SlideFülhegyező tábor  
a Balaton parton  
Hogy fog ez kinézni?! Mit lehet ott csinálni? Fejlesztő nyári tábor
hallássérült gyermekeknek!

A

közös szervezésében:

SlideFülhegyező tábor  
a Balaton parton  
Hogy fog ez kinézni?! Mit lehet ott csinálni? Fejlesztő nyári tábor
hallássérült gyermekeknek!

Zamárdi, 2019. július 8-14.

Bízd ránk hallássérült gyermeked 7 napra, szerezz neki egy felejthetetlen, kalandos hetet!

Míg te végre nyersz egy kis énidőt, addig mi nem csak nyaralást biztosítunk a gyermekednek hasonfülű társak között, hanem gondoskodunk róla, hogy a fejlesztése is folyamatos maradjon!

Kik is vagyunk mi?

“A Hallás Társasága” Alapítvány 2014-ben alakult meg azzal a határozott céllal, hogy a hallás szolgálja. Arra tanítjuk az embereket, hogy hogyan védhetik meg a hallásukat, és támogatjuk a hallássérüléssel élőket abban, hogy teljes életet élhessenek.

Én Attila vagyok, már évek óta mentem a füleket a nyári fesztiválokon a zajártalom és a fülzúgás elől, emellett az Alapítvány kurátoraként segítem azt céljai elérésében.

Tóth Attila

Hiszem, hogy a társadalom érzékenyítésével, a hallássérült fiatalok fejlesztésével, támogató közösségek létrehozásával elérhető egy olyan állapot, amikor hallássérültként élni nem lesz nehezebb, mint szemüvegesként.

Füldugót osztok és hallást mérek, arra tanítom a fiatalokat, hogyan védhetik meg a hallásukat. Próbálom felhívni a figyelmüket arra, hogy a hallás nem örök életű, vigyáznunk kell rá!

Én Edit vagyok, az Alapítvány láthatatlan ragasztója, és a technológia kordában tartója. Szervezek, weboldalt rakok össze, kutatok, önkénteskedem a táborokban, vagy a fesztiválokon suhanok füleket védelmező Füllangóként.

Kopasz Edit

Ott segítek, ahol tudok, valahol ezt csináljuk mindannyian itt az Alapítványnál, szívvel és lélekkel.

Én Andi vagyok, magam is hallássérült. 2017 őszén csatlakoztam az alapítványhoz, és leginkább a hallássérülteket érintő feladatokat viszem az Alapítványnál.

Rendszeresen írok az Alapítvány blogjában a hallássérült élet nehézségeiről és humoros oldalairól, hogy ezzel is segítsem a beilleszkedésünket a társadalomba.

Puha Andrea

Minden cselekvésemnek az a mozgatórugója, hogy a nálam fiatalabbaknak ne kelljen olyan vargabetűket megtenniük az életben, mint nekem kellett. Ehhez szeretnék minden információt megadni.

Ezért indítottuk közösen útnak a táborainkat még 2018-ban, rögtön kettőt.

Hali-tali tábor

A Hali-tali tábor a fiatal felnőtt hallássérülteknek indult azzal a céllal, hogy létrehozzunk számukra egy sorsközösséget. A nyaralás mellett olyan szabadegyetemi előadásokat biztosítunk nekik a tábor keretein belül, ahol hasznos információkhoz juthatnak saját önmegvalósításukhoz. A tábor nagy sikert aratott, idén bővített létszámmal újra megszervezzük.

Csendetlenkedő tábor

Szintén tavaly indult el a Csendetlenkedő tábor is, ahová olyan családokat vártunk, akik hallássérült kisgyermekükkel még a hallókészülék ellátás és a megoldáskeresés elején járnak. Számukra olyan szakembereket hoztunk el, akik meg tudták válaszolni a bennük felmerülő kérdéseket.

Idén a Csendetlenkedő tábor ugyan nem rajtol el, a tapasztalatok alapján idén máshová helyeztük a fókuszt, most a hallássérült gyermekek fejlesztését tűztük ki célul. Így született meg bennünk a Fülhegyező tábor ötlete.

Gyermekednek egy hét nyaralás hasonfülűek között,
Neked egy hét szabadság!

Nem tudod, hová menjen nyaralni hallássérült gyermeked? Szívesen szánnál magadra egy hetet, amikor feltöltődsz gyerekek nélkül, vagy elintézz régóta halogatott dolgokat? Érthető, szülőnek lenni néha nem könnyű.

Olykor még halló gyermek esetében is nehéz elengedni a kezüket hosszabb időre.

Aggódsz, hogy jól fogja-e érezni magát, mennyire tud helyt állni új helyzetben, és biztosan benned motoszkál az is, hogy jobb, ha a védő szárnyaid alatt van nyáron is, mert Te tudsz figyelni a beszédére, fejlesztheted a hallását, ahogy azt már a szurdopedagógusától eltanultad.

Nem akarsz kihagyni egy lépést sem.

Mi ezt a feladatot is átvesszük tőled egy hétre!

Gyermeked nemcsak egy kalandos táborozást él majd át, hanem a hallása is biztos kezekben lesz!

Olyan szurdopedagógusok gondoskodnak majd minden nap a hallás- és beszédfejlesztéséről, akik rajonganak a szakmájukért és a gyerekekért.

Mi a játékos foglalkozások mellett egyéni fejlesztéseket is biztosítunk táborunkban a gyermekednek!

Önkénteseink és foglalkozás vezetőink szurdopedagógus hallgatók lesznek, akik most végeznek a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, így gyermeked minden mozdulatát olyan vigyázó szemek követik majd, akik örömmel töltenek el időt a gyermekekkel.

Nekik természetes lesz, hogyan kell viszonyulniuk egy hallássérült gyermekhez, pontosan ismerik különleges igényeiket.

Itt mindenkinek természetes lesz, ha valaki hallókát visel!

Gyermeked az egy hetet hasonfülűek között töltheti. Itt mindenki fülében lesz hallókészülék, cochleáris implantátum, vagy BAHA implantátum.

Szeretettel várjuk a halló testvéreket is, mert hiszünk a közösség összekovácsoló erejében. Ebben a táborban mindenki csak gazdagabbá válik:

 • gyermeked hallássérült közösségbe kerül,

 • biztonságos közegben próbálgathatja a szárnyait,

 • minden nap fejlesztésben részesül,

 • csupa kaland és játék lesz minden nap,

 • és a hallókás táborlakók halló testvérei is új barátokra lelhetnek.

1.Benevezem a gyerkőcöt!

Hogyan fog ez kinézni?

Minden délelőtt három fős csoportokba osztjuk a gyerekeket, és minden csoportnak fejlesztést tart egy szurdopedagógus egy-másfél órában. Délutánonként csoportos fejlesztő játékokat tartunk kb. 90 percben, ami felturbózza a gyerekek szókincsét, segíti, hogy a hallásukra támaszkodjanak. Előkerülnek a nyelvtörők, activity társasjátékok és más szórakoztató tevékenységek, amivel észrevétlenül is tanulnak.

A fejlesztő foglalkozásokon kívül pedig minden csupa játék és kaland lesz!

* Kincskeresés?  *   Kézzel festés?  *  Kosárlabda?  *  Ping-pong?  *  Röplabda?  *  Akadálypálya?  *  Foci?  *  Strand? *

Ezekben nem lesz hiány!

Ez a kép is a táborban készült Tetszik, szeretnék egy helyet neki! Rengeteg lehetőség lesz a játékra Tetszik, foglalok neki egy helyet! Programok egyénileg,
csoportban és csapatban
OK, ott a fiunk helye!
A Zamárdi szabadstrand csak 5 perc séta OK, benevezem a gyerkőcöt! Tényleg nem fognak unatkozni 🙂 OK, benevezem a gyermekemet! Ez a kép is a táborban készült Tetszik, foglalok egy helyet! Külön kézműves- és játszóház közvetlenül a
fedett kerti mozi mellett.
Jelentkezem, ez tetszeni fog a lányomnak!
Ha akarom pingpong csarnok,
ha akarom kerti mozi.
OK, ez a neki való tábor!
Helyben van több sportpálya,
ücsörgős, hangulatos helyek...
Tetszik, benevezem a gyerekemet!
Ez a kép is a táborban készült OK, a fiamnak is ott a helye! Esténként pedig tábortüzet gyújtunk Tetszik, szerintem neki is tetszeni fog! Amíg a csoport egyik része fejlesztésen
vesz részt, a többiek
addig sem fognak unatkozni
OK, ide benevezünk!

Extra programokkal is készülünk, kilátogat hozzánk a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület munkatársa, Loványi Eszter, aki mókás foglalkozás keretében megismerteti a gyerekekkel Mákot, a hangjelző és terápiás kutyát.Lesz kutya simi és csapatépítő foglalkozás, ahol még a legbátortalanabb gyerek is megnyílik és mosolygóssá válik!

Kinéz hozzánk a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége is, akik jelnyelvi játszóteret állítanak fel a táborban, ahol játékos formában megismertetik a gyerekeket a jelnyelvvel.

Honnan tudjam, hogy jó fejlesztést fog kapni a gyermekem?

Jogos a kérdés, mi erre is gondoltunk!

Ha jelentkezel a táborra a gyermekeddel, akkor kérni fogunk tőled néhány dokumentumot, ami alapján szurdopedagógusaink előre fel tudnak készülni a gyermeked fejlesztésére:

 • az ORSZI Szakértői véleményét,

 • a gyermeked szurdopedagógusának véleményét és fejlesztési javaslatait,

 • a te jellemzésedet a gyermekedről, hogy jobban megismerhessük őt!

Így, hogy előre látjuk, milyen gyerekek érkeznek majd, a csoportokat is úgy tudjuk kialakítani, hogy az a gyerekek fejlődésére nézve a legjobb legyen! Ne félj elárulni, mi érdekli a gyermekedet, ki a kedvenc hőse, vagy mi a kedvenc étele, játéka, vagy miről képes csacsogni órákig!

Mi a begyűjtött információk alapján fogjuk felépíteni a tábor tematikáját, így biztos, hogy a gyermeked nem fog csalódni, valahol valamilyen módon találkozni fog a kedvenceivel!

1.Programok Fejlesztés Sorstársak

Mit csinálnak a halló testvérek a fejlesztések alatt?

A foglalkozások és játéktevékenységek mind olyanok, amelyeket a halló testvérek is élvezhetnek. A fejlesztések pedig körforgásban történnek, így amíg a csapat egy része fejlesztésen van, a másik részének játékos foglalkozást tartunk, ahová be tudnak csatlakozni. Ők sem maradnak ki semmi jóból, sőt!

SlideOké, vinném a gyerkőcöt, mehetünk?

Kinek ajánljuk a tábort? Minden gyermeket szeretettel várunk, akire igazak az alábbiak:

 • 8-13 év közötti,

 • hallókészüléket, CI-t vagy más hallásjavító eszközt visel,

 • Integrációban vagy nagyothallók iskolájában tanul,

 • hangzó beszéddel kommunikál,

 • vagy halló, 8-13 éves, és a táborba jön testvére, akire igazak a fent leírtak,

mert akkor ez a tábor kifejezetten neki való!

Ide tényleg élmény lesz eljönni! Részletek:

Hol lesz a tábor?

Zamárdiban, a Balcsi partjától 5 perc sétára egy klassz táborhelyen.

Milyen lesz a szállás?

Itt sosem kell társaság nélkül maradnia senkinek 🙂 Kisebb és nagyobb emeletes ágyas faházakban szállásoljuk el a gyermekeket, külön faházakban a fiúkat, külön a lányokat.

…mi van benne az árban?

Itt mindenki jól fog lakni:) Az árban benne van a 6 éjszakára vonatkozó szállásdíj, és napi háromszori étkezés.

(Az érkezés és a távozás napján is biztosítva van az étkezés)

Az ár magában foglalja a tábori eszközök ingyenes használatát, és az összes általunk szervezett programon és a fejlesztő foglalkozásokon történő részvétel díját is.

…lehet más programot is választani?

Az unalom kizárt… 🙂  A tábor területén kézilabda/kispályás focipálya, kosárpalánk, pingpong asztalok, strandröpi pálya is található.

Szervezünk majd csoport és csapatjátékokat és lesz kézműveskedés is. Esténként pedig a koruknak megfelelő filmet vagy mesét nézhetnek közösen.

Na meg a Balaton. Tényleg nem fognak unatkozni.

…csak a teljes hét napra vihetjük, vagy akár egy-egy napra is?

Összesen 39 helyünk van. Jelentkezhettek kevesebb, mint 6 éjszakára is, de akik végig ott szeretnének lenni, előnyben vannak a jelentkezéskor.

…és mindez mennyibe kerül?

A Fülhegyező tábor teljes részvételi díja: 44.000 Ft/fő

Az ár magában foglalja az 7 nap / 6 éjszaka szállásdíját (faházban, emeletes ágyakon), napi háromszori étkezést, valamint részvételi lehetőséget az összes tábori programon.

Túl olcsónak tűnik egy ilyen szinvonalú táborhoz?

A

nem csak a szervezésből veszi ki a részét, de anyagilag is jelentősen támogatja a tábort.

…mi van benne az árban?

Itt mindenki jól fog lakni 🙂 Az árban benne van a 6 éjszakára vonatkozó szállásdíj, és napi háromszori étkezés.

(Az érkezés és a távozás napján is biztosítva van az étkezés)

Az ár magában foglalja a tábori eszközök ingyenes használatát, és az összes általunk szervezett programon és a fejlesztő foglalkozásokon történő részvétel díját is.

…lehet más programot is választani?

Az unalom kizárt… 🙂 A tábor területén kézilabda/kispályás focipálya, kosárpalánk, pingpong asztalok, strandröpi pálya is található.

Szervezünk majd csoport és csapatjátékokat és lesz kézműveskedés is. Esténként pedig a koruknak megfelelő filmet vagy mesét nézhetnek közösen.

Na meg a Balaton. Tényleg nem fognak unatkozni.

…csak a teljes hét napra vihetjük, vagy akár egy-egy napra is?

Összesen 39 helyünk van. Jelentkezhettek kevesebb, mint 6 éjszakára is, de akik végig ott szeretnének lenni, előnyben vannak a jelentkezéskor.

…és mindez mennyibe kerül?

A Fülhegyező tábor teljes részvételi díja: 44.000 Ft/fő

Az ár magában foglalja az 7 nap / 6 éjszaka szállásdíját (faházban, emeletes ágyakon), napi háromszori étkezést, valamint részvételi lehetőséget az összes tábori programon.

Túl olcsónak tűnik egy ilyen szinvonalú táborhoz?

A

nem csak a szervezésből veszi ki a részét, de anyagilag is jelentősen támogatja a tábort.

A jelentkezéshez a szülő adatait kérjük megadni:

Mi történik, ha a gombra kattintasz?

Elkérjük az e-mail címedet, hamarosan kapsz majd egy levelet, amiben alaposan kikérdezünk majd. (Hány gyermeketek jönne, van-e valamilyen étel allergiájuk, illetve az egyéni fejlesztéshez szükséges információkat, stb…)

Ezért nem árt, ha valós e-mail címet adsz meg 🙂 Ígérjük, hogy azt soha nem adjuk oda senkinek. Becs-szóra.

További információ:
tel: +36 (70) 648-2600
e-mail: info(kukac)hallastarsasag.hu