Szülők ide!

Hallókészülék gyerekeknek: 5 tény, amivel jó ha tisztában vagy!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Milyen egy jó hallókészülék gyerekeknek? Hogyan válasszunk szülőként számukra jól? Ez egy örökös kérdés, ha egy hallássérült gyermek anyukája vagy apukája vagy! Érthető, hogy gyötrődsz, hiszen nem tudod, gyermeked hogyan hall, ezért segíteni is nehezen tudsz. Ehhez adunk most némi támpontot ebben a cikkben!
Gyermeked hallókészüléke és hallássérülése egy olyan világ, ami számodra idegen, így először is, ne érezd rosszul magad amiatt, hogy tele vagy kétségekkel, bizonytalansággal. Ahogy a Csendetlenkedő csoportunk egyik szülőtagja is megfogalmazta:
Ez egy furcsa, ismeretlen világ, amit próbáltok kiismerni.
Pár információval megpróbálok segíteni, hogy ne élj meg minden változást olyan rosszul. Ha előre tudod, mire számíthatsz, talán nem lesz annyira ismeretlen számodra ez a világ!
Hallókészülék gyerekeknek: erre figyeljünk ha nekik választunk!

Forrás: Unsplash

#1 Fontos, hogy mielőbb megkapja a hallókészüléket

Mielőtt rögtön azon kezdenél izgulni, hogy jó-e a gyermeked fülére tett hallókészülék, tudd, hogy a legfontosabb lépésen már túl vagytok: kiderült a hallássérülés ténye, kaptatok hallókészüléket. Ugyanis, minél hamarabb derül ki a hallásprobléma egy gyermeknél, és minél előbb megkezdődik a hallókészülék-ellátása, annál zökkenőmentesebben alakul a beszédfejlődése.
Tehát hidd el: ha már van hallókészülék, az már egy szuperjó dolog!
A többi apránként alakul magától.

#2 A nem tökéletesen beállított hallókészülék is jó elsőre!

Ne görcsölj rá arra, hogy nem lesz első alkalommal tökéletesen beállítva gyermeked hallókészüléke! Egyedül csak az okozhat problémát, ha nagyon nem megfelelőek a beállítások, de ezt általában gyermeked is egyértelműen jelezni fogja azzal, hogy sűrűn kitépi a füléből, és nem kötik le a hangok az érdeklődését. Azonban, ha közel jól van beállítva a hallókészüléke, az megragadja a figyelmét, érdeklődik a hangok iránt, és ami a legfontosabb: megkapja az első hangingereket, ami eddig kimaradt az életéből. Ezek a hangingerek fontosak ahhoz, hogy megkezdődhessen a hallás-és beszédfejlődése. Nem fontos, hogy még nem érti, sem pedig az, hogy nem ismeri fel, hiszen azt majd a fejlesztések során tanulja meg a szurdopedagógus bevonásával!

#3 Ne aggódj, ha kitépi a füléből!

Rémisztő lehet szülőként azt látni, hogy a gyermekednek végre van hallókészüléke, erre kirántja a füléből. Nyugodj meg, ez teljesen átlagos jelenség! Számok ok állhat amögött, hogy kitépi a füléből, melyek között ott van az is, hogy rosszul van beállítva a hallókészülék. De az esetek túlnyomó részében egyszerűen csak időre van szüksége, hogy megszokja.
Ne aggódj: a gyerekek szeretik a hangokat.
A hang egy erőteljes inger számukra, amit nem tudnak csak úgy figyelmen kívül hagyni, és hamar megértik, hogy a hangok összekapcsolják őket a külvilággal: anyával és apával. Ha ezt már értik, a gyerekek akarnak hallani. Ha további megnyugtatásra van szükséged ebben a témában, akkor ebben a cikkben összeszedtem pár tippet, ami segíthet átlendülni a kezdeti nehézségeken!
Hallókészülék gyerekeknek: erre figyeljünk ha nekik választunk!

Forrás: Unsplash

#4 A gyermek illesztékét gyakran kell cserélni

A gyermekek füle folyamatosan nő, ezért számíthatsz arra, hogy gyakran kell majd illesztéket cserélni.
A túl kicsi illeszték ugyanis többféle problémát is okoz: kiesik gyermeked füléből, nem biztosítja megfelelően a hang tovább jutását, és sípol.
Míg gyermeked kicsi, nem tud úgy visszajelezni neked, mint egy nagyobb gyerek, így a hallókészülék beállítása sem megy könnyedén emiatt. Időbe telik megtalálni a jó beállítást, hangerőt, és persze a gyermeket is váratlanul érik az új ingerek. De tudd, hogy ez a folyamat természetes része!

#5 A gyermek hallókészülékének beállításait gyakran kell finomhangolni

Bizony, hiszen ez az az életszakasz, amikor a legváltozatosabb életkörülmények váltják egymást: ott a fejlesztés, a bölcsi, az ovi, az iskola egyes fokozatai, szakkörök.
Ezek mind új és új hangkörnyezetet jelentenek, amihez hozzá kell igazítani gyermeked hallókészülékét is!

#6 Teljesen normális, hogy gyermeked hallókészüléke kalandos életet él

Megmikróztad a gyerek hallókészülékét a kajájával együtt? Megrágta a kutya? Beleesett a fürdővízbe? Ezek minden gyerekes családban előfordulnak, ne hidd, hogy egyedül vagy vele! Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, hogy nem vigyáztatok eléggé, hiszen ez egy olyan eszköz, amit minden nap 24 órájában használtok! Érthető, ha előfordulnak balesetek!

Kérdésed van?

Oszd meg velünk és a többi szülővel is! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • itt kiöntheted a szíved,
  • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
  • olvashatsz mások tapasztalatairól,
  • mindenki inspiráció a másik számára,
  • mindenki megoldást keres és kap,
  • segítő közeg vesz körül,
  • jó szakembereket ajánlanak neked,
  • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

 

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email
Top