, érdemes egy másik szakembert keresned!

Csatlakozz egy támogató közösséghez!

Ha nemrég, vagy felnőttként lettél nagyothalló, sokat segíthet egy befogadó közösség. Akár a hallókészülék kiválasztásáról van szó, akár hallássérüléssel, önismerettel kapcsolatos kérdéseid vannak, jól jöhet egy hely, ahol tanácsot, segítséget tudsz kérni.

Mi tudunk számodra ilyet biztosítani: létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak a Tudatos nagyothallók nevet adtuk, pont azért, mert mi abban hiszünk, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Tudjuk, hogy olykor nehéz boldogulni hallásproblémával az élet egyes területein, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor úgy alakíthatod az életedet, ahogyan Te szeretnéd! Ebben a szellemben szeretnénk ezt a csoportot kezelni, és ennek te is részese lehetsz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • itt kiöntheted a szíved, de ellőhetsz hallássérült poénokat is,
  • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
  • olvashatsz mások tapasztalatairól,
  • mindenki inspiráció a másik számára,
  • mindenki megoldást keres és kap,
  • segítő közeg vesz körül,
  • jó szakembereket ajánlanak neked,
  • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!