Szülők ide!

BERA hallásvizsgálat és OAE: az újszülöttkori hallásszűrésről

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Számos alkalommal elhangzott már, hogy mennyire fontos, hogy időben kiderüljön, hogy egy gyermek hallása nem megfelelő. Tudjuk, hogy az időben észrevett halláscsökkenés, az időben megkezdett hallókészülék ellátás és a korai fejlesztés jelentősen megnöveli az esélyét annak, hogy a gyermek beszédfejlődése megfelelően alakuljon. Hol csúszik akkor be a hiba? Mitől függ, hogy időben kiderül-e a hallásprobléma?

Emlékszem, anyukám mesélte, hogy ő megküzdött azért, hogy időben kiderüljön nálam a hallássérülés. Az első vizsgálatokon ugyanis csak szubjektív módon mérték a hallásomat, azaz az én visszajelzéseimre alapozták a diagnózis meghatározását. Velem szemben állva megszólaltattak néhány hangszert a fülem mellett az egyik, majd a másik oldalamon is, és mivel reagáltam, elkönyvelték, hogy nincs semmi gond a hallásommal. Ma már tudjuk, hogy a szubjektív hallásszűrés nem megbízható, ha pici babákról van szó. Én is azért néztem, reagáltam a hangadásra, mert éreztem és láttam, hogy valami történik, tehát arra adtam reakciót. Csak később, BERA hallásvizsgálattal igazolódott be anyu gyanúja, és kaptam diagnózist, majd hallókészüléket, másfél évesen.
2016 óta szerencsére kötelezővé vált országszerte az újszülöttek objektív hallásszűrése.
Ma egy csecsemő élete első hallásvizsgálatán rögtön a szülés után, 0-4 naposan átesik. Az újszülöttek hallását kétféle, teljesen fájdalommentes módszerrel vizsgálják:
 • OAE – otoakusztikus emisszióval,
 • illetve szükség esetén BERA- szűrővizsgálattal
Az OAE a vezetéses hallásproblémát szűri ki, a BERA hallásvizsgálat pedig a veleszületett idegi hallássérülést képes jelezni. Ahhoz, hogy magabiztosan kijelenthessük, hogy a pici hallása rendben van, célszerű mindkettő vizsgálatot elvégezni, így kapunk csak teljes képet a gyermek hallópályájának egészének a működéséről.
BERA hallásvizsgálat és OAE: az újszülöttkori hallásszűrésről

Forrás: Unsplash

Miért és hol csúszhat a gépezetbe hiba?

Nagy előrelépés történt abban a tekintetben, hogy kötelező a hallásszűrés újszülött korban, és hogy ezt objektív hallásvizsgálatokkal kell elvégezni. Ezért ma már szerencsére hamar kiderül a halláscsökkenés jelenléte, de még mindig előfordul, hogy a szülők arról számolnak be, hogy különböző helyeken más értékeket mérnek, az egyik helyen jól hall a gyermek, a másiknál rosszak az eredmények. Emögött a jelenség mögött állhat eszközhiány, azaz, hogy nem megfelelő eszközzel végzik a vizsgálatot, vagy előfordul, hogy a vizsgálatot végző személy nem végezte el jól a vizsgálatot. De egy nátha, a magzatvíz a fülben, fülgyulladás, nyugtalan, síró, mozgó baba is lehet annak az oka, hogy nem tudnak értékelhető, megbízható eredményt felmutatni. Vitathatatlan, hogy a pici babák és kisgyermekek esetében a legnehezebb felderíteni a hallássérülés meglétét, annak a fokát. Hiszen míg egy felnőtt vissza tud jelezni, addig a piciknél nem hagyatkozhatunk ilyen egyértelmű jelzésekre. Emiatt pedig több időbe telhet, míg valós, megbízható képet kapunk a gyermek hallásállapotáról.

Mikor végeznek még hallásvizsgálatot gyermekeknél?

Általánosan kijelenthetjük, hogy egészen iskolás korig érdemes nyomon követni egy gyermek hallásfejlődését a következő időpontokban:
 • 0-4 napos korban,
 • 1 hónapos korban,
 • 6 hónapos korban,
 • 3 éves korban,
 • majd az általános iskola és középiskola kezdésekor.
Természetesen, ha valami indokolja, akkor ez más ütemben történik.

Mikor érdemes fokozottan figyelni a kicsi hallását szülőként?

Jobb résen lenni, mint túl későn tudomást szerezni arról, hogy a gyermek nem hall jól. Nem árt tisztában lenni vele, hogy vannak olyan rizikófaktorok, amelyek esetében érdemes éberebben figyelni a kicsi hallásának alakulását, mert következményként megjelenhet a hallásprobléma. Ezek a következők:
 • a családban van hallássérült,
 • fennáll valamilyen méhen belüli fertőzés, pl.: cytomegalovírus, herpes, rubeola, szifilisz, toxoplazmózis
 • fül- és egyéb csontosodási fejlődési rendellenességek derülnek ki
 • transzfundálást igénylő hiperbilirubinémia áll fenn
 • 1500 grammnál kisebb születési súllyal születik a kicsi
 • alacsony Apgar-értéket mérnek szülés után
 • oxigénhiányos állapot lép fel szüléskor
 • újraélesztés történik szüléskor
 • tartós (több mint 10 napig tartó) gépi lélegeztetésre kerül sor
 • ototoxicus gyógyszeradásra kerül sor (pl.: gentamicin, citosztatikum)
 • hallássérüléssel járó diagnózis derül ki a gyermeknél (Treacher–Collins-szindróma, Down-kór, Waardenburg-szindróma stb.)
Ezekben az esetekben akkor is érdemes orvosi javaslatnak megfelelően rendszeresen audiológiai vizsgálatra vinnünk a gyermekünket, ha az újszülöttkori hallásszűrésen a pici hallása rendben volt.
BERA hallásvizsgálat és OAE: az újszülöttkori hallásszűrésről

Forrás: Unsplash

Mit a teendő, ha kiderült a hallássérülés?

A legfontosabb lépés, hogy mielőbb hallókészüléket kapjon a gyermek, hiszen ezzel biztosítjuk, hogy hozzájusson a hangingerekhez, ezáltal pedig a beszédfejlődése is megkapja a kezdőlöketet. Ezzel egyidőben pedig el kell kezdeni a korai hallásfejlesztést, amit egy szurdopedagógus tart nektek rendszeres alkalommal. A fejlesztést pedig magánúton, vagy a Hallásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság szakértői vizsgálata által tudjátok elkezdeni. Ez utóbbinál a szakértői véleményben kijelölik számotokra a törvényben előírtak szerint a lakóhelyetekhez legközelebb eső utazótanárt, aki az otthonotokba, vagy az adott nevelési intézménybe (bölcsőde, óvoda) jár ki majd hozzátok fejlesztésre.

Kérdésed van?

Oszd meg velünk és a többi szülővel is! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top