Hallásvédelem

Ezeket NE tedd, ha hirtelen kialakul nálad a hallásromlás!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Előfordult már, hogy hazaértél egy koncertről, és a világ halkabb lett? Esetleg zúgott a füled? Valószínűleg nem csináltál belőle nagy ügyet, mert reggelre kialudtad. De mi van, ha a reggel elmúlik, de a hallásromlás megmarad? Azzal szembesülni, hogy a hallásod nem olyan, mint volt, ijesztő. Érthető, ha elhatalmasodik rajtad a pánik. És mivel ez igencsak sokkoló és újszerű élmény, meglehet, hogy az első néhány reakciód nem lesz megfelelő. Márpedig ha hirtelen leromlik a hallásod, akkor nem mindegy mit teszel vagy nem teszel!

#1 Ne gondold azt: Majd elmúlik!

Mert valószínűleg ez az első, ami eszedbe jut majd. Hogy eddig kialudtad egy éjszaka alatt, talán még néhány alvás elég lesz a tompa hallásodnak és a fülzúgásodnak, hogy elmúljon. Ez azonban koránt sincs így, és a várakozással többet ártasz a hallásodnak!

A zajártalom miatt bekövetkező hirtelen hallásromlás és fülzúgás visszafordítása ugyanis csak akkor járhat sikerrel, ha azonnal orvoshoz fordulsz!

Ugyanis, ha már az első tüneteknél azonnal szakrendelésre sietsz, vérkeringést serkentő infúziós terápiával még tudnak tenni az ellen, hogy a hallásromlás és a fülzúgás ne állandósuljon nálad. Ha nem kérsz időben segítséget, annak elkerülhetetlen következményei lesznek: soha nem fogsz már úgy hallani, mint régen, és a fülzúgás örök társaddá válhat!

Ezeket ne tedd, ha észreveszed magadon a hallásromlás jeleit!

Forrás: Unsplash

Attól, hogy elhessegeted, a probléma még nem oldódik meg! Ne hidd, hogy a hallásod magától visszajön, a fülzúgásod pedig elmúlik! Nem fog!

Tehát, ha a következő tüneteket észleled:

 • nyomásérzet a fülben,
 • szédülés,
 • szűnni nem akaró fülzúgás,
 • fülfájdalom,
 • tompa hallás,

a helyes döntés az, hogy azonnal orvoshoz fordulsz!

#2 Ne használd úgy a füledet, mint hallásromlás előtt!

Ha zajártalom ért, és már észleled a hallásod tompulását, zúg is a füled, akkor pihentesd! Lehetőleg kerülj minden zajt és zajjal járó tevékenységet, amíg orvoshoz nem kerülsz, és el nem lát további utasításokkal!

A  fülben lévő, hallásért felelős apró szőrsejtek ugyanis tovább sérülhetnek, ha tovább terheljük zajokkal.

Egyszerű dolgokat kell csak betartani:

 • Ne hallgass hangosan zenét, fülhallgatóval sem!
 • Kerüld a zajos eseményeket, legyen az mozi, sportesemény, koncert!
 • Ha munkád során zaj vesz körül, használj hallásvédelmi eszközöket!
 • Használj a hétköznapokban is zajcsökkentő fülvédőt zajos tevékenységek közben!

Sokan meglepődnek ezeken a feltételeken, pedig egy fűnyírás, turmixolás, fűrészelés vagy a sövény lenyírása messze túllépik azt a zajszintet, amelyik még nincs káros hatással a hallásunkra!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy túl hangos világban élünk. Muszáj védeni a hallásunkat benne!

#3 Ne zárkózz be!

Tudom, hogy egyszerűbb bezárkózni, és nem szembesülni azzal a ténnyel, hogy probléma lépett fel a hallásodban, de ne tedd ezt!

Ha megfelelő helyre fordulsz segítségért, támogató közeg fog körülvenni, az életed hamar vissza fog rázódni a normális kerékvágásba!

Azért, mert a hallásod leromlott, és esetleg ez visszafordíthatatlanul így is maradt, nem áll meg a világ! Keress sorstársakat, lépj be olyan Facebook csoportokba, ahol olyanokkal tudsz beszélgetni, akik hozzád hasonló cipőben járnak. Lehet, hogy kell egy kis idő, míg megszokod az új életedet, de valójában majdnem mindent ugyanúgy tudsz majd csinálni mint régen: szórakozni, vezetni, családot alapítani, dolgozni.

Ezeket ne tedd, ha észreveszed magadon a hallásromlás jeleit!

Forrás: Unsplash

#4 Ne utasítsd el a hallókészüléket!

Lehet, hogy te még a nagyid hallókészülékére emlékszel: nagy, barna, bumfordi. Nos, a mai hallókészülékek egyáltalán nem ilyenek, hanem ugyanolyan cool kütyük, mint az okostelefonok.

Dizájnosak, picik és olyan tudással bírnak, amit gyakran a jól hallók is megirigyelnek.

Ne mondj rájuk azonnal nemet az előítéleteid miatt, inkább adj egy esélyt a megismerésüknek! Hidd el, ha egy jó audiológus kezébe kerülsz, aki lelkiismeretesen végigvezet téged a megfelelő hallókészülékhez vezető úton, akkor hamar meg fogod szeretni a hallókészülékes életedet.

Nemcsak a hallásodat fogod visszakapni, hanem kiélvezheted az olyan előnyöket is, mint:

 • a háttérzaj minimalizálása,
 • vezeték nélküli kapcsolódás az okostelefonodhoz, médiaplatformokhoz,
 • ezáltal szuper hangélmény zenehallgatás és telefonálás közben,
 • tetszőleges hangerősség szabályozás.

Adj neki egy esélyt!

#5 Ne add fel azonnal!

Nem állítom, hogy könnyű megszokni a hallókészüléket, sem pedig azt, hogy a fülzúgás könnyen kezelhető. De nem szabad feladnod!

Ha egy orvos azt mondja neked, hogy tanulj meg együtt élni a helyzeteddel, akkor menj, és keress másikat! Ha egy hallókészüléknél azt érzed, nem az igazi, próbálj egy másik típust!

Idő kell annak, hogy az életvitelednek, elvárásaidnak megfelelő hallókészüléket megtaláld, és hogy a fülzúgásod alaposan feltérképezzék az orvosok! Kérdezz, érdeklődj, kutass és kérd ki a sorstársaid véleményét, mert számtalan kezelési lehetőség és megoldás létezik, amiről esetleg nem tudsz!

Ne add fel, csak menj, amíg azt nem érzed, hogy mindent megtettél!

Ezeket ne tedd, ha észreveszed magadon a hallásromlás jeleit!

Forrás: Unsplash

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top